Motosiklet satışları artınca fiyatları da yükseldi

Covid-19 salgını ile birlikte bireysel ulaşım talebinin artmasının yanı sıra ikinci el ile sıfır araçların fiyatlarının artmasından dolayı motosiklet satışları da arttı.

Ekleme: 01.08.2021 10:40:12 / Güncelleme: 01.08.2021 10:40:12 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Salgın ile birlikte bireysel ulaşıma talep artarken motosiklet ve elektrikli bisiklet bu noktada ön plana çıkan araçlardan birisi oldu. 2020 yılında vergi ve kur artışlarının yanı sıra tedarik sürecinde yaşanan sorunlar olmasına rağmen motosiklet satışları yüzde 35 arttı.

Salgının damga vurduğu 2020'de son 15 yılın rekorunun kırıldığı motosiklet pazarında satışlar bu yıl daha da hızlandı. İlk çeyrekte motosiklet satışları yüzde 63.5 artarak, 43 bin adedi aştı.

Motosiklet satışları yüzde 35 oranında artarken talep nedeniyle fiyatlarda geçen yıla göre yüzde 50 oranında yükseldi.

Gaziantep’teki motosiklet satıcıları, Türkiye'de birçok vatandaşın trafikteki araç tercihlerinde değişim yaşandığına dikkat çekti.

Salgın sürecinde toplu taşıma kullanmak istemeyen birçok vatandaşın son zamanlarda motosiklet ve elektrikli bisiklet gibi bireysel kullanabilecekleri araçlara yöneldiğini ifade eden sektör temsilcileri, son dönemde motosiklet satışlarının ciddi oranda arttığını belirtiyor.

Son dönemde sıfır ve ikinci el araçların fiyatlarının yüksek olmasından dolayı motosiklet kullanımının her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri, vatandaşların yoğun trafikte rahat etmek ve daha uygun olduğu için motosiklet tercih ettiğine dikkat çekti.

Motosikletlere olan taleplerin fiyatlarında yükselmesine neden olduğunu belirten sektör temsilcileri, geçtiğimiz yıl en düşük fiyatı 5 bin lira motosikletlerin bu yıl ise yaklaşık 10 bin liraya yükseldiğini dile getirdiler.

Ehliyet gerektirmeyen elektrikli bisikletlerin de bu dönemde ön plana çıktığına dikkat çeken sektör temsilcileri, ulaşım araçları arasında hem ekonomik hem çevreci hem de en keyifli ulaşım aracı olan motosiklete olan ilgiden memnun olduklarını dile getiriyorlar.

Covid-19 salgını sürecinde motosiklet ve elektrikli bisiklete talebin arttığına dikkat çeken Gaziantep Motosikletçiler ve Triportörcüler Odası Genel Sekreteri Fethullah Musa Tur, satışların salgın öncesi döneme göre yüzde 35 arttığını söyledi.

“Piyasada bulunan bütün motosikletler yurtdışı menşeli”

Toplu taşıma kullanmak istemeyen vatandaşların motosiklete yöneldiğini söyleyen Tur, “Motosiklet fiyat artışlarında aslında önemli olan faktör şu anda motosikletlerin vergi oranının yüksek olmasıdır. İnsanlar artık araçların bakım masrafları ve yakıt giderlerinden tasarruf etmek için motosikletlere yöneldiler. Özellikle 2020 ve 2021 yılı motosiklet piyasasında bu konuda çok atak yapıldı. En büyük eksiklik ise piyasada bulunan bütün motosikletlerin yurtdışı menşeli olmasıdır. Bizim kendi yerli üretimimiz olmadığından, bütün yedek parçalar, araçlar yurt dışından geldiğinden ve pandemiden, Çin'in nakliye sıkıntısıdan dolayı motosiklet fiyatları çok yükseldi. Biz de bu konuda şikayetçiyiz. Gerçekten fiyatlar yüksek. Bizde bu konuda yeni bir yapılandırma veya kendi üretimimizin önünü açma gibi yerli üretime ağırlık verilmesini istiyoruz.” dedi.

“Pandemide motosiklete ilgi artınca fiyatlarda yükseldi”

Motosiklet kullanım oranlarının çok arttığını belirten Tur, “İnsanlar toplu taşıma araçlarını kullanmayı bıraktılar. Daha seri, daha pratik olduğu için motosikletlere yöneldiler. Pazarda yaklaşık yüzde 30 gibi bir büyüme oldu. Ama bu büyüme özellikle bu yılın nisan ayından beri durgunluğa geçti. Bunun da en büyük nedeni; şu anda ortalama bir motosikletin fiyatı 10 bin liradan başlıyor. Limit olarak bir sınırı yoktur. En alt limit 10 bin liradan başladığı için insanlar artık motosiklet almakta zorlanıyorlar.” diye konuştu.

Son yıllarda motosiklete olan talebin artmasına rağmen motosiklet kullanımının ise halen Türkiye’de yeteri kadar olmadığını belirten Tur, trafik nedenlerinden ve artan maliyetlerden dolayı motosiklet üretimi ile kullanımına daha çok ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

“Elektrikli motosikletler yeniçağın gözdesi olacak”

Motosikletin yanı sıra elektrikli bisiklet ve motosikletlere de son yıllarda talebin arttığına dikkat çeken Tur, şunları söyledi:

“Yeni yüzyılın ve yeni çağın buluşu elektrikli araçlardır. Bu konuda her geçen gün daha iyiye gidiliyor. Yeni modeller, daha uzun süreli, menzili uzun şarj süresi daha kısa motosikletler üretilmeye başlandı. Tabi bu bir geçiş sürecidir. Ama er geç bütün motosikletler en azından şu andaki piyasanın yüzde 90’ı elektrikliye geçmek zorunda kalacak. Çünkü Avrupa buna müthiş destek veriyor. Çevre kirliliği ve yakıt tüketimi açısından elektrikli motosikletler yeniçağın gözdesi olacak.”

Salgından önce ortalama bir motosikletin fiyatının 5 bin ile 5 bin 500 lira bandında olduğunu bildiren Tur, şu anda ise en uygun motosikletin fiyatının 11 bin lira olduğunu ve fiyatların yüzde 100 oranında arttığını söyledi.

“Motosiklet fiyatları yaklaşık yüzde 100 oranında arttı”

Motosiklete olan ilginin salgın sürecinde daha fazla arttığına dikkat çeken motosiklet yetkili satıcılığı yapan Mehmet Hanifi Güner ise, “Pandemi çıktı çıkalı, ikinci el araçların fiyatlarının yüklemesinden ve vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanmamalardan dolayı motosiklet ve elektrikli bisikletlere talep olunca büyük bir fiyat artışı oldu. Şu anda vatandaşımız, toplu taşımayı kullanmadığı ve ikinci el araçların da fiyatı çok yüksek olduğu için motosiklet veya elektrikli bisiklet almak zorunda kalıyor. Bundan dolayı da fiyatlarımız yaklaşık yüzde 100 oranında arttı. İnşallah en kısa zamanda bu pandemi olayı biter, hayat normale döner. Salgından önce motosiklet fiyatları ortalama 4 bin 4 bin 500 lira arasındaydı. Salgından sonra ise bir motosikletin fiyatı yaklaşık 10 bin liraya kadar yükseldi.” diye konuştu.

“Motosiklet fiyatları araba fiyatlarına göre bayağı ucuz”

Hem ekonomik hem çevreci hem de en keyifli ulaşım aracı olduğu için motosiklet tercih ettiğini ifade eden motosiklet kullanıcısı Ömer Güner de, “Motosiklet fiyatları araba fiyatlarına göre bayağı ucuz ve ayrıca trafik sıkıntısı bayağı çoğaldı. Bu güneşte zaten araba çekilmiyor. Kışın yine arabaya bineriz ama motosiklet yazın günü şart oldu. Araba fiyatları çok yükseldiğinden dolayı motosiklet fiyatları da araba fiyatlarına göre daha ucuz, ben de motosiklet almaya geldim. Motosiklet sürmeyi de çok seviyorum. Motosiklet daha ucuz, yakıt ve diğer masrafları da daha az, trafikte daha pratik oluyor. Motosiklet bir yerden bir yere giderken daha pratik oluyor. Trafik yoğunluğundan dolayı daha çok motosiklet tercih ediyorum.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler