Kavurma nasıl yapılır? Evde kavurma tarifi

Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezlerinden biri de sabahın ilk saatlerinde Kurban etiyle yapılan kavurmadır. Peki, en güzel kavurma nasıl yapılır? İşte evde kavurma tarifi!

Ekleme: 20.07.2021 15:00:15 / Güncelleme: 20.07.2021 15:27:20 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Bayram sofralarının vazgeçilmez yemeklerinin başında kavurma gelir. Özellikle Kurban Bayramında sabahın ilk saatlerinde yapılan kavurma damak çatlatıyor. Peki, en güzel kavurma nasıl yapılır? İşte evde kavurma tarifi!

KAVURMA NEDİR?

Bir çeşit et saklama şekli olan Kavurma etin kavrularak pişirilmesine verilen addır. Etin belirli püf noktalara uyularak kavurmak suretiyle pişirilmesiyle lezzetli bir yiyecek ortaya çıkar.

KAVURMA NASIL YAPILIR?

Evde kavurma yapmak için ilk olarak eti hazırlamanız gerekir.

Etinizi kuşbaşı şeklinde doğradıktan sonra kesinlikle yıkamamalısınız. Eğer çok kanlı bir etiniz var ise yıkayabilirsiniz ancak sonrasında bir peçete ile mutlaka eti kurutmalısınız. Aksi takdirde kavurmanızın tadı lezzetli olmayacaktır.

Kimileri etin kesinlikle yıkanmaması gerektiğini, et piştikçe kanın buharlaşarak yok olacağını söylemektedir. Ancak yine de içiniz rahat etmiyor ise eti yıkayabilir ve sonrasında kurutabilirsiniz.

Etlerinizi kuşbaşı şekilde doğradıktan ve hazır ettikten sonra kavurma işlemini yapacağınız bir tencere edinmelisiniz. Kavurmanın lezzetli olması için yanmaz ve yapışmaz, kalın tabanlı bir tencere seçebilirsiniz.

Tencerenizi ocağa yerleştirdikten sonra tereyağı ve sıvıyağını birlikte kullanmanız gereklidir. Bu etin daha lezzetli pişmesine neden olacaktır.

Daha sonra etinizi ocağa alın ve orta ateşte tahta kaşık ile karıştırarak kavurun. Etiniz su salacak ve saldığı suyu tekrar çekecektir.

Et piştikten sonra tuz eklemeli ve biraz daha kavurmalısınız.

EVDE KAVURMA TARİFİ

Ailenizle birlikte severek yiyeceğiniz, davetlilerinize gönül rahatlığıyla çıkaracağınız bir kavurma tarifimiz var. Bu tarifle evde kavurma yapmak ne kadar lezzetli onu görecek ve severek tüketeceksiniz.

Malzemeler:

1 kg dana kuşbaşı

1 baş orta büyüklükte kuru soğan

3 ya da 4 diş sarımsak

Bir miktar sıvıyağ ve tereyağı

Yapılışı:

İlk olarak orta büyüklükte bir tava seçmelisiniz. Tavanın içerisine tereyağını koyarak ısıtın. Hemen ardından kuşbaşı etlerinizi ilave edin. Ocağın altını açın ve bu şekilde tahta bir kaşık ile karıştırın.

Etlerin rengi değişmeye başladıktan sonra, et suyunu salacaktır. Bu aşamada biraz sıvı yağ ekleyin ve karıştırmaya devam ederek kısık ateşte pişirin,

Soğan ve sarımsakları soyun. Soğanı dört eşit parçaya bölün. Bütün halindeki sarımsağı ve bölünmüş soğanları bu şekilde tencereye ilave edin, et suyunu çekene kadar bu şekilde pişirin

Etler tamamen piştikten sonra içerisine tuz ekleyin ve karıştırın.

Kavurmanızı sıcak olarak servis edin.

KAAVURMA YAPMANIN PÜF NOKTALARI

  • Evde kavurma yaparken, normal kuru soğan yerine arpacık soğan kullanabilirsiniz.
  • Arpacık soğan kavurmaya ayrı bir lezzet katacaktır.
  • Dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntılardan biri de tuzu sonradan ilave etmek olacaktır. Etin tam kıvamında pişmesi ve sert olmaması için tuz sonradan eklenmelidir.
  • En güzel kavurma kısık ateşte yapılan kavurmadır. Ancak hayatın koşuşturması içerisinde her zaman yemek pişirmek için fazla vaktimiz olmayabilir.
  • Eğer yemeği pişirmeniz için çok fazla vaktiniz yok ise ocağın derecesini yükseltmek yerine içerisine yaklaşık 1 tatlı kaşığı sirkeyi yemeğin içine ilave edebilirsiniz. Bu yemeğin pişme süresini biraz daha hızlandıracak ve yemeğin tadında bir değişikliğe neden olmayacaktır.
  • Evde kavurma yapmak istiyor ancak daha aromatik bir tat elde etmek istiyorsanız yemeğin içine pişmesine yakın bir miktar kekik ilave edebilirsiniz. Kekik kavurmaya çok yakışacaktır.
  • Evde kavurma yaparken ilk dikkat edilecek şey etlerin üzerinde oluşan köpüklerdir. Bu köpükler bir kaşık yardımı ile mutlaka alınmalıdır.
  • Etin içine iç yağ eklemeniz etin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca ekleyeceğiniz iç yağ etlerinizin daha sonra kolayca donmasını sağlayacaktır.
  • Eğer evde kavurma yaptıysanız ve etlerinizi pişirdikten sonraki bir ay içerisinde tüketecekseniz tamamen soğuduktan ve donduktan sonra keserek buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Bir ayı geçkin bir zaman sonra kavurmanızı tüketecekseniz mutlaka derin dondurucuda saklamalısınız.
  • Bu şekilde kavurduğunuz etleri daha sonra yemeklerinizin içerisine kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Yapmanız gereken yalnızca pişmeye yakın yemeğin içerisine eti eklemek olacaktır.

 

İlgili Haberler