Kılıçdaroğlu'nun mülteciler için sarfettiği sözler tepki çekti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Van ziyaretinde mülteciler için sarf ettiği, "Şimdi Afganistan'dan sürü halinde binlerce kişi geliyor." sözleri kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Ekleme: 13.08.2021 01:05:13 / Güncelleme: 13.08.2021 08:48:27 / Güncel
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son zamanlarda mültecilere yönelik sarf edilen kışkırtıcı ve dışlayıcı dil, kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor.

 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak yasadışı yollarla Türkiye'ye gelen Suriye ve Afganistanlı mültecilere karşı, son zamanlarda planlı bir şekilde mülteci düşmanlığı körüklenmeye çalışılıyor.

Kullanılan kışkırtıcı dil, zaman zaman mültecilerin saldırıya maruz kalmasına neden oluyor. Dün akşam saatlerinde de Ankara'nın Altındağ ilçesinde Suriyelilerin evleri ve iş yerlerine saldırılar düzenlendi, çocuklar darp edildi.

Bir dizi temaslarda bulunmak için Van'a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mültecileri hedef aldı.

Kentteki kanaat önderleri ve STK temsilcileri ile toplantı yapan Kılıçdaroğlu'nun hedefinde iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteciler vardı.

"Onlar buraya yaşamaya biz oraya ölmeye gidiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "Sığınmacılar en temel sorunumuz. Yetki verirseniz yapacağım. Şimdi Afganistan´dan sürü halinde binlerce kişi geliyor." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun hakaret edici bu sözlerine sosyal medyadan tepki yağdı. Twitter hesabı üzerinden tepi gösteren HÜDA PAR'ın AR-GE'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Cens, "Çok ayıp! Mültecilere, muhacirlere, göçmenlere bakışınız bu mu? 'Sürü' hayvanlar için kullanılır." diye tepki gösterdi.

​Öte yandan 2019 tarihinde Bolu Belediye Başkanı seçilen CHP'li Tanju Özcan, göreve gelir gelmez ilk işi "Kentte yaşamakta olan yabancı uyruklu kişilere ayni ve nakdi yardım yapılmaması" talimatı oldu. Özcan'ın faşist ve ırkçı talimatı büyük tepki çekmişti.

Geçtiğimiz günlerde de Özcan, yine ırkçı kararlarıyla gündeme gelmiş. Meclis toplantısında mültecilere yönelik, "Arkadaş, yardımı kesiyorsun gitmiyorlar. 'İş yeri ruhsatı vermiyorum' diyorsun gitmiyorlar. Biz yeni önlemler almaya karar verdik. Önümüzdeki hafta belediye meclisi var. Yabancı uyruklu kim varsa abonemiz olan, su fiyatlarına, katı atık ücretlerine başta olmak üzere bazı ücretlerde 10 kat zam yapacağız. Türk vatandaşıyla yabancı uyruklu vatandaş aynı fiyattan suyu kullanamayacak. 10 kat suya, 10 kat katı atık vergisi ücretine zam yapacağız." ifadeleriyle tepki çekmişti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar