17 Ağustos Marmara Depremi farkındalık etkinlikleriyle yâd edildi

​17 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen ve büyük kayıpların yaşandığı Marmara Depremi, İstanbul'da 24 saat süren bir programla anıldı.

Ekleme: 17.08.2021 14:45:12 / Güncelleme: 17.08.2021 14:47:59 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Kadıköy Belediyesi tarafından Kozyatağı'nda bulunan Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda gerçekleşen anma programında, deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini anlatan eğitimlerin yanı sıra, konunun uzmanlarının katılımıyla bir söyleşi gerçekleşti.

Ailelerin çocuklarıyla birlikte katıldığı etkinliklerde, olası bir depreme nasıl hazırlıklı olmaları gerektiği, afet çantası hazırlama, deprem sırasında zararı en aza indirmek için neler yapmaları gerektiği, deprem sonrası toplanma alanlarında çadır kurma gibi konularda bilgilendirme yapıldı.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen "Kadıköy Depremi Konuşuyor" adlı panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Gökhan Yılmaz, İhtiyaç Haritası Araştırma Uzmanı Emircan Kürküt ve Hayata Destek Derneği Operasyon Koordinatörü Volkan Pirinççi katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy belediyesinin arama kurtarma (BAK Kadıköy) ekibine teşekkür etti.

Odabaşı, "BAK Kadıköy ekibimizden bir grup şu anda Kastamonu’da. Üç ayrı ekiple farklı alanlarda çalışma yapıyor. Şu anda İnebolu’da kaybolan bir kız çocuğumuzu arıyoruz. Bir hafta önce Manvgat, Köyceğiz, Marmaris’te yangın alanındaydılar. Ondan önce İzmir depremindeydiler. Ayda bebeğin ilk sesini duyan bizim ekibimizdeki arkadaşlarımızdı. Silivri depreminde cep telefonlarımız çalışmadı. Röleve istasyonlarımızı büyüterek, tüm Marmara'yı kapsayacak telsiz alt yapımızı geliştirdik. Aynı zamanda farklı birimlere uydu telefonu alarak olası deprem sırasında haberleşmeyi sağlayacağız. Kadıköy'ün yaklaşık 26 bin binasına hangi toplanma alanına gidecekleri bilgisinin olduğu karekodları asmaya başladık.  BAK Kadıköy'ün tüm alt yapısını yenileyip, artırıyoruz. Eylül’de üç bin kişilik kapasitesi olan gezici aşevimiz hizmete girecek. Beton Zemin Laboratuvarıyla da binaların beton kalitesi ölçülüyor." dedi.

Panelistler ise Türkiye’nin ve İstanbul’un depreme karşı hazırlıkları, yapılan çalışmalar, eksiklikler ve deprem sonrasında afet mücadele ekiplerine yardım için nelerin yapılması gerektiği hakkında önemli değerlendirmelerde bulundular. (İLKHA)

İlgili Galeriler