Malatya İl Sağlık Müdürü Bentli: Toplumun yüzde 75’i bağışıklık kazanmadıkça virüsten kurtulamayız

Malatya’da nüfusun yüzde 40’nın hala birinci doz aşısını yaptırmadığını belirten Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 95’inin aşı olmayanlardan oluştuğuna dikkat çekti.

Ekleme: 30.07.2021 17:30:17 / Güncelleme: 30.07.2021 17:38:15 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İl Sağlık Müdürü Recep Bentli, vaka sayılarının tekrar arttığı Malatya’daki vaka sayıları, yoğun bakım hasta sayısı, aşı olan ve olmayan nüfus sayısı ile şimdiye kadar kaç doz aşının yapıldığını İLKHA muhabirine anlattı.

Bentli, 10-16 Temmuz tarihleri arasında yüzde 27’lere kadar düşen vaka sayılarının Kurban Bayram’ında tedbirlerin elden bırakılmasıyla tekrar yükseldiğini ve bu hafta itibariyle yüz bin nüfusta yüzde 90’lara çıkacağını öngördüklerine dikkat çekti.

Yoğun bakımda bulunan hastaların yüzde 95’i ile serviste yatan hastaların yüzde 90’ının aşı olmayanlardan oluştuğunu kaydeden, Bentli, nüfusun yüzde 40’ının hala ilk aşısını yapmadığını belirterek aşı olmaları çağrısında bulundu ve toplumun yüzde 75’inin hastalığa karşı bağışıklık kazanmadıkça virüsten kurtulamayacağına vurgu yaptı.

Üçüncü doz aşı süreleri gelen 50-64 ile 65 yaş üstü 80 bin bulunduğunu kaydeden Bentli, bu kişilerin aşılarını yapmadıklarını ve artan vaka sayılarında daha önce düşük olan 50-64 ile 65 yaş üstü vatandaşlarda artış yaşandığına dikkat çekti.

 

“50-64 yaş 65 yaş üstü vaka sayıları fazla artıyor"

Bentli, “Grafikte görüldüğü gibi, bir önceki İngiltere varyantının olduğu, nisan ayının ortalarında pik yaptığımız dönemde 65 yaş üstü yeni aşılanmıştı bu nedenle 65 yaş üstü artışı grafikte alt seviyelerdeydi. Daha çok aşılanmamış genç kesim artışı olmuştu. Şu anda Delta varyantının oluşturduğu 4’üncü dalganın başlangıcındayız. Yine burada yeşil renkte gösterilen 65 yaş üstünün ve lacivertle gösterilen 50-64 yaş arasının daha fazla arttığını görüyoruz. Çünkü ilimizde 80 bin kişi 3’üncü doz aşısı geldiği halde aşısını yaptırmamış. Zaten daha önceki birçok çalışmada gösterildi. Aşının etkinliği 6 aydan sonra antikor seviyelerinin düştüğünü çok iyi biliyoruz ve bu da şu an bize onu gösteriyor.” dedi.

“Delta varyantı ağırlıklı bir şekilde artıyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her Cuma günü açıkladığı haftalık vaka sayılarının Malatya’da 10-16 Temmuz tarihleri arasında yüzde 27’lere kadar düştüğünü ancak Kurban Bayramı’nda tedbirlerin elden bırakılmasıyla tekrar artışa geçildiğini kaydeden Bentli, “17-23 Temmuz tarihleri arasında bu rakam yüzde 45’lere kadar çıktı. 23 Temmuz’dan şimdiye kadar bu rakamın yüz bin nüfusta haftalık vaka sayısının 90’lara çıkacağını öngörüyoruz. Tabi burada Kurban Bayramının etkisi oldu. Bazen çok ciddi önlemler alındığı zaman ve kapanmalar olduğu zaman da artışlar görüyoruz ama buradaki artış biraz daha hızlı çünkü Kurban Bayramı’nda maalesef tedbirleri elden bıraktık. Buda vaka sayılarının bir hafta da yüzde yüz bir artış olduğunu gördük. Önümüzdeki hafta daha da artacağını şu an öngörebiliyoruz. Vatandaşlarımızdan önceliğimiz aşı olmaları ile birlikte tedbirleri elden bırakmamalarını çünkü vaka sayıları özellikle Delta varyantı ağırlıklı bir şekilde artıyor.” diye dikkat çekti.

“Yoğun bakımlarda yatan hastaların yüzde 95’i aşı olmayanlardan oluşuyor”

Malatya genelinde Hastanelerin yoğun bakımlarında 18 hastanın bulunduğunu ve bunların 5’inin entübe olduğunu belirten Bentli, “Yoğun bakımda bulunan hastalarımızın yüzde 95’i ile servislerde yatan hastalarımızın yüzde 90’ı aşı olmayanlardır. Sayın bakanımız geçen gün Türkiye genelinde 50 yaş üstü yaklaşık 9 milyon kişi ilk iki doz aşısını yaptığını ancak üçüncü doz aşısını yaptırmadığını açıklamasında bulundu. Buda ilimizde yaklaşık 80 bin civarında. Vatandaşlarımızın özellikle ilk dozunu yaptırmayanların öncelikli olarak ilk dozlarını yapmalarını ve 50 yaş üstü olan vatandaşlarımızda eğer üçüncü doz aşıları sisteme düşmüşse mutlaka Aile Hekimliklerine, İlçe Sağlık Müdürlüklerine, İl Müdürlüğümüze, Kamu Hastanelerine, Üniversite Hastanesine ve hatta özel hastanelere başvurarak aşılarını yapmalarını şiddetle öneriyoruz.” tavsiyesinde bulundu.

