15 Temmuz şehidleri anısına rahvan at yarışı düzenlendi

Mardin'in Midyat ilçesinde, 15 Temmuz şehidleri anısına ilk defa rahvan at yarışı etkinliği düzenlendi.

Ekleme: 16.07.2021 23:30:13 / Güncelleme: 16.07.2021 23:30:13 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Çevre il ve ilçelerden gelen at binici ve yarış severlerin katıldığı ve ilk defa düzenlenen rahvan at yarışı coşku ile geçti.



15 Temmuz şehidleri ve gazileri anısına Ortaçarşı Mahallesi kırsalındaki bir tarlada düzenlenen etkinlikteki yarışma 4 kategoride yapıldı.

Dereceye girmek için yarışmacılar ter döktü. Yeni yetişen rahvan at tayları da yarışmada yerini alırken, dostluk yarışmasında Midyatlı Talip Özgün'ün binicisi olduğu rahvan at 3 kategoride birinci oldu.  

"Unutulmaya yüz tutan bu geleneği hatırlatmak istedik"

Yarışmada atı birinci olan rahvan at yetiştiricisi Nezir Özgün, "15 Temmuz'da atlarımızla sahalardaydık şimdi de sahalardayız. 15 Temmuz şehidleri ve gazileri anısına bu yarışmayı düzenledik.  Bu rahvan atların yarışmasına Midyat halkı ilgi gösterdi. Yarışmanın düzenlenmesinde katkı sunan kaymakam ve belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bu gibi yarışlar için Midyat'a güzel bir saha yapılmasını istiyoruz. Bu rahvan at yarışları büyüklerimizden bize kalan bir gelenek. Unutulmaya yüz tutmuştu. Şimdi hatırlatmış olduk. İnşallah devamı gelir." diye konuştu.
"Güzel bir saha istiyoruz"

Yarışmada 3 kategoride birinci gelen atın binicisi Talip Özgün ise "Bu yarışı tüm şehidlerimizin anısına yaptık. 15 Temmuz şehidlerimizi minnetle anıyoruz. İleriki zamanlarda federasyon başkanımızdan tek dileğimiz, bize resmi bir saha yapılmasıdır. Gördüğünüz gibi at sahipleri ve at meraklısı birçok kişi buraya geldi. Yarışımız çok güzel bir şekilde ilerledi. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum, en kısa zamanda güzel ve tertipli bir sahamızın olmasını talep ediyorum."

"Midyat'ta bu yarış bir ilk"

Midyat'ta ilk defa rahvan at yarışı yapıldığını belirten yarışmacılardan Mehmet Latif Şahin, "Midyat'ta bir ilk olarak rahvan at yarışması düzenlendi. 15 Temmuz şehidleri ve gazileri için düzenlenen bir yarışmadır. Bunun için şeref ve mutluluk duyuyoruz. Şehidlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Sıcak havadan dolayı fazla katılım olmayınca 3'lü taylardan başlayarak baş atlara kadar devam ediyor. 6-7 kategoriden oluşuyor. Her at kendi grubuyla koşuyor. Bu sadece dostluk yarışıdır. Yarışmaların sürekli devam etmesini diliyoruz." dedi.

Yarışmaya katılanları tebrik eden Midyat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Rıfat Direkçi ise "Midyat'ta 'Birinci Geleneksel Rahvan Atları Yarışı' yapıldı. Yarışmanın konsepti 15 Temmuz şehidleri ve gazileri anısına olmasıdır. Birinci gelene en büyük ödül al bayrağımız oldu. Bu konuda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Rahvan ne demektir, rahvan at yarışları nasıl yapılır?

Rahvan, atın tek ayak koşma stiline verilen addır. Atın aynı taraftaki ayaklarının birlikte hareket ettiği, binicisini sarsmayan, yürüme ile koşma arasında bir koşu şeklidir. Rahvan yürüyüşe, terbiyeli yürüyüş de denir.

Rahvan at yarışı, atın rahvan yürüyüşle belirli bir mesafeyi en kısa zamanda ve hatasız olarak bitirmesi esasına dayalı bir yarış türüdür. Bu yarışların kaynağı ise köklü bir geçmişe sahip olan rahvan atçılık kültürüdür.

At yarışları önceden köy düğünlerine atıyla gelen at sahiplerinin düğünlerde atlarını yarıştırmasıyla küçük çaplı yarışlar olarak başlamış, zaman içinde bölgesel yarışlara dönmüştür.  6 kategori şeklinde yapılan yarışmalarda, 3 bayrak kazanan at bir üst kategoriye geçer. Her kategoride ilk üçe giren at sahiplerine ödül verilir. Ödül olarak para, bayrak ve kupa verilir. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler