İçişleri Bakanlığı Göreve... BOLU'DA SULU TAHRİKE ONAY

Göreve geldikten sonra Suriyelilere verilen yemeği kesen CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yine ırkçı kararlarıyla gündeme geldi. Özcan'ın, yabancıların faydalandığı bazı belediye hizmetlerine yönelik zam önergesi, CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Kamuoyu, Anayasa’ya aykırı olan bu durum karşısında İçişleri Bakanlığının harekete geçmesini bekliyor.

Ekleme: 05.08.2021 07:10:49 / Güncelleme: 05.08.2021 07:59:35 / manşetler
Destek için 

DOĞRUHABER / M.ERKAN YAVUZ

 

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın, yabancıların faydalandığı bazı belediye hizmetlerine yönelik zam önergesi, CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapacağını açıklayan Özcan'ın söz konusu önergesi, CHP ve İYİ Partili belediye meclis üyelerince kabul edilerek komisyona gönderildi.

AYRIMCILIĞA BULDUĞU KILIF AKILLARA ZİYAN!

Bolu’da yaşanan muhacirlere yönelik aldıkları ayrımcı karara kılıf bulan CHP’li Tanju Özcan, Belediye Meclis toplantısında yaptığı konuşmada sığınmacılara seslenerek, "Ben sizi Bolu'ya davet etmedim. Devlet de sizi Bolu'ya zorla göndermedi. Kendi iradenizle Bolu'ya geldiniz. Nasıl Bodrum'da pahalı beache gidip 1 liralık suyu 10 liraya içmek bir tercihse Bolu'da kalmakta bir tercihtir. Kalırsanız bu tür uygulamaların muhatabı olursunuz. Yani özetle eşit vatandaş, bu ülkenin asli unsurları olan Kürtler, Türkler, Aleviler, Sünniler, Çerkezler, Boşnaklar, Arnavutlar gibi ataları bu vatan için şehit düşmüş olanların çocukları ve torunlarıdır. Bu konuyu gündeme getirmenin asıl sebebi de konunun tartışıp bir devlet meselesi oluşturulmasıdır." dedi.

"HALKIMIZA SORALIM"

Hükümete de çağrıda bulunan Özcan, "Milli irade diyorsunuz. İşte ben de onu diyorum. Koyun sandığı, referandum yapalım. Halkımıza soralım sığınmacıları gönderelim mi? Kalmalı mı? Halkımız gönderin derse milli irade doğrultusunda programınızı yapar gönderirsiniz. Ben yanılıyorsam, halk sizin gibi düşünüyorsa kalsın diyorsa o zaman da bu kadar göçmeni sosyal hayata, ekonomik hayata nasıl entegre edeceğimizi nasıl bunlara iş bulacağımıza, nasıl eğitim vereceğimize karar veririz." ifadelerini kullandı.

CHP VE İYİ PARTİ'NİN OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

Özcan'ın konuşmasının ardından önerge oylamaya sunuldu. CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilen önerge, Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi. Bolu Belediye Meclisi'nde 14 CHP'li, 11 AK Partili, 4 İYİ Partili ve 2 MHP'li üye bulunuyor.

AK PARTİ GRUBUNDAN TEPKİ

Öte yandan toplantının ardından AK Parti Bolu Belediyesi Meclis Grup Başkanvekili Uğur Akbay ve meclis üyeleri, Bolu Belediyesi önünde açıklama yaparak Özcan'ın kararının ve sergilediği tavrın yanlış olduğunu belirterek, kararından bir an önce dönmesi gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU: BU YAKLAŞIM ANAYASAYA AYKIRI

CHP’li belediyenin aldığı ayrımcı karara tepki gösteren Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu,

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 26.07.2021 tarihinde “Yabancı uyruklu kişilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretleri başta olmak üzere bazı ücretlere 10 kat zam yapacağız” açıklamasında bulunmuştur. İnsan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi ve söz konusu ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermek üzere görevlendirilen Kurumumuz söz konusu açıklamaları 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu ile ulusal ve uluslararası insan hakları standartları çerçevesinde takip etmektedir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.” İfadeleri kullanıldı.   

ULUSLARARASI MÜLTECİ HAKLARI DERNEĞİ: HUKUKİ SÜRECİ BİZZAT TAKİP EDECEĞİZ

Özcan’a bir tepki de Uluslararası Mülteci Hakları Derneğinden geldi. Dernekten yapılan açıklamada, Bolu ilimizde yaşayan muhacirleri, en temel yaşamsal ihtiyaç olan SU ile cezalandırmak isteyen şahıs hakkında "kin ve nefret" dolu yeni açıklamaları sebebiyle yeniden suç duyurusunda bulunuyoruz. Hukuki süreci bizzat takip edeceğiz.” Diyerek yapılan ırçkılığa karşı suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

TANJU ÖZKAN NE DEMİŞTİ?

Daha önceki açıklamasında Özcan, "Yabancı uyruklu kim varsa abonemiz olan, su fiyatlarına, katı atık ücretlerine başta olmak üzere bazı ücretlerde 10 kat zam yapacağız. Türk vatandaşıyla yabancı uyruklu vatandaş aynı fiyattan suyu kullanamayacak. 10 kat suya, 10 kat katı atık vergisi ücretine zam yapacağız." demişti.