5'inci Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu gerçekleştirildi

​15 Temmuz Derneği tarafından organize edilen ve bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılımı ile gerçekleşti.

Ekleme: 13.07.2021 22:50:22 / Güncelleme: 14.07.2021 08:31:38 / Kültür & Sanat / İstanbul Haberleri
Destek için 

 

15 Temmuz 2016 yılında FETÖ tarafından organize edilen darbe girişimini zihinlerde diri tutmak ve gelecek nesillere aktarmak için düzenlenen 5'inci Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu gerçekleştirildi.

Düzenlenen sempozyumda 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuşma gerçekleştirdi.

 

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Turunç, mazlumların duasının hain darbe girişimini akamete uğrattığını söyledi.

Turunç, "15 Temmuz hain darbe girişimi belli bir zümre için yapılan bir kalkışma değil. Hepimizi ilgilendiren ve hayatımızda değişikliