42 derece sıcaklıkta toprağı işleyerek geçimlerini sağlıyorlar

Batman'da açık arazilerde 42 derece sıcaklıkta çalışan tarım işçileri, şartlar ne kadar zor olsa da geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda olduklarını söyledi.

Ekleme: 09.08.2021 11:10:08 / Güncelleme: 09.08.2021 15:57:05 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Geçimlerini tarlada gündelikçi olarak sağlayan tarım işçileri, tarlada yaşadıkları zorlukları anlatarak yaşam mücadelelerini aktardı.

Sabahın erken saatlerinde tarlaya giden işçiler, 42 derece sıcaklıkta günde yaklaşık 8 saat çalışıyor. Kadın, erkek, çocuk ve yaşlı her yaştan işçinin çalıştığı karalahana tarlasında işçiler 80-100 TL yevmiye karşılığında çalışıyor.

 

Batman merkeze yakın tarlalarda çalışan tarım işçileri, günün ilk ışıklarında karalahana tarlasına gelerek yabani otları temizlediklerini ifade etti.

Tarlalarda sezona göre kabak, domates, patlıcan, biber, salatalık, karnabahar, marul ve lahana gibi ürünlerin ekildiği tarlalarda çalışarak ailelerini geçindiren tarım işçileri, kentin aşırı sıcaklarında nasıl çalıştıklarını anlattı.

Açık arazilerde 42 derece sıcaklıkta çalışan tarım işçileri ise şartlar ne kadar zor olsa da geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda olduklarını söyledi.

Ahmet Acar

"Ailemizin geçimini sağlamak için yaz sıcağının altında çalışıyoruz"

Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada işe başladıklarını söyleyen tarım işçilerinden Ahmet Acar, "Burası 20 dönümlük karalahana tarlası, şu an tarladaki yabani otları ayıklıyoruz. Gündelik olarak bu yaz sıcağının altında çalışıyoruz. Sabah saat 04.00'te uyanıyoruz, sonra tarlaya gelip öğlen saat 14.00'e kadar çalışıyoruz. Yaklaşık 20 gün önce karalahanaları ektik. 2 buçuk ay sonra hasat zamanı gelecek. O zaman kadar sulama, ilaçlama, gübre atma ve yabani otların toplanması gibi birçok işlemden geçecek." şeklinde konuştu.

"Asıl kazananlar çiftçi hariç arada bulunanlardır"

Meyve ve sebzelerin sofralara kolay kolay gelmediğini ifade eden Acar, bir ürün için aylarca emek verdiklerini söyledi.

Acar, "Tarlada ekilen ürün kolay kolay tezgâhlara gitmiyor. Uzun zahmetlerle ektiğimiz ürünler tarlada 70 veya 80 kuruştan verilirken marketlerde 2-3 liraya satılıyor. Yani çiftçi hariç arada bulunanlar kazanıyor. Bu tarlada yaklaşık 20 aile yevmiye ile çalışıp ailesinin geçimini sağlıyor. Yetkililerden destek bekliyoruz ama şu anda kendi çabamızla ayakta durmaya çalışıyoruz. 42 derece sıcağın altında 70-80 lira yevmiye ile çalışıyoruz. Bu şekilde ailemizin geçimini sağlıyoruz." dedi.

Ahmet Güler

"Ekmeğimizi kazanmak için burada çalışıyoruz"

Tarlada çalışan bir diğer tarım işçisi Ahmet Güler, ailesinin geçimini temin etmek amacıyla zor da olsa tarlada çalıştığını söyledi.

Güler, "Yaz sıcağında ekmeğimizi kazanmak için burada çalışıyoruz. Çocuklarım küçük olduğu için çalışmazsam olmaz. Bir çocuğumla beraber karalahana tarlasında yabani otları temizliyoruz. Sabah saat 06.00'da tarlaya gelip öğlen saat 14.00'e kadar çalışıyoruz. Gündelik çalıştığımız için gün geliyor 80 lira bazı günlerde ise 100 lira yevmiye alıyoruz. Yine de Allah'a şükürler olsun." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler