Tarihte Bugün: 29 Temmuz

29 Temmuz’da Türkiye'de ve dünyada neler yaşandı? Tarihte Bugün: 29 Temmuz

Ekleme: 29.07.2021 08:42:06 / Güncelleme: 29.07.2021 10:06:37 / Tarihte Bugün
Destek için 

29 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1832: İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu, Osmanlı ordusunu yenilgiye uğrattı. Osmanlı’ya bağlı bir eyalet olan ve sonradan bağımsızlığını ilan eden Mısır’ın Osmanlı’yı yenilgiye uğratması, çöküş döneminin en önemli kanıtlarından birisi idi. (Mısır ordusu, Osmanlı ordusunu yenilgiye uğrattı) 

1947: Dünyanın, tamamı elektronik ilk bilgisayarı, hafızasının arttırılması amacıyla verilen aradan sonra tekrar çalıştırıldı ve 2 Ekim 1955'e dek sürekli çalıştı. (Dünyanın, tamamı elektronik ilk bilgisayarı)

1957: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu kuruldu. Nükleer bilim ve teknolojinin barışçıl amaçlarla kullanılması ve planlanmasında üye ülkelere destek sağlamakta, nükleer güvenlik standartlarını hazırlamaktadır. Bünyesindeki denetim mekanizması ile ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesini kontrol etmektedir. Fakat uluslararası her kurum gibi bu da başta ABD olmak üzere Batılı büyük güçlerin ortak hedeflerine hizmet etmekten başka bir görev üstlenmemiştir.  (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu kuruldu)

1999: Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez bir Başkan görev başındayken ceza aldı. Başkan Bill Clinton, yalan ifade vermek suçundan 90 bin Dolar ödemeye mahkûm edildi. (Bill Clinton’a ceza)

2005: Astronomlar, Güneş Sistemi'nde Eris adını verdikleri bir cüce gezegen keşfettiklerini duyurdular. (Eris gezegeni keşfedildi), 

2018: Mısır'da seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik Sisi'nin darbesinin ardından cuntacı mahkeme, hukuksuz kararlar vermeye devam etti. Cuntacı mahkeme, Müslüman Kardeşler yöneticilerinden Muhammed el Biltaci ve İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsam el Aryan'ın da aralarında olduğu 75 kişiye idam cezası verdi. (Cunta mahkemesinden 75 kişiye idam cezası)

İlgili Haberler