Muhsin Şenol-Doğruhaber
Türkiye’den çalışmak için Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan yüz binlerce Türkiye vatandaşı Batı’nın vahşi yüzüyle karşılaşmıştı. Almanya ve Hollanda’da onlarca defa ırkçı saldırılara maruz kalan Türkiye vatandaşlarının uğradığı en büyük saldırılardan biri de 1972’de yaşanan Rotterdam olaylarıydı. Bugün ise Türkiye’de kendini ‘milliyetçi’ sanan gruplar, Suriyeli mültecilere benzer şekilde saldırıyor. Evlerini ateşe vermek istiyor.
Rotterdam olaylarında ne olmuştu?
1972 yılında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde bir Türk ile Hollandalının arasında bıçaklı olay yaşanmasının ardından yüzlerce Hollandalı Türk pansiyon ve mekanlarına saldırmıştı. Bu saldırı büyük bir olayı tetikledi ve yüzlerce ırkçı Hollandalı harekete geçmişti. Türk vatandaşlarının işletme yerlerinde ve dükkanlarında Türkçe isimler silinip “Burası Hollandalıların malıdır” ifadeleri yazılmıştı. Temeli 1971 yılında Lahey ve Amsterdam’a dayanan çatışmalarda Türk evleri yakılmış ve meydan kavgaları yaşanmıştı. Polisler Türklerin oturduğu mahallelerde sürekli nöbet tutuyordu. Sonuç olarak; 40’ı işçi olmak üzere, 45 Türk sınır dışı edilip, olaylarla ilgili 21 Türk’e yüklü miktarda tazminat ödenmesine karar verilirken, Hollanda hükümeti kaosun Türk-Hollanda meselesi olmadığını açıklayarak geri adım atmıştı. O dönem yaşananlar ile günümüzde Suriyelilere yapılan saldırılarda benzerlik dikkat çekiyor. Rusya, İran ve Esed güçlerinin bölgedeki katliamları devam ederken Türkiye’ye sığınan Suriyeliler ülkemizdeki solak zihniyetin ırkçılığına maruz kalıyor.
Altındağ'da benzer senaryo!
Battalgazi Mahallesi'nde bulunan parkta meydana geldi. Parkta oturan Emirhan Yalçın ve Ali Yasin Güler ile akraba olan yabancı uyruklu Yahya Abdo ve Muhammed Abdo, bir anda tartışmaya başladı. Kavgaya dönen olayda Yahya Abdo, yanında bulunan bıçakla, Emirhan Yalçın ve Ali Yasin Güler'i bıçaklayarak kaçtı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Göğsünden aldığı bıçak darbesiyle ağır yaralanan Emirhan Yalçın, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, Ali Yasin Güler de Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yalçın, bugün yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hastanede tedaviye alınan Güler'in ise sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Olayın iki grubunun bir birine laf atmasından dolayı kaynaklandığı belirtildi.
50 yıl önce yaşananlar tekrarlanıyor
1972 yılında Avrupalı ırkçıların Türkiye vatandaşlarına yaptığını bugün kendine milliyetçi diyen gruplar, Suriyeli mültecilere yapmak istiyor. Evleri ateşe vermek istiyorlar, dükkanlara saldırıyor, arabaları yakıyorlar. Bu olaylardan çocuklar da nasibini alıyor. Dün Altındağ'da yaşanan olaylarda Suriyeli çocuklar da yaralandı.