Tarihte Bugün: 19 Ağustos

19 Ağustos’da Türkiye'de ve dünyada neler yaşandı? Tarihte Bugün: 19 Ağustos

Ekleme: 19.08.2021 07:00:31 / Güncelleme: 20.08.2021 17:11:51 / Tarihte Bugün
Destek için 

19 Ağustos’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

1691: Fazıl Mustafa Paşa hayatını kaybetti

Osmanlı’nın dirayetli sadrazamlarından Fazıl Mustafa Paşa, Avusturyalılar ile yapılan savaşta hayatını kaybetti. Sadrazam olur olmaz iç karışıklıkları bastırmakla işe başlayan Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, halkı ezen gereksiz vergileri ortadan kaldırmış, saraydaki değerli eşyaları darphanede paraya çevirerek maliyeyi düzeltmiş ve ordudaki asker sayısını azaltarak orduyu yenilemiştir. Avusturyalıların üzerine yürüyerek Niş, Budin ve Belgrad’ı geri almış, 1691 yılında Slankamen Savaşı’nda hayatını kaybetmiştir.

 1821: Yunanlılar, 3 bin Müslümanı katletti

Navarin şehrini ele geçiren Yunanlılar, 3 bin Müslümanı katletti. Bu olay tarihe Navarin Katliamı olarak kaydedilmiştir.

1878: Saraybosna işgal edildi

Osmanlı İmparatorluğu ile yaptığı savaşta Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Saraybosna’yı işgal etti. 

1919: Afganistan, bağımsızlığını kazandı

Afganistan, Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı. 

1966: Muş Varto’da deprem; 23 bin 94 ölü

Muş Varto’da meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde 23 bin 94 kişi hayatını kaybetti, 14 bin 89 kişi de yaralandı. Harabeye dönen Varto’da binlerce kişi evsiz kaldı, salgın tehlikesi alarmı verildi.

1969: Alparslan Türkeş’den ihtilal açıklaması

Milliyetçi Hareket Partisi lideri Alparslan Türkeş, “27 Mayıs İhtilali’ne taraftar değildim. Fakat bunun bir partinin lehine veya aleyhine yapılmasına mani olmak, sol temayülleri önlemek maksadıyla, ihtilalin başında yer almaya çalıştım” dedi. 10 yıl sonra gelen bu trajikomik, özürle karışık açıklama, ilgili çevrelerce inandırıcı bulunmadı. Zira ihtilal, açık bir şekilde Demokrat Parti’nin aleyhine ve CHP’nin lehine yapılmış; sol temayüller ise iktidar olmuştu. 

1980: Yolcu uçağı yandı; 301 ölü

Suudi Havayolları’na ait bir yolcu uçağı, Riyad Havaalanı’na acil iniş yaptıktan sonra yandı; 301 kişi hayatını kaybetti.

1993: SHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ergun Göknel tutuklandı

SHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Eski Genel Müdürü Ergun Göknel, tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi’ne konuldu. İSKİ Eski Genel Müdürü Ergun Göknel, “görevini kötüye kullandığı, zimmetine para geçirdiği, evrakta sahtekârlık yaptığı ve yanlış beyanda bulunduğu” iddialarıyla tutuklandı.

2002: Rus helikopteri düşürüldü

Askeri birlik taşıyan bir Rus helikopteri, Çeçen birliklerince Grozni yakınlarında düşürüldü; 118 Rus askeri etkisiz hale getirildi.

2003: Filistin’de ateşkes bozuldu

Kudüs’ün batısında bir otobüs havaya uçtu. İstişhadi operasyonda 23 israilli öldürüldü. Terör şebekesi, misilleme için iki gün sonra Hamas’ın önde gelen isimlerinden İsmail Ebu Şenneb’i şehid etti. Ertesi gün, Hamas ve İslami Cihad, ateşkese son verdiklerini bildirdi.

2014: Komünist Çin yönetiminin zulmü

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, 1949 yılından beri Doğu Türkistanlılar üzerinde uyguladığı asimilasyon ve soykırımla ilgili hazırladığı raporun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre komünist Çin yönetimi, 1949 yılından beri 35 milyon Doğu Türkistanlı Müslümanı katletti.