Fransa'da İslam'ı ve Müslümanları hedef alan yasa meclisten geçti

​İslam'a yönelik düşmanlığın merkezi konumundaki Fransa'da, İslam'ı ve Müslümanları hedef alan tasarı meclisten geçti.

Ekleme: 24.07.2021 12:40:07 / Güncelleme: 24.07.2021 12:45:16 / Dünya
Destek için 

Fransa Ulasal Meclisi, Müslümanların tepkisini çeken "Cumhuriyet İlkelerine Saygıyı Güçlendiren Yasa Tasarısını" 19'a karşı 49 oyla kabul ederek yasalaştırdı.

İlk kez Şubat 2021'de, ardından Temmuz ayında ikinci kez kabul edilen metin, hafta başında Senato tarafından reddedilmişti. Yasa tasarısı böylece yasama sürecini tamamladı.

Yasa neleri kapsıyor?

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, "İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele olarak tanıttığı, gelen tepkiler üzerine "Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler" olarak değiştirilen yasa, 3 yaşından itibaren tüm çocukların evde eğitim almasını engelliyor.

Müslüman ailelerin çocuklarına evde eğitim vermek için yetkili kurumlardan izin alması gerekiyor. Okul çağındaki her çocuğa ulusal okul numarası verilecek. Böylelikle özellikle kız çocuklarına evde eğitim veren Müslüman ailelerin devlet tarafından takibi kolaylaşacak.

Camilere yurt dışından gelen fonlar denetlenecek. 10 bin Euro'yu aşan yabancı maddi destekler kaynak beyanına tabi olacak. Ayrıca, özellikle camilerin yıllık hesapları kanuni denetçi tarafından denetlenecek.

İnternette nefret söylemi ile mücadelenin sertleştirilmesini öngören yasa, Türkiye gibi ülkelerin DİTİB gibi dernekler üzerinden Fransa'daki cami ve dernekler üzerindeki nüfuzunun sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Cinsi sapkınlığa yönelik eleştirilerde bulunan ibadet yerleri kapatılacak. Fransa kanunlarına göre bir üyesi tarafından bile olsa işlenen "suç" derneğin kapatılması için yeterli olacak.

Devletten maddi destek alan dernekler Fransa'nın sözde medeni değerlerine saygı gösterme taahhüdüne tabi olacak.

Müslüman kadınların erkek doktorlara veya Müslüman erkeklerin kadın doktorlara muayene olmayı reddetmesi suç haline getirilecek.

Çok eşli yabancılara oturum izni verilmeyecek. Çok eşli kişilerin oturum izni iptal edilebilecek. Birden çok sevgiliye sahip olan kişiler ise herhangi bir yaptırıma tabi olmayacak. Sağlık çalışanlarının, "bekâret sertifikaları" vermeleri yasaklanacak.

Devleti temsil eden, devlet hizmeti sunan sözleşmeli özel şirketler de dâhil olmak üzere herhangi bir kişi veya kuruluş, "laiklik ilkelerini ve kamu hizmetinin tarafsızlığını" sağlamak zorunda olacak. Örneğin halka açık yüzme havuzları, dini gerekçelerle kadınlar ve erkekler için ayrı saatlerde olmayacak.

Ayrıca yasada "inancı nedeni ile tamamen veya kısmen farklı bir uygulamadan yararlanmak için bir kamu görevlisi veya kamu hizmetini ifa etmekle yetkili bir kişiye karşı tehdit, şiddet veya her türlü sindirme eylemi kullanan kişilerin 5 yıl hapis ve 45 bin euro para ile cezalandırılmaları" öngörülüyor. (İLKHA)