Taliban' Sözcüsü  Kimseden intikam almayacağız

Taliban, Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan açıklamada bulunarak başkent ve ülkeye hakim olduğunu ilan etti. Taliban sözcüsü ve Kültür İşleri Komisyonu Başkanı Zabihullah Mücahid Afganistan'daki durumla ilgili yaptığı açıklamada, "Bize karşı savaşan kimseden intikam almayacağız, ülkede kaos istemiyoruz." dedi.

Ekleme: 18.08.2021 09:43:24 / Güncelleme: 18.08.2021 09:43:24 / Dünya
Destek için 

AFGANİSTAN
Taliban sözcüsü ve Kültür İşleri Komisyonu Başkanı Zabihullah Mücahid bugün Kabil'de Afghanistan'daki son durumu ve gelecek hedefleri ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mücahid'in basın toplantısından satırbaşları;

- Bugün itibariyle Afganistan'da bize karşı duran herkese düşmanlığımızın sona erdiğini duyuruyoruz diyen Zabihullah Kabil'deki güvenliğin günden güne iyiye gideceğini, üm Avrupalı ve diğer misyonların güvenliğinin 24 saat kendi güçlerinin sorumluluğunda olacağını yineledi.

-"Başta ABD olmak üzere Afganistan topraklarını kimseye karşı kullandırmayacağız”

-"Medya bizim yaptıklarımızı tenkit edecek ki bizler de gelişme sağlayabilelim."

-"Ülkenin ekonomik durumu kısa bir süre içerisinde düzelmeye ve gelişmeye başlayacak."

-Devletimizin kurumlarını inşa edeceğiz. Afganistan bayrağının nasıl olacağına ileride karar vereceğiz

-İfade özgürlüğü bahanesiyle ülkemize binlerce bomba atıldı ama bugün Facebook fotoğraflarımız engellendi

-Taliban sözcüsü en kısa zamanda saatin ve yerin açıklanacağını söyledi.

-Afganistan artık bir savaş ve çatışma sahası değildir

-Kimse Afganistan'dan ayrılmamalı, kendi vatanına hizmet etmeli

-El Kaide ya da herhangi bir örgütün ülkede faaliyet yürütmesine izin verilmeyecek

-Devletimizin kurumlarını inşa edeceğiz. Afganistan bayrağının nasıl olacağına ileride karar vereceğiz

 -İfade özgürlüğü bahanesiyle ülkemize binlerce bomba atıldı ama bugün fotoğraflarımız engellendi

-Afganistan'da kararları politikacıların alacağı İslami bir sisteme sahip olacak

Pakistan, Rusya ve Çin ile iyi ilişkilerimiz var ama müttefikimiz yok ve herhangi bir bloğun parçası değiliz

Taliban'ın ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahalleleri almaya başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani akşam saatlerine doğru ülkeyi terk ederek Tacikistan'a kaçtı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı.

Taliban, Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan açıklamada bulunarak başkent ve ülkeye hakim olduğunu ilan etti.

Afganistan’ı terk eden Eşref Gani’den ilk açıklama

Afganistan'ın kontrolünü ele geçiren Taliban'dan kaçan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Tacikistan'a gitti.

Ülkeyi terk etmesinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden ilk kez açıklama yapan Gani, “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Sevgili yurttaşlar! Bugün zor bir seçimle karşılaştım. Ya saraya girmek isteyen silahlı Taliban ile yüzleşmeliyim ya da son 20 yıldır hayatımı onu korumaya ve beslemeye adadığım ülkeyi terk etmeliyim” dedi.

ABD Kabil Havalimanı'nda halka ateş açtı

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği tarafından yapılan güvenlik uyarısında, “Kabil’deki güvenlik durumu, havalimanı da dahil olmak üzere hızla değişiyor. Havaalanının ateş açıldığına dair haberler var, bu nedenle ABD vatandaşlarına oldukları yerlere sığınmaları talimatını veriyoruz” denildi.

ABD'nin Kabil Büyükelçiliğinin geçtiğimiz saatlerde yayınladığı güvenlik uyarısına değinilerek, ABD Savunma Bakanlığının Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlamak ve devam eden tahliye operasyonlarına destek amacı ile bin asker daha göndereceği ve toplam asker sayısını 6 bine çıkaracağı aktarıldı.

ABD askerlerinin gece tahliye uçaklarına binmeye çalışan Afgan vatandaşlara ateş açması sonucu çıkan arbedenin yatıştırılmasının ardından sabah saatlerinde askerler tekrar ateş açtı. Binlerce sivilin akın ettiği Kabil Havalimanı'nda 5 kişi hayatını kaybetti

İsminin açıklanmaması koşuluyla basınına konuşan yetkili, Afganistan’daki toplam asker sayısını geçici olarak 6 bine çıkarılacağını ve söz konusu askerlerin 82. Hava İndirme Tümeni’nden gönderileceğini ifade etti.

Afganistan'dan kaçmak için Kabil Havalimanı'nından kalkan uçakların kanadına tutunan iki kişi, uçak havalandıktan kısa bir süre sonra yere çakılarak hayatını kaybetti 

Kaynak; Ortadoğu haber