Kurban Bayramı için kurbanlık almak için kentte kurulan hayvan satış noktalarına ve pazarlarına giden vatandaşlar, bütçelerine uygun kurbanlık alabilmek için hayvan yetiştiricileri ve satıcılarla yoğun bir pazarlığa tutuşuyor.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken Gaziantep’te vatandaşlar kurbanlık alma telaşı yaşıyor. Şehir merkezinde belediyeler tarafından belirlenen noktalara kurulan küçükbaş hayvan pazarlarına gelen vatandaşlar, bu yıl kurbanlık fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bütçelerine daha uygun kurbanlık bulabilmek için fiyat araştırması yapıyor.
Kurbanlık satış noktalarında hareketlilik başlarken kurbanlık alacak vatandaşlar kurbanlık fiyatlarının yüksekliğinden, hayvan yetiştiricileri de girdi maliyetlerinin fiyatının artmasından yakınıyor.
Kurban ibadetlerini yerine getirmek için kurban pazarlarına gelen vatandaşlar, kurbanlıklarını almak için hayvan besicileri ile sıkı sıkıya pazarlık yapması da dikkat çekti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden getirdikleri kurbanlıkları kurban satış noktalarında müşterileriyle buluşturan hayvan yetiştiricilerinin kimileri satışlardan memnun kalırken kimileri de yeterince satış yapamadığını dile getiriyor.
Hayvan yetiştiricileri, girdi maliyetlerinin fiyatının artmasının yanında bu yıl fiyatların uygun olduğunu belirtirken, kurban kesmek isteyen vatandaşlar ise fiyatların çok yüksek olmasından yakındı.
Küçükbaş hayvan pazarlarına çocukları ve eşleriyle gelen kimi aileler, daha uygun kurban alabilmenin telaşını yaşarken, hayvan yetiştiricileri ve atıcıları da çok sıkı pazarlıklarla getirdikleri tüm kurbanlıkları bitirebilmek için çaba harcıyor. Kıran kırana pazarlıkların yapıldığı pazarlarda küçükbaş kurbanlık fiyatları 2 bin TL’den başlayıp, 3 bin TL’yi buluyor.
Yıl boyu beslediği küçükbaş hayvanlarını satabilmek için Adıyaman’dan Gaziantep’e geldiğini belirten Vakkas Özdemir, bayrama 3 gün kalmasına rağmen satışların henüz istedikleri gibi olmadığını söyledi.
“Yem fiyatlarındaki artış kurbanlık fiyatlarına da yansıdı”
Kurbanlık satışlarının azda olsa başladığını belirten Özdemir, “Kurbanlık pazarları hareketlenmeye başladı. Kurbanlıkların yüzde 50'si satılmış. Bu sene yem fiyatları çok pahalıydı. Kurbanlık fiyatlarını halk pahalı buluyor ama yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kurbanlık fiyatları da yükseldi. 1 lira 40 kuruşa aldığımız arpanın fiyatı bu sene 3 lira oldu. Saman fiyatı aynı şekilde yükseldi. Şu anda da kurbanlıkların kilogramını 33-34 liradan satıyoruz. ‘Antep hallik’inin kilogramı da 35-36 liradan satılıyor. Şu anda biraz durgunluk var ama kurbanlığın yüzde 60'ı satıldığı için pazar sakin gözüküyor. Kurbanlık sayısı da pek fazla yoktur. Bu sene kurbanlığın az olduğu söyleniyor. Kurbanlıkların çoğu pazara getirilmeden satılmış. İnşallah bu sene satışlarımız iyi olur. Kurbanlık fiyatları yükselir ama düşmez.” dedi.
“Yarından itibaren hareketlilik başlar”
Vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu belirten Mehmet Özdemir, “Müşteriler gelmeye başladı ama fazla bir hareketlilik yok. Fakat yarından itibaren hareketlilik başlar, bayram gününe kadar devam eder. Bu sene kurbanlıklar da çok güzel. Kurbanlık fiyatları da 34 liradan başlıyor 37 lirayı buluyor. Bu sene herhangi bir sıkıntımız yok. Şu anda pek bir hareketlilik ama yarın hareketliliğin başlamasını ümit ediyoruz. Şu anda satışlarımız başladı ve satışlardan memnunuz. Bu sene kurbanlıklarda herhangi bir sıkıntı yok. Vatandaş fiyatları uygun buluyor. Zaten pandemi nedeniyle her şeyin fiyatı 3-4 kat arttı. Yem, saman ve arpa fiyatları yükseldi. Bu durum kurbanlık fiyatlarına da yansıdı. Zaten geçtiğimiz yıla göre 6-7 liralık bir artış var. Bu da girdi maliyetlerine göre fazla değil.” ifadelerini kullandı.
“Satışlar tam olarak istediğimiz gibi başlamadı”
Küçükbaş kurbanlıklarını satmak için Şanlıurfa’dan Gaziantep’e geldiğini belirten Celal Kaya da, “Şu an satışlar tam olarak istediğimiz gibi başlamadı. Ama inşallah yarından itibaren satışlar başlar. Yem, arpa ve saman fiyatları bu yıl çok pahalıydı. Vatandaş kurban alabilir mi alamaz mı önümüzdeki günler gösterir. Çünkü şu ana kadar pek fazla satış yapamadım. Kurbanlık fiyatları da 32 liradan başlıyor, 35'i buluyor.” şeklinde konuştu.
“Girdi maliyetlerindeki artış kurbanlık fiyatlarına yansımış”
Kurbanlık almaya geldiğini belirten Latif Kaplan, “Kurbanlık fiyatları yüksek ama yem fiyatlarının bu yıl çok artmasından dolayı mecburen hayvan yetiştiricileri de girdi maliyetlerindeki bu artışı kurbanlık fiyatlarına yansıtmak durumunda kalıyorlar. Mecbur kurbanımızı alacağız inşallah kurban kesmeyi Allah herkese nasip eder.” diye konuştu.
“Kurbanlık fiyatları geçen seneye göre bayağı yüksek”
Sıkı pazarlık sonucu kurbanlığını aldığını belirten Adnan Gökalp, “İnşallah kurbanlığımızı seçeceğiz ve kurbanımızı kesikten sonra gerekli yerlere dağıtacağız. Şimdiden herkesin Kurban Bayramı mübarek olsun. Kurbanlık fiyatları geçen seneye göre bayağı yüksek ve neredeyse yaklaşık 10 liralık bir fark var. Geçtiğimiz yıl kurbanlık fiyatları 24-25 liraydı, bu sene ise 30-35 lira olmuş. Yaklaşık 10 liralık bir fark var, bu da ciddi bir rakam. Kurbanlık fiyatı yüksek ama inşallah mecbur kurban kesmeye çalışacağız.” dedi. (İLKHA)