Hiperoksalüri hastası Umut Can "umut" arıyor

Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşayan 3 yaşındaki Umut Can Esen, yaşadığı Hiperoksalüri hastalığı nedeniyle uygun nakil için yetkililerden ve hayırseverlerden yardım bekliyor.

Ekleme: 05.08.2021 14:15:11 / Güncelleme: 05.08.2021 15:50:12 / Sağlık / Mersin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tarsus'un Bağlar Mahallesinde ikamet eden baba İsmail Esen ve anne Berivan Esen, çocukları Umut Can Esen'in Hiperoksalüri hastalığı nedeniyle uygun nakil aradıklarını belirterek yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Maddi imkanları olmadığı için çocuklarının ilaç ücretlerini dahi karşılayamadıklarını dile getiren Esen ailesi, uygun nakil adayının bulunması için hayırseverlerden, tedavi masraflarının karşılanması için de yetkililerden yardımcı olmalarını istedi.

 

Bir böbrek hastalığı olan Hiperoksalüri, çoğunlukla kalıtsal olmakla birlikte bazen de oksalik asit içeren yiyeceklerin alımının artmasından kaynaklanabiliyor. Hiperoksalüri, böbrek yetmezliği, böbreklerde taş oluşumu ve çeşitli dokularda sistemik bozulmaya neden olabilen kronik bir hastalıktır.

Mersin'in Tarsus ilçesinde, bu hastalıkla mücadele eden küçük Umut Can, uygun bir bağışçının bulunarak tedavi olmak ve sağlığına kavuşmak istiyor.

Çocuğunun sağlığı hakkında İLKHA'ya konuşan baba Esen, kirada oturduklarını ve çocuklarının ilaç parasını dahi ödeyemediklerini aktardı. İğnesini yapmadıkları taktirde çocuklarının iç kanama geçirdiğini anlatan acılı baba, çocuklarının bu hastalığın pençesinden kurtulabilmesi için yardım istedi.

İsmail Esen

Baba Esen, "Oğlumuz Umut Can Esen, bu ay 3 yaşına girecek. 5 aylıkken karaciğer ve böbrek hastalığı nedeniyle nakil oldu. Karaciğer nakli olmasına rağmen doktorlar uyum sağlanmadığını, bu yüzden de yeniden karaciğer nakli olması gerektiğini söylediler. Bu süreçte biz ne yapacağımızı bilemedik. Umut Can'a verici adaylar aradık. Birkaç verici aday çıktı. Bir gönüllü aday Mersin'den İstanbul'a geldi. Nakil için uyum sağlandı fakat İstanbul Etik Komisyonu verici adayla aramızda arkadaşlık gösterecek telefon dökümü ve fotoğraf olmadığı için ret kararı verdi." dedi.

"Ret kararı veren İstanbul Etik Komisyonunu mahkemeye verdik"

Çocuğu için endişelendiğini belirten Esen, "Verilen ret kararından sonra oğlumun değerleri çok kötü haldeyken tedavi sürecine başlandı. Nakil olmasının şart olduğunu belirttiler. Verici aday olmadığı için biz komisyonu mahkemeye verdik. Şu an çocuğum kötüleşse ne yapacağımızı bilmiyoruz. Geçen hafta taburcu olduk. Oğlum bayram boyunca Mersin'de hastanede yattı." şeklinde konuştu.

Umut Can Esen

"Kızımı kaybettim, oğlumu kaybetmek istemiyorum"

Yaşadıkları maddi sıkıntıları anlatan Esen, "Evimiz kira ve zor durumdayız. Çocuğumun hastalığından dolayı çalışamıyorum. Buradaki hastaneye götürdüğümüzde 'müdahale edemeyiz' diyor ve diğer hastanelere sevk ediyorlar. Hastanelere gidip-gelme, kira, ilaç masrafları konusunda sıkıntılar çekiyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bizim elimizden tutsunlar. Bir kızımızı kaybettik, oğlumu da kaybetmek istemiyorum." ifadelerini kullandı.

"Her bir ilacın kutusu 28 Euro"

Baba Esen, "Her salı günü çocuğu, iğne vurmaya götürüyoruz. İğneyi vurmazsak bu süreçte sürekli iç kanama geçiriyor. İlacın bir kutusu yurt dışından 28 Euro'ya geliyor. Hastaneye gittiğimizde her zaman yapamıyorlar. İlaç bulmada zorlanıyoruz. Çocuk küçük olduğundan dolayı bir ilacı 4'e bölüp çeyreğini içiyor. Diğer parçaları atmak zorunda kalıyoruz. Böylece ücretle almak zorunda kaldığımız ilaç erken bitiyor ve biz sıkıntı çekiyoruz." dedi

Berivan Esen

"Her gece oğluma bir şey olacak korkusuyla yaşıyorum"

Yetkilere seslenen anne Berivan Esen, "Ben bir kızımı kaybettim, oğlumu da kaybetmek istemiyorum. Oğlum sürekli iç kanama geçiriyor. Yetkililerden rica ediyorum bu olaya el atsınlar. Ben sabaha kadar oğlumun nefesini dinlemek zorunda kalıyorum. Oğlum yaşıyor mu diye korkuyorum artık. Burnundan, ağzından, her tarafından kan geliyor. Oğlumun karnı sürekli şişiyor. Ben her gece oğluma bir şey olacak korkusuyla yaşıyorum. Çok sıkıntılar çekiyoruz. Yetkililerden ricamız bize yardımcı olsunlar." diye konuştu. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar