Uzmanından tercih tavsiyesi: Adaylar başarı sırasına göre tercih yapmalı

YKS 2021 sonuçları açıklandı. Şimdi adayları tercih maratonu bekliyor. Üniversite adayları, resmi tercihlerini 5 Ağustos ile 13 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapabilecek. Sonuçları bu kadar erken beklemediklerini belirten uzmanlar, başarı sırasıyla tercih yapılmasının öneminin altını çiziyor.

Ekleme: 29.07.2021 10:00:46 / Güncelleme: 29.07.2021 10:00:46 / Eğitim / İstanbul Haberleri
Destek için 

HABER MERKEZİ

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uz. Psk. Dan. Ece Tözeniş, YKS 2021 sonuçlarının açıklanmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Tözeniş, "Puan mı başarı sırası mı?" sorusunu da net yanıt verdi. 

YKS sonuçlarının beklenenden daha erken açıklandığını belirten Uz. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “Aslında takvim 4 Ağustos 2021 olarak belirlenmişti biraz daha erken açıklandı. 28 Temmuz itibari ile artık öğrenciler AYT ve TYT sonuçlarını görebilecekler ve buna göre tercihlerini oluşturabilecekler. Ama resmi tercih süreci 5 Ağustos -13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.” dedi.

ÜNİVERSİTELERİ GEZİP BİLGİ ALABİLİRLER

Tercih sürecinde öğrencilerin üniversiteleri ziyaret edebileceğini kaydeden Uz. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “Sonuçların erken açıklanması öğrencilere avantaj sağlamış olacak. Aday öğrenciler, bugün itibariyle artık üniversiteleri gezebilir ki önlerinde bir hafta sonu yerine iki hafta sonu olmuş olacak. Böylece iki hafta sonunda da zamanı olanlar üniversitelere gidip hocalardan, tercih danışmanlarından, üniversitelerdeki öğrencilerden birebir bilgi alabilirler. Şehir dışında bulunan öğrenciler de online üzerinden yine üniversitelere ulaşarak bilgi alabilirler.” diye konuştu.

PUAN MI BAŞARI SIRASI MI?

ÖSYM’nin henüz sıralamaları açıklamadığını belirten Uz. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “Geçen yıla göre başarı sıralarında bir farklılaşma var ama biz bu sene yine başarı sıralarıyla tercih yapacağız. Başarı sırası çok önemli. Her sene puanlar değişiklik gösteriyor ama başarı sıralarıyla tercih yapmak çok daha doğru. Bu sene yine başarı sıralarına bakacağız ve elimizde olan veride 2020 yılının başarı sıraları kılavuzda da zaten bu başarı sıraları var. Bu başarı sıralarına göre tercih yapacağız. Nasıl tercih yapacağız? 24 tane tercih hakkımız var. Bu 24 tercihin tamamını doldurmak zorunda değiliz ama benim öğrencilere önerim başarı sırasının yarısı kadar üst tercih yarısı kadar da alt tercih. Tabii ki istedikleri bölümler olması önemli.” diye konuştu.

ADAY ÖĞRENCİ BİR LİSTE YAPMALI

Üniversite adaylarına bu dönemde bir liste hazırlamalarını tavsiye eden Ece Tözeniş, “24 tercih hakkımız var. Ama öncesinde bir liste ve sıralama yapsınlar. Sonra üniversitelere gidip akademisyenler, tercih uzmanları ve öğrencilerle görüşüp kendilerine en uygun bölümü ve programları belirleyip yavaş yavaş bu listeleri eleyerek karar verebilirler. Burada öğrencinin ilgi alanına ve kendine uygun bölümleri belirlemesi çok önemli.” dedi.

YIĞILMALAR NASIL ŞEKİLLENECEK?

Uz. Psk. Dan. Ece Tözeniş, şu anda ÖSYM’den yığılmalarla ilgili sonuçların beklendiğini belirterek “ÖSYM sonuçları açıkladı ama sayısal bilgileri paylaşmadı. Sayısal bilgileri paylaştıktan sonra göreceğiz. Aradaki fark neden kaynaklandı diye değerlendirme yaparsak geçen sene konu kısıtlaması vardı. Adaylar 12. sınıf konularından sorumlu değildi, öğrenciler bu sene 4 yıl boyunca gördükleri tüm konulardan sorumlu oldular. Geçen sene de bu çok tartışılmıştı.” dedi.