Kömür fiyatları bu yıl cep yakacak

Gaziantep’te geçtiğimiz yıl 1 ton kömür bin 200 liraya satılırken bu yıl ise 2 bin liradan alıcı bularak yüksek fiyatlar hem esnafı hem de vatandaşı olumsuz etkiliyor.

Ekleme: 21.08.2021 10:30:20 / Güncelleme: 21.08.2021 10:47:18 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından, kömür ve odun fiyatları da bu yıl cep yakmaya başladı. Geçtiğimiz yıl tonu bin liradan satılan kömür yüzde 80 oranında artarak fiyatı 2 bin lirayı buldu. Sektör temsilcileri, fiyatların ilerleyen günlerde daha da artacağına dikkat çekiyor.

Sonbahar mevsiminin yaklaşmasıyla Türkiye'nin birçok bölgesinde vatandaşlar kış mevsimi için yavaş yavaş hazırlıklara başlarken son zamanlarda gelen zamlardan bu yıl odun ve kömürde nasibini aldı.

 

Bir ton kömürün fiyatı 2 bin ile 2 bin 250 lira arasında değişiyor. Kışın soğuk havalarda ısınmak için bir buçuk ton kömür almak isteyenler en az 3 bin lira ödemek durumunda kalacak.

Kentte doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, ücretsiz kömür dağıtımı, döviz kurunun artması ve yakıta bağlı nakliye fiyatlarının yükselmesi gibi nedenlerden dolayı kömürcü esnafı çok zor günler yaşarken zamlanan kömür fiyatları ise cep yakıyor.

Döviz kurundaki artışın, Rusya’da üretimin geçen yıllara göre azalması ve Çin’in aşırı derecede kömür talebinde bulunmasının fiyatları yükselttiğini ve doların seyrine göre fiyatlarda artış yaşanabileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yüksek fiyatlardan dolayı vatandaşın kömüre talebinin az olduğunu söyledi.

Kömür fiyatlarında yaşanan zammın kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen sektör temsilcileri, bu yıl yüksek fiyatlardan dolayı satışların düşeceğine dikkat çektiler.

 “Vatandaş ‘biz tezek ve odun yakarız’ diyor”

Kömür fiyatlarının artmasının hem esnafı hem de halkı mağdur ettiğini belirten Erdal Demir, “Kömürcü esnafı olarak çok mağdur durumdayız. Bizim geçen sene 100 doları aldığımız kömürler şu an 200 dolar seviyesine çıktı. Katbekat zam geldi. Hem vatandaşımız hem kömürcü esnafımız mağdur. Dünya piyasalarında ne oldu ki 100 dolarlık kömürler 200 dolara çıktı, bunu yetkililerin araştırması lazım. Şu anda vatandaş kömür almıyor. 2 bin lirayı duyan vatandaş kömür almıyor, ‘biz tezek, odun yakarız’ diyorlar. Şu anda bu fiyatlar çok yüksek, esnafımız da boş boş oturuyor. Kömür satışı şu anda yok. Dünya piyasalarında bir artış varmış, yerli kömürde arttı. Yerli kömürümüz çok ucuzdu, ithal kömüre bakan yerli kömür üreticileri de zam yaptılar. Şu anda vatandaş da mağdur biz de mağduruz. Yetkililere sesleniyorum; bu işe bir çare bulsunlar. Bir ton kömür 2 bin lira oldu.” dedi.

“Fiyatların yüksek olmasından dolayı satışlar başlamadı”

Yaklaşık 30 yıldır kömürcü esnafı ve bu şekilde bir fiyat artışı görmediğini belirten Müslüm Köse, “Kömür bu sene zirve yaptı. Çünkü dünya borsası yükseliyor. Kömür kış mevsiminde her insanın zaruri bir ihtiyacıdır. Daha önce Gaziantep halkı erkenden kömür alıyordu ama fiyatların yüksek olmasından dolayı kömür alan yok. Müşteri de kömürcü esnafı da zor durumda. Şu anda kömür satışlarının başlaması lazımdı ama fiyatların yüksek olmasından dolayı satışlar başlamadı. Müşterilerin bir an önce kömürü alıp evine koymasını bekliyoruz. Kömür fiyatında artışlar devam ediyor, bunu biz müşteriyle birlikte çözeceğiz. Bizim amacımız müşteriye kaliteli kömür satmak, müşteri kışın günü rahat etsin, kışı rahat bir ortamda geçirsin istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu sene kömür satışlarımız düşecek”

Kömür fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 80 oranında arttığını belirten Adem Demirel, “Rusların üretim yapmaması, Çin'in de şu anda Ruslardan aşırı miktarda kömür talep etmesi, Rusların fiyatları yükseltmesinden dolayı kömür fiyatları geçen seneye oranla yüzde 80 arttı. Şu anda kömür satış fiyatlarımız 2 bin lira ve ilerleyen günlerde 2 bin lirayı da geçecek gibi gözüküyor. Aslında 2 bin lira da değil, bizim yazdan stok yaptığımız kömür fiyatları 2 bin liradır. Eğer yeni fiyatlara kömür almış olsak fiyat 2 bin 250 lirayı bulacak. Vatandaş bir ton kömür alacağına 500 kilo alır. Vatandaş kışı bir şekilde geçirecek, kömür yakacak. Alternatif yerli kömürler var. Yerli kömür ile ithal kömürün arasında hem kalori hem de fiyat farkı var. Yerli kömürün fiyatı biraz daha uygun, bin 250 lira civarında satılıyor. Normalde bu aylarda kömür satışları başlıyor.  Fakat işlerimiz geçen seneye oranla yüzde 90 düştü. Geçen sene 100 ton kömür satmıştık ama bu sene ancak 10 ton satmışız. Bunun sebebi kömür fiyatlarının yüksek olması. Tüketici şu an bu fiyatı kabullenemiyor. Fiyatlar yüksek olduğundan dolayı şu anda kömür almıyor.” şeklinde konuştu.

“Asgari ücretle çalışan biri 2 bin 500 liraya nasıl kömür alacak?”

Kömür fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğini belirten İbrahim İnci, geçtiğimiz sene tonu bin 200 lira olan kömürün bu yıl gelen yüzde 80 oranındaki zamdan dolayı 2 bin lira olduğunu belirterek şunları söyledi.

“Kömür fiyatlarımız bu yıl çok yüksek. Dünya genelinde enerji fiyatları acayip bir şekilde yükseldi. Şu an vatandaşımızın alım gücü çok düşük. Asgari ücret, ev kiraları belli ve vatandaşın alım gücü düştü. Bu yıl hem kömür az hem de pahalı. Belediye de çok kömür dağıtıyor. Kömür sektörü olarak bizde ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Asgari ücretle çalışan biri 2 bin 800 lira 3 bin lira maaş alıyorsa 2 bin 500 liraya nasıl kömür alıp yakacak? Hepimiz şuan çok tedirginiz ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu yıl kömür satışlarımızın bayağı bir düşeceğini öngörüyoruz. Şu ana kadar aşırı derecede kömür talebi yoktur. Sadece ilçelerde fıstığını, arpa ve buğdayını satanlara kömür sattık. Onun haricinde şu anda asgari ücretle çalışana daha bir kilogram kömür bile göndermedik.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler