Musibetlere Deva: TEDBİR SABIR DUA…

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını bir yana ülkemizi ve birçok ülkeyi etkisi altına alan sel ve yangın musibetleri de devam ediyor. Ülke genelinde ihmal ve sabotaj ile başlayan 117 yangından 111’si kontrol altına alınırken sel hadiselerinin yaşandığı yerlerde de yaralar sarılmaya çalışılıyor. Ancak musibetlerin en büyük devası tedbir, sabır ve duadır. Gazetemize konuşan Alimler ve Medreseler Birliği Genel Başkan yardımcısı Molla Abdulkuddus Yalçın, musibetlere karşı tedbir aldıktan sonra Allah’a tevekkül edilmesi, ardından da güzel bir sabır ve dua ile karşılık verilmesi gerektiğini belirtti.

Ekleme: 02.08.2021 06:50:00 / Güncelleme: 02.08.2021 06:52:13 / manşetler
Destek için  Haberin Videosunu İzle

HABER MERKEZİ 

​Bir yandan 1 yılı aşkındır mücadele ettiğimiz salgın hastalık diğer yandan da son haftalarda üst üste gelen seller, depremler ve yangınlarla çepeçevre sarıldığımız gerçeği karşısında sığınılacak en güvenli liman Rabbimizin kapısıdır elbette. Ancak burada önemli bir nokta var ki tedbir almadan sadece sabır ve dua ile musibetlere deva bulamayız. Önce tedbirimizi almalı sonra en sağlam limanımız olan dua ve sabırla Rabbimizden yardım dilemeliyiz. Konuyla ilgili gazetemize özel demeç veren Alimler ve Medreseler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Molla Abdulkuddus Yalçın önemli tavsiyelerde bulundu.

“MUSİBETLERE KARŞI İNSANLARIN DA GÖREVLERİ VARDIR. O GÖREVLERDEN BİR TANESİ TEDBİR ALMAKTIR.”

Dünya hayatının imtihan dünyası olduğunu belirten Yalçın, “Dünya hayatında elbette ki musibetler olacaktır. Zira dünyaya imtihan için gelmişiz. Ancak musibetlere karşı insanların da görevleri vardır. O görevlerden bir tanesi tedbir almaktır. Musibetler gelmeden önce insan tedbirini almalıdır. Allah (Celle Celaluhu) Nisa suresi 71. ayette şöyle buyuruyor: “Tedbirinizi alın”.” İfadelerini kullandı.

“ALLAH (CELLE CELALUHU) BİZİ SABRETMEYE VE DUA ETMEYE DAVET EDİYOR, TEŞVİK EDİYOR.”

Tedbir aldıktan sonra da tevekkül edilmesi gerektiğinin altını çizen Yalçın “Tevekkül etmek Allah’a dayanmak lazım. Çünkü bu kâinatta sadece Allah’ın istediği olur, Allah’ın dilediği olur. Tevekkül ettikten sonra sabretmek gerekir. Karşılaşılacak durum ne olursa olsun insanın sabretmesi ve dua etmesi lazım. Allah (Celle Celaluhu) yine ayeti kerimesinde şöyle buyuruyor: “Deki: Eğer dualarınız olmasa sizin ne ehemmiyetiniz olurdu.” Allah (Celle Celaluhu) bu şekilde bizi sabretmeye ve dua etmeye davet ediyor, teşvik ediyor.” dedi.

“MUSİBETLER KARŞI TEDBİR VE TEVEKKÜLDEN SONRA GÜZEL BİR SABIR VE DUA İLE KARŞILIK VERMELİYİZ”

Yalçın, “Bizimde musibetlere karşı tedbir almamız, Allah’a dayanmamız tevekkül etmemiz sonra da güzel bir sabır ve güzel bir dua ile karşılık vermemiz gerekiyor. Allah (Celle Celaluhu) tüm Müslümanları musibetlerden muhafaza eylesin.” tavsiyesi ve duasıyla sözlerini tamamladı.

ORMAN YANGINLARI

İnsanların huzurunu kaçırmak için ortalığı ateş meydanına çevirmeye çalışan şer odaklarının sabotajları başta olmak başlayan orman yangınları hala devam ediyor. Bazı orman yangınları ihmal kaynaklı olmakla birlikte büyük çoğunluğunun aynı anda başlaması nedeniyle sabotaj ihtimalinin öne çıktı orman yangınlarının sayısı 117’ye yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanının yaptığı son açıklamaya göre, çıkan 117 orman yangınından 111'i kontrol altına alınırken, Antalya'da 2 (Manavgat ve Gündoğmuş) ve Muğla'da 3 (Marmaris, Köyceğiz ve Milas) ve Tunceli’de 1 (Hozat) olmak üzere toplam 6 orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yangından etkilenen alanlar 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' ilan edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan afet bölgesine acil ihtiyaçların karşılanması için 50 milyon lira gönderildiğini duyurdu. Yangınlarda 7'i Manavgat'ta, biri Marmaris'te olmak üzere 8 kişi hayatını kaybetti.

​BAKAN KURUM ORMAN YANGININDAN ETKİLENEN KENTLERİN HASAR VERİLERİNİ PAYLAŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, orman yangınlarından etkilenen Antalya, Mersin, Muğla, Adana'da ile selden etkilenen Van'daki son duruma ilişkin hasar tespit çalışmalarını paylaştı.

