Hükümetin zam teklifine Memur-Sen'den cevap

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu işvereni ücret zammı teklifinin, beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu belirtti.

Ekleme: 13.08.2021 00:25:13 / Güncelleme: 13.08.2021 07:03:44 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

Yalçın, "İşveren, pazarlık aşamasını başlatmayı gerektirecek yeni bir teklifi en kısa sürede ve en geç pazartesi gününe kadar bizimle paylaşmalıdır." dedi.

Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu işvereninin, 6. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin pazarlık aşamasını başlatacak teklifi kendileriyle paylaştığını hatırlattı.

Teklifin beklentilerini karşılamadığını belirten Yalçın, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kamu işvereni, maaş ve ücretlere 2022'de yüzde 5 + yüzde 6, 2023'te yüzde 6 + yüzde 6 olmak üzere toplam iki yıllık 23 puanlık bir artış önerdi. Bunun dışında somut, hesaplanabilir, tarihi, içeriği, kapsamı, uygulama süreci bilinir ya da öngörülebilir bir teklif sunmadı. Bu tablo tekliflerimiz karşılığında işveren iradesinin henüz tam olarak ifade edilmediği kanaati doğurmuştur. Sunulan teklif, pazarlığın başlamasını sağlayacak nitelikte olmadığı gibi işvereninin müzakere başlatacak yeni bir teklifi hazırlaması gereğini de ortaya koymaktadır.

Teklif sonrasında Genişletilmiş Başkanlar Kurulu ve akabinde Başkanlar Kurulu toplantısı yaptıklarını söyleyen Yalçın, toplantılarda alınan kararları ilgili, "Tarafımıza sunulan teklif, haklı beklentilerimizi karşılamaktan da müzakere-pazarlık aşamasını başlatmaktan da uzaktır. Bu nedenle işveren, pazarlık aşamasını başlatmayı gerektirecek yeni bir teklifi en kısa sürede ve en geç pazartesi gününe kadar bizimle paylaşmalıdır. Genel toplu sözleşme bölümü kapsamında 22 Ağustos'a kadar oturum yapılması noktasında işveren tarafı istek ve iradesini ortaya koymalıdır. Sunulan teklifinin içerdiği artış oranları yükseltilmeli, ek gösterge, sözleşmeliler ve refah payı başlıklarına ilişkin olumlu tutum devam ettirilmeli, kapsam ve takvim belirsizlikleri giderilmeli, teklif netleştirilmelidir. Genele ilişkin tekliflerimizde yer alan diğer konu seyyanen zam, aile yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi, dini bayram ikramiyesi, ek ödeme, özel hizmet tazminatı gibi başlıkların cevapsız bırakılması durumu fark edilmeli, bu konularda kamu işvereni masaya müzakere temelli teklifler getirmelidir. Hizmet kollarına ilişkin müzakerelerde genel toplu sözleşme teklifindeki hata yapılmamalı, teklif içerikleri net ve somut olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Ali Yalçın, kamu işvereninin sözleşme sürecindeki belirsizliği gidermesi ve tekliflerine olumlu yaklaşması çağrısıyla cuma günü Türkiye genelinde mevcut teklifin yetersizliğini ve yeni teklif sunulması gereğini içerecek davet temelli bir kamuoyu açıklaması yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Tüm il temsilcilerinin cumartesi Ankara'ya çağrılacağını dile getiren Yalçın, görüşmede teşkilatın konuya bakışı, bundan sonraki aşamada Memur-Sen'in sergileyeceği tavır ve adil teklif yapılmasını sağlayacak eylem tercihlerinin tartışılacağını kaydetti. (İLKHA)