Gurbetçiler esnafın yüzünü güldürdü

Yaz tatillerini Türkiye’de geçirmek için Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen gurbetçiler, esnafın yüzünü güldürüyor.

Ekleme: 05.08.2021 14:55:07 / Güncelleme: 05.08.2021 15:49:26 / Ekonomi / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Gaziantep’in tarihi çarşılarından olan Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı ve Zincirli Bedesten’de gurbetçi yoğunluğu yaşanırken, yabancı turistlerde esnafın yüzünü güldürmeye başladı.

Dünyanın en eski 10 şehri arasında bulunan ve Osmanlı döneminden kalma tarihi cami, han, hamam, bedesten ve çarşıların yanı sıra geleneksel konakların bulunduğu tarihi kente gelen gurbetçi, yerli ve yabancı turistler güzel vakit geçirmek üzere tatillerini Gaziantep’te geçirmeyi tercih etti.

 

Tarihi kentte Kurban Bayramı ile birlikte başlayan yoğunluk esnafa umut olurken, yerli turist olarak gurbetçilerin yoğunluğu görülüyor.

Covid-19 salgını nedeniyle yaşadıkları çok zor günlerin ardından normalleşme döneminde gurbetçi ve yabancı turistlerin kente gelmesiyle eski canlılığına kavuşan çarşı ve bedestende esnafın yüzü gülüyor.

Geçmiş yıllardan bu yana bölgenin önemli ticaret merkezlerinden birisi olan tarihi Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı ve tarihi Zincirli Bedesten esnafının yüzü aylar sonra kente gurbetçi, yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle gülmeye başladı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamalar döneminde geçirilen çok zor günlerin ardından gurbetçilerin tatil için memleketlerine gelmesiyle yeniden o eski canlı günlerine dönen esnafın, aylar sonra işlerinin açılmasından dolayı mutlu oldukları görüldü.

Esnaf, salgın boyunca yaşadıkları sıkıntılı günleri, tatillerini geçirmek için ülkelerine gelen gurbetçilerle geride bıraktı.

Tarihi çarşıların esnafı, Covid-19 salgını döneminde geçirilen zor günlerin ardından gurbetçilerin tatil için memleketlerine gelmesiyle yeniden eski hareketliliğin başladığına dikkat çekti.

Covid-19 salgını döneminde kısıtlamaların da etkisiyle piyasadaki durgunluktan ve iş yapamamaktan yakınan esnaf, gurbetçilerin gelmesiyle piyasanın bir nebze de olsa uzun bir sürenin ardından tekrar hareketlendiğini ve işlerinin açıldığını ifade etti.

Salgın sürecinde esnaf olarak bayağı sıkıntılar çektiklerine dikkat çeken Bakırcılar Çarşısı esnafından Celal Kerhizli, normalleşme süreciyle birlikte yerli ve yabancı turistler ile gurbetçilerin kente gelmesi ile birlikte başlayan alışveriş hareketliğinin başladığını söyledi.

“Esnafın yüzü güldü”

Esnafın yüzünün gülmeye başladığını belirten Kerhizli, “Şu an yasakları kalktı, yerli ve yabancı turistler gelmeye başladı, biraz hareketlilik oldu. Hareketlilik oldu ama vatandaşların da tedbiri elden bırakmaması lazım. Çünkü hastalık tekrar olmayacak diye bir şey yoktur. Şu anda insanların tedbirli olması, maskelerini takıp ve sosyal mesafe kurallarına uyması lazım. Yoksa şu anda bir sıkıntı yok. İşlerimizi açıldı, satışımız oluyor. Yurt dışından gelen turistler alışveriş yapıyor, esnafın yüzü güldü. Bu alışverişlere hasret kalmıştık. Çok şükür satışlarımız oluyor, yerli yabancı turistlerin yanı sıra gurbetçiler gelmeye başladı.” dedi.

“Herkesi Gaziantep’e bekliyoruz”

Aylardır bu hareketliliği beklediklerini belirten Bakırcılar Çarşısı esnafından İsa Erturhan da, “Salgın bittikten ve yasaklar kalktıktan sonra bayağı bir hareketlilik var. Çevre illerden ve yurt dışından gelenler misafirlerimiz var. Alışverişte biraz hareketlilik var. Piyasa hareketlendi. Kentimize gelen misafirler alışveriş yapıyorlar, ticaret arttı. Kentimize gelen yerli ve yabancı turistler ihtiyaçlarını alıyorlar, bizimde işlerimiz fena değil. Nerede hareket, orada bereket vardır. Çarşımız hareketli, memleketimiz güzel, herkesi Gaziantep'e bekliyoruz. Gaziantep'e gelsinler, Gaziantep'in fıstığını baklavasını ve binlerce çeşit yemeklerini tatsınlar, sağlıklı ayakkabı olan yemeni alsınlar. Gaziantep'te her şey mevcut. Gaziantep şarkın gözbebeğidir.” ifadelerini kullandı.

“Gurbetçilerimiz hareketliliğe neden oldu”

Esnafın yüzünü Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin güldürdüğünü belirten Tarihi Zincirli Bedesten Çarşısı esnafından İbrahim Halil Açıkkalın ise şunları söyledi:

“Bizim her yıl bayramlarda işlerimiz açılır, Almanya'dan gelen gurbetçilerimiz oldu ve çok şükür bir hareketlilik oldu. Yapılan alışverişler yüzümüzü güldürüyor. Bir hafta daha bu hareketlilik sürer. Gurbetçiler yavaş yavaş gidecekler. Şu anda bizim işlerimiz de yavaş yavaş durgunluk olacak ama Kurban Bayramı’nda çok şükür işlerimiz güzel gidiyor. Yerli ve yabancı turistler de geliyor. Fakat daha çok yerli turistler geliyor. Zaten bizde daha çok yerli turistlere hitap ediyoruz. Yerli turistler bakır ürünlerinden alıyorlar. Yabancı turistler de antika eşyalar alıyorlar.”

“Yasakların biraz gevşemesiyle esnafın yüzü güldü”

Salgın döneminde esnafın çok zor bir dönem geçirdiğine dikkat çeken tarihi Almacı Pazarı esnafından Tarık Durur da, “Gerçekten işçi maaşlarımızı kendi cebimizden verdik. Kurban Bayramı'ndan sonra da yerli ve yabancı turistler geldiler. Yasakların biraz gevşemesiyle esnafın yüzü güldü. Hareketlilik yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle devam ediyor. İlerleyen aylarda da bu şekilde devam edeceğini umut ediyoruz. İnşallah yasaklar gelmez. Esnaf işçisinin aylığını çıkarsa yeterlidir. Şu an gurbetçiler, yerli ve yabancı turistler ile gurbetçiler geliyorlar, Gaziantep'in yöresel ve doğal ürünlerini alıyorlar.” şeklinde konuştu.

“İnşallah hareketlilik devam eder”

Tarihi Zincirli Bedesten Çarşısı esnafından Zeki Ecim de, “Hareketlilik var, gurbetçiler geldi, güzel oldu. Allah'a şükürler olsun, bir ekmek yiyoruz. Hareketlilik bir aydan beri devam ediyor. Hareketlilik esnaf için güzel oldu. İnşallah daha güzel olur. İnşallah bu hastalık biter ve daha güzel olur. Çünkü salgın sürecinde çok zor günler geçirdik. İnşallah bu günler geçer.” temennisinde bulundu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler