Fıstık işletme tesislerinde yoğun mesai dönemi

Gaziantep'te “yeşil altın” olarak nitelendirilen Antep fıstığında hasat sezonunun başlamasıyla fıstık entegre tesislerinde de yoğun mesai dönemine girildi.

Ekleme: 09.08.2021 15:20:10 / Güncelleme: 09.08.2021 15:37:21 / Ekonomi / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinin başında gelen ve baklava başta olmak üzere birçok gıda ürününde kullanılan Antep fıstığı, hasat sürecinin ardından fabrikalarda çeşitli işlemlerden sonra kullanılacağı alan göre hazırlanıyor.

Türkiye'nin Antep fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 90'unun gerçekleştirildiği Gaziantep’te en önemli geçim kaynaklarından Antep fıstığı hasat sezonu hummalı bir şekilde devam ederken fıstık tesisleri de sezonun en hareketli günlerini geçiriyor.

 

Hasat sezonu nedeniyle kapasitenin yüzde 100 arttığı tesislerde, Antep fıstığı üreticileri tarafından bin bir zahmetle fıstık bahçelerinde toplanarak tesislere getirilen fıstıklar çeşitli işlemlerden geçiriliyor.

Fıstığın üzerindeki dış kabuk soyulduktan sonra kavlak haline getiriliyor ve daha sonra güneşin altında kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan fıstıklar daha sonra tesislerde çalışan işçiler tarafından toplanarak çuvallara dolduruluyor. Tesislerde işlenen fıstıklar daha sonra ise kullanım alanına göre hazırlanıyor.

Fıstık yetiştiricilerinin bin bir zahmetle yetiştirdikleri, kentin en önemli geçim kaynaklarından olan ve bölgede "yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığı, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Antep fıstığı sezonu başladığından bu yana yoğun tempo ile çalıştıklarını belirten fıstık işletme tesisi sahibi Ziraat Mühendisi Haluk Geyik, Antep fıstığının hasat dönemi başladığından dolayı yaklaşık bir aydır hummalı bir çalışma içerisine girdiklerini söyledi.

Antep fıstığında hasat döneminin iki ayrı dönemde yapıldığını belirten Geyik, “Antep fıstığı hasadı yılın 3 ayında yapılır. Temmuz ayında başlayan hasat dönemi eylül ayının sonunda biter. Hasat dönemi de ikiye ayrılır. Bir ‘boz fıstık” dediğimiz, bir de ‘kırmızı beng’ dediğimiz şekilde hasat yapılır. Antep fıstığı ilk başta baklavada ve pasta çeşitlerinde kullanılan ‘boz fıstık’ hasadı yapılır. Boz fıstık ham üründür ve bu ürün baklava ile pasta gibi ürünlerde kullanılır. Son 45 günlük dönemde ise çerezlik yani kuruyemiş sektöründe kullanılan Antep fıstığı hasat edilir. Buna da ‘kırmızı beng’ diyoruz. Bu dönemde hasadt edilen fıstıklar çerezlik olur. Kırmızı beng olan fıstığın işlemesi daha fazladır. Fıstık kavladıktan sonra çıtlatma aşamasından geçilir. Buradan ürünler sahibine teslim edilir, sahibine teslim edilen ürünler genelde kavurmaya gider. Kavrulan ürünlerimiz ise yurtiçine ve yurtdışına ihraç edilir.” dedi.

“Yoğun olarak çalıştığımız dönem hasat dönemidir”

Fıstık işletme tesisleri olarak en yoğun dönemlerin hasat sezonu olduğunu belirten Geyik, “Bu 3 aylık dönemde hem mesai saatimiz artar hem de aynı zamanda işçi sayımızda iki katına çıkar. Yılın 12 ayı çalışmaktayız ama bu 3 aylık dönemimiz daha yoğun geçiyor. Çünkü bu dönem hasat dönemi olduğu için daha yoğun çalışıyoruz. Daha sonra da yıl içerisinde mesaimiz devam ediyor ama bizim yoğun olarak çalıştığımız dönem hasat dönemidir.” ifadelerini kullandı.

Tüccarlardan ve üreticilerden gelen fıstıkları işlediklerini belirten Geyik, tesislerde çeşitli işlemlerden geçirilen fıstıkların sahiplerine teslim edildiğini aktardı.

Antep fıstığının önemli bir bölümünün ihraç edildiğini bildiren Geyik, bu yıl Antep fıstığında “yok yılı” olduğundan dolayı rekoltenin geçen yıla göre düşük olduğunu belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler