BM Myanmar Özel Temsilcisi Burgener: Ülkede durum gittikçe kötüye gidiyor

BM Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, ülkede yaşanan darbe sonrasındaki gelişmeler hakkında basın mensuplarına bilgilendirmede bulundu.

Ekleme: 11.08.2021 16:15:14 / Güncelleme: 11.08.2021 16:15:14 / Güncel
Destek için 

BM Genel Merkezi'ndeki gazetecilere video konferans yöntemiyle bağlanarak ülkedeki kaotik durum hakkında bilgilendirmede bulunan Burgener, "Myanmar'da yaşamak zorlaştı. İfade özgürlüğü yok ve özgür basına yönelik saldırılar konusunda hâlâ ciddi endişelerim var." diyerek duyduğu endişeleri dile getirdi.

Aralarında çok sayıda medya çalışanının da bulunduğu siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulunan Burgener, ülkedeki durumun giderek kötüleştiğini, insanların korkuyla yaşamaya başladığını söyledi.

Myanmar'daki kaotik ortamı rakamlarla açıklayan Burgener, darbe sonrası gerçekleşen gösterilerde şu ana kadar 962 kişinin öldüğünü bildirdi.

BM Özel Temsilcisi Burgener, darbe karşıtı gösterilere katılanlara yönelik yapılan müdahalelerde şu ana kadar aralarında yabancıların da bulunduğu 7 bin 84 kişinin tutuklandığını kaydetti.

104'ü çocuk olmak üzere halen 5 bin 526 kişinin tutuklu olduğunu aktaran Burgener, darbe yönetiminin geçici hükümet duyurusu ve geçen yılki seçim sonucunun resmen iptalinin, iktidardaki hakimiyetini sağlamlaştırmaya kararlı göründüğünü söyledi.

Burgener, ülkede bir iç savaş potansiyeli olup olmadığı konusunda sorulan soruya, "Sahada çok fazla şiddet gördük. Pek çok insan, askerin halka yönelik devasa şiddet uygulamasından korkuyor, ama aynı zamanda Halk Savunma Kuvvetleri de artık profesyonel silahlar kullanıyor. Bu yüzden, bir iç savaşın patlamasını önlemek için bir diyalogun gerçekleşebileceğini umuyorum." yanıtını verdi.

Ülkedeki Covid-19 durumu hakkında da bilgiler veren Burgener, "Myanmar'da ciddi bir Covid-19'un üçüncü dalgası var. Tüm aileler Covid ile hastalanıyor, akrabalar umutsuzca çare arıyor, tedaviye erişmek için mücadele ediyor. Fiyatlar hızla yükselirken acil oksijen ve diğer kaynaklara ihtiyaç var." dedi. (İLKHA)