Bakan Kurum, orman yangından etkilenen şehirlerin hasar tespit çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Antalya Manavgat: Hasar tespit çalışmalarımızı 33 mahallenin 30’unda tamamladık, 3 mahallede devam ediyoruz. 2 bin 331 binada 768 konut, 38 ticarethane, 224 ahır ve 416 diğer hane; toplam 1446 bağımsız birimin ağır hasarlı, acil yıkılacak, yıkık olduğunu tespit ettik.

Muğla Marmaris: 4 binanın ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olduğunu tespit ettik. Siteler, Armutalan, Bayır, İçmeler ve Turunç Mahallelerindeki hasar tespit çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Mersin: İl genelinde hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık.

Aydıncık’ta 57, Silifke’de 20 bina olmak üzere toplam 77 binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık olduğunu tespit ettik.

Adana: Kozan ve Aladağ ilçelerine bağlı 6 köyde 1.605 haneyi boşaltmıştık, dün itibarıyla Adana genelindeki hasar tespit çalışmalarımızı da tamamladık. Aladağ’da 24 ve Kozan’da 37 olmak üzere toplam 61 binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık olduğunu tespit ettik.”

SON SEL HADİSESİ VAN’DA MEYDANA GELDİ

Son sel hadisesi ise Van’ın Başkale ilçesinde meydana geldi. 2 gündün etkili olan sellerde 6 ev yıkılırken 46 yapı da zarar gördü.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Başkale'de meydana gelen selden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bölgedeki hasar tespit çalışmalarını başlattıklarını aktaran Kurum, "İlk belirlemelerimize göre, 2 az hasarlı, 3 acil yıkılacak, 5 ağır hasarlı ve 8 yıkık bağımsız bölüm tespit ettik. Hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmalarımıza müteakip evleri zarar gören vatandaşlarımız için kalıcı konutların inşa sürecini başlatacağız. Tüm vatandaşlarımızın yarasını bir an önce sarmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ GÜN MEYDANA GELEN SELDE DE 6 EV YIKILDI, 30 EVDE HASAR TESPİT EDİLDİ

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Asım Solak da sel ihbarını aldıktan sonra belediye ve jandarma ekiplerini bölgeye yönlendirdiklerini söyledi.

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi, Karayolları ve DSİ ekiplerinin iş makineleriyle yolu açma ve köyün içini temizlemeye başladığını anlatan Solak, "Yapılan ilk belirlemelere göre Esenyamaç Mahallesi'nde 5, Onikidere mezrasında 1 evin yıkıldığını, 30 evde de hasar olduğunu tespit ettik. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. 18 hayvanın da telef olduğu bilgisi var." diye konuştu.

SEL FELAKETİNDE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

AFAD sel tehlikesi sırasında sel bölgesini hemen terk ederek, yüksek ve güvenli bölgelere gitmeyi, elektrik kaynaklarından uzak durmayı tavsiye ediyor. Sele araç içinde yakalananlar için de öneriler var: “Sel sırasında araç içindeyseniz suyla kaplı yoldan gitmeye çalışmayın. Aracınızda herhangi bir arıza oluştuysa hemen terk ederek yüksek bir yere çıkın.”

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün de sel sırasında araç içinde olanlara bir uyarısı var: “Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin yüzde 80’inin araç içinde olduğunu unutmayın.”

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bir başka uyarısı ise şu: “Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın. Hızla akan 15-20 santimetre derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.”

SEL TEHLİKESİ SONRASINDA NELER YAPILMALI?

AFAD uzmanları, sel sonrası için 'Geri dönün uyarısını almadan kesinlikle evlere dönülmemeli' diyor. Özel ilgiye ihtiyacı olan komşulara yardımcı olunması gerektiği de hatırlatılıyor. Diğer uyarılar ise şunlar:

“Binalarınızın duvarları, zeminleri veya diğer yerlerde herhangi bir hasarı olup olmadığını kontrol edin. Binalarınızı kontrol ederken su geçirmez ayakkabı ve pille çalışan el fenerleri kullanın. Sigorta işlemleri için zarar gören yerlerin fotoğrafını çekin. Evinizde gaz sızıntısı, suyun altında kalmış elektrik aksamı, fırın, ocak ve elektrikle çalışan eşyaların olabileceğini düşünerek tedbirli olun. Sel sırasında evinizde kalmış yiyecekler varsa kesinlikle kullanmayın, konserveler dâhil.”

SADECE TÜRKİYE DEĞİL TÜM DÜNYA MUSİBETLERLE KARŞI KARŞIYA

Türkiye son günlerde farklı bölgelerde etkili olan yangınlarla mücadele ederken, Güney Avrupa ülkelerinde de yangınlar etkisini gösteriyor. Geçtiğimiz haftalarda özellikle Almanya ve Belçika’da yaşanan sellerde 200'e yakın kişi hayatını kaybetmişti. Özellikle İtalya, İspanya ve Yunanistan’da orman yangınlarıyla mücadele sürüyor.

Haberin Videosunu İzle
İlgili Haberler İlgili Videolar İlgili Galeriler İlgili Köşe Yazıları