Dede hibe hususunda çocukları ile torunları arasında âdil olmalı mı?

Fetva Kurulu, çocuklardan veya torunlardan birinin hastalık ve benzeri sebeplerden dolayı daha çok mala ihtiyaç duyması durumunda baba veya dedenin ihtiyaç kadar fazlalığı kendilerine verebileceğini belirtti.

Ekleme: 11.08.2021 13:35:08 / Güncelleme: 11.08.2021 13:37:06 / Güncel
Destek için 

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Dede hibe hususunda çocukları ile torunları arasında âdil olmalı mı?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Baba, malını evlatları arasında bölüştürürken adâleti elden bırakmamalıdır. Evlatlar arasında ayrım yapmak, aralarındaki sevgi ve muhabbeti azaltır, yerini kin ve nefrete bırakabilir. Fakihlerin çoğunluğuna göre mal hususunda çocuklardan birini diğerinden üstün tutmak mekruhtur. Aralarında Ahmed Bin Hanbel’in de bulunduğu diğer bazı fakihler ise çocuklardan birine fazla mal vermenin haram olduğu ve verilen malın iade edilmesi gerektiğini savunur (İbn Hacer, Fethu’l-Bârî V, 263; Zuhaylî, El-Fıkhü'l-İslami ve Edilletuhu, IV, 705). Sahâbeden Beşîr bin Sa‘d, oğlu Nu’mân’a bir hibede bulunmak ister. Hazreti Peygamber’i buna şahit tutmak isteyen Nu’mân’a Resûl-i Ekrem, “Öteki çocuklarına da bir şey bağışladın mı?” diye sorar. Nu’mân “hayır” diye cevap verdiğinde Allah Resulü (aleyhissalatu vesselam) şöyle der: Allah’tan korkun ve çocuklarınız arasında adaletli davranın (Buhârî, Hibe, 12, No: 2587).

Dede torunlarına mal vermek istediğinde çocuklarını da ihmal etmemeli, aralarında âdil olmalıdır (Heytemî, Tuhfetü’l-Muhtâc VI, 307). Ancak çocuklardan veya torunlardan biri hastalık ve benzeri sebeplerden dolayı daha çok mala ihtiyaç duyarsa baba/dede ihtiyaç kadarı fazlalığı kendilerine verebilir (İbn Hacer, Fethu’l-Bârî V, 263)." (İLKHA)