“İlimizde 3’üncü doz aşısı geldiği halde aşısını yaptırmayan 80 bin kişi var”

Bentli, “Grafikte görüldüğü gibi, bir önceki İngiltere varyantının olduğu, nisan ayının ortalarında pik yaptığımız dönemde 65 yaş üstü yeni aşılanmıştı bu nedenle 65 yaş üstü artışı grafikte alt seviyelerdeydi. Daha çok aşılanmamış genç kesim artışı olmuştu. Şu anda Delta varyantın oluşturduğu 4’üncü dalganın başlangıcındayız. Yine burada yeşil renkte gösterilen 65 yaş üstünün ve lacivertle gösterilen 50-64 yaş arasının daha fazla arttığını görüyoruz. Çünkü maalesef burada ilimizde 80 bin kişi 3’üncü doz aşısı geldiği halde aşısını yaptırmayan bir kesim var. Zaten daha önce ki birçok çalışmada gösterildi aşının etkinliği belli bir süre sonra, özellikle 6 aydan sonra antikor seviyelerinin düştüğünü çok iyi biliyoruz ve buda şu an bize onu gösteriyor.” diye kaydetti.

“Aşı karşıtı olup ilk dozunu yapmayan yüzde 40’lık bir kesim var”

Kentte ilk aşıyı daha yaptırmayan yüzde 40’lık bir kesimin olduğuna dikkat çeken Bentli, şöyle devam etti:

“Bilindiği üzere sayın bakanımız her gün hem vaka sayısını hem de il il tek dozda olsa aşını yaptırmış vatandaşlarımızın oranını belirtiyor. Şu anda bizim hedef nüfusumuz yaklaşık 600 bin. Şimdiye kadar tek dozda olsa yüzde 60’ı aşısını yaptırmış. Bugünlerde bir yoğunluk var ama birinci doz aşılarını yaptıran 18 yaş üstünün 2’inci doz aşılarının zamanı geldiği için bu yoğunluk yaşanıyor. İlk dozunu yapmayan aşı tereddüdü ve aşı karşıtı olan bir yüzde 40’lık kesim var. Biz bunu hem sizin aracılığınızla hem sosyal medya aracılığıyla insanlarımızı ikna etmeye çalışıyoruz ama tabi bir zorunluluk yok. Geçen sayın valimizle esnafları ziyaret ettiğimizde, işin uzmanı olmayan hekim ve sağlıkçı olmayan insanlardan etkileyen bir kesim olduğunu gördük ve bu kesim de maalesef yüzde 40’lık bir kesim.”

“Toplumun yüzde 75’i bağışıklık kazanmadıkça bu virüsten kurtulamayacağız”

Toplumun yüzde 75’inin bağışıklık kazanmadıkça virüsten kurtulamayacaklarına vurgu yapan Bentli, “Bizden daha çok yoğun bir şekilde aşı yapan İngiltere örneği önümüzde var. Orada kendi isimleriyle anılan varyantta yaklaşık 65 bin vaka görmüşlerdi ve o zaman vefat sayıları da binin üzerine çıkmıştı. Ama bu Delta varyantının yaşandığı sürede İngiltere’de günlük vaka sayıları 50 binlere çıktı ancak vefat sayıları 80’i geçmedi. Şu anda İngiltere bize aşının çok büyük etkili olduğunu bir ülke. Bizde yüzde 60’lara ulaştık ama daha düşük bir rakam toplumun yüzde 75’i bağışlanmadıkça, 2 dozunu yaptırıp belli bir süre geçmedikçe maalesef aşının tam koruyuculuğu olmuyor. Bu yoğun bakımda yatan hastalarımızdan çok rahat bir şekilde görülebiliyor.” diye belirtti.

“Şimdiye kadar yaklaşık 635 bin 500 doz aşı yapıldı”

Şimdiye kadar yaklaşık 635 bin 500 yüz doz aşının yapıldığını kaydeden Bentli, birinci dozda 360 bin, 2’inci dozda 231 bin doz aşının uygulandığını, ikinci dozdan 15 gün geçtikten sonra aşının etkinliğinin artık başladığını söyledi.

“Aşı olmayan tüm vatandaşlarımızı randevu almadan sağlık merkezlerine aşı olmaya davet ediyoruz”

Hem BioNTech hem Sinovac aşısının yapılması için ilçelerde ve köylerde vatandaşların ayağına gidildiğini belirten Bentli, “Eğer BioNTech’te altının katları olursa flakanu çözdürüp orada yapıyoruz. Tüm arkadaşlarımız seferber olmuş. Yoğun bir şekilde aşılama kampanyamızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Aşı olmayan yüzde 40’lık kesimi de bir an önce kamu Hastanelerimize, Aile Sağlığı Merkezlerimize, İlçe Müdürlüklerimize ve İl Müdürlüğümüze randevusuz bir şekilde aşıya davet ediyorum. Hem aşımızı olalım hem de tedbirlerimizi elden bırakmayalım ve bu 4’üncü dalganın ülkemizde ve ilimizde daha hafif geçmesini sağlayalım. İnşallah 4’üncü dalga dediğimiz Delta varyantını kayıpsız, yoğun bakıma girmeyi çok az olduğu ve ağır semptomlu hastaların az olduğu bir dalga ile bitirelim diye umut ediyoruz.” dedi. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar