Şanlıurfa'da 7 yıl süren kan davası barış yemeği ile tatlıya bağlandı

Şanlıurfa'da iki aile arasında 7 yıl önce yaşanan bir kişinin öldüğü ve 4 kişinin yaralandığı kan davası, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının araya girmesiyle barışla sonlandı.

Ekleme: 17.07.2021 17:40:11 / Güncelleme: 17.07.2021 17:43:19 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şanlıurfa'da Haltanlı Aşiretine mensup Bardak ve Abur arasında 7 yıl önce yaşanan bir kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığı husumet, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının araya girmesiyle barışla sonlandı.

Şehitlik Mahallesi'nde bulunan bir özel mekanda düzenlenen barış yemeğine Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mustafa Akın, HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, CHP Şanlıurfa İl Başkanı Hayrettin Cidir, Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, Haltanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Günbay, Toplumsal Barışı Sağlama Derneği Başkanı Doktor Feridun Öncel, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve her iki aile mensupları katıldı.

Yenilen barış yemeğinin ardından Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mustafa Akın ve Haltanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Günbay ve Toplumsal Barışı Sağlama Derneği Başkanı Doktor Feridun Öncel yaptıkları konuşmada barışın önemine dikkat çektiler.

"Birbirimiz ile uğraşmak yerine artık Şanlıurfa'ya, ülkemize ve milletimize faydalı olalım"

Barış yemeğinde emeği geçenlere teşekkür eden Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mustafa Akın, "Yaklaşık 7 yıl önce yapılmış olan bir yanlışın; yanlışla kapatılması yerine böyle güzel bir organizasyonla kucaklaşarak, barışarak ve buraya gelip destek verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Tabii ki bu noktaya gelinceye kadar bazı insanların özellikle büyük emekleri ile barış sağlandı. Umarım bundan sonra önümüzdeki 70 yıl, 700 yıl ve hatta 7 bin yıl bu barış devam eder. Birbirimiz ile uğraşmak yerine artık Şanlıurfa'ya, ülkemize ve milletimize faydalı oluruz." şeklinde konuştu.

"2 metre hazine arazisi için onlarca insanımız maalesef öldürülüyor"

Kan davalarının bölgeye yakışmadığını ve bölge halkını geri bıraktığını vurgulayan Toplumsal Barışı Sağlama Derneği Başkanı Doktor Feridun Öncel, "Bugün Urfa'da yaşanan bir olay; sadece Urfa ile sınırlı değildir. Bugün bütün dünyanın gözü Urfa'dadır. Burada patlayan bir mermi, bir kişinin ceza evine girmesi ile sonuçlanmıyor. Bu tür olaylar memleketimize gelecek olan yardımların ve istihdamların önünü kesmektedir. Geçmişte Kurtuluş mücadelesi veren bu topraklar için canlarını ve kanlarını seve seve veren insanlar, maalesef bugün bakıyorum ki 2 metre hazine arazisi için onlarca insanımız maalesef öldürülüyor. Bu tablo, bu kadim şehre hiçbir zaman yakışmamıştır." diye konuştu.

Barış yemeği ile ilgili  HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, Toplumsal Barışı Sağlama Derneği Başkanı Doktor Feridun Öncel ve Haltanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Günbay İLKHA'a konuştu.

"Lütfen uzlaşı yolunu seçelim ve diyalog yoluna gidelim"

Sorunların konuşularak çözülebileceğini be çözülemeyecek hiçbir meselenin olmadığını belirten HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, "Burada barış yemeğine katıldık. Gönül isterdiki iş buralara kadar gelmesin. Keşke bu kavga ve ölümler hiç olmasaydı. Bugün yapılan barış yemeği son çareydi. Biliyoruz ki bir adamı suçsuz yere öldürmek, insanları katletmek dinimizce haram bir şey ve yasalara da aykırı... Burada yapılması gereken; bir sorun varsa önce uzlaşma yoluna gitmek, bir mahkemeye başvurmak ya da toplumsal kanaat önderlerinin öncülüğünde bir araya gelerek bu sorunu çözmektir. Çözülemeyecek hiçbir mesele yoktur. Her sorun çözülür. Yeter ki insanlar bir araya gelebilsinler, konuşabilsinler ve uzlaşabilsinler. Yeter ki bir diyalog yolu olsun. Buradan bütün aile büyüklerine sesleniyorum! Onlara çok büyük görevler düşüyor. Lütfen büyükler gençlere örneklik teşkil edecek söylemlerde bulunsunlar.Gençleri bu tür şeylerden alıkoyan söylemlerde bulunsunlar. Aslında şu anki gençliğimiz bu tür şeyleri çok da isteyen veya tasvip eden bir gençlik değil. Bu noktada aile büyüklerine çok büyük işler düşüyor. Lütfen onlara onların teskin ve teselli edecek sözler söylesinler. Lütfen uzlaşı yolunu seçelim ve diyalog yoluna gidelim." ifadelerini kullandı.

"Kardeşlerimizin barışına şahitlik etmek için barış törenlerine icabet ettik"

Mübarek Kurban Bayramı öncesi barışın gerçekleştiğini ifade eden Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, "Haltanlı Aşireti içerisinde daha önce vuku bulan yanlış bir hareketten dolayı yaşanan olayı bugün kardeşlerimizin barışına şahitlik etmek ve onları onurlandırmak için barış törenlerine icabet ettik. Çok da memnun olduk. Ben Urfa'ya 1,5 ay önce geldim. İlk barış yemeğine katıldım. Bu barış yemeğinin öncesinde birbirleriyle sorunu olan aileleri, bir araya getirmek için çaba harcayan özellikle Haltanlı Aşireti Dernek Başkanı Erol Bey'e ve doktor Feridun Bey'e çok teşekkür ediyorum. Bu mübarek Kurban Bayramı öncesi barış olayı gerçekleşti. Onlar, hem Kurban Bayramı'nda sevaplarını alacaklar hem de özellikle bayram günlerinde dargınlıkları olan kişilerinde birbirleriyle barışmaları için inşallah sebep ve örnek olacaklar. Cenab-ı Allah onlardan razı olsun ve barışlarını da daim eylesin." dedi.

"En değerli varlık; insandır"

Kentte husumetli aileleri barıştırmak amacıyla çalışma yürüttüklerini vurgulayan Toplumsal Barışı Sağlama Derneği Başkanı Doktor Feridun Öncel, "Son zamanlarda bu tür vakalar artmaya başladı. Ben daha önceden İzmir'de hekimdim ama televizyonlarda Şanlıurfa'da yaşanan kan davalarını görüyordum. Bir hekim olarak 'ben burada yerim rahatken oradaki insanlara birilerinin el uzatması gerekiyor' dedim. Daha sonra burada bir dernek kurduk. Bu dernek çatısı altında Urfa'nın büyük aşiretlerin büyükleri ve dini adamlarla beraber ortak olduk. Hangi fikir ve zikirde olursa olsun, hiçbir partinin arka bahçesi olmadan insanları yaşatmak amacındayız. En değerli varlık; insandır. Eşref'ül Mahlukat olan o canı alma yetkisi Cenab-ı Allah'a aittir." ifadelerini kullandı.

"Böyle bir şeye vesile olduğum için çok mutluyum"

Her iki aile arasında barışa vesile olduğu için çok mutlu olduğunu belirten Haltanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Günbay, "Böyle bir barış sağladığımız için çok mutluyum. 7 yıl süren husumeti burada el sıkıştırarak barışla sonlandırdığımız için Abur ve Bardak ailesine teşekkür ediyorum. Böyle bir şeye vesile olduğum için çok mutluyum. Allah, hep güzel günler bizlere nasip etsin. Böyle olayların yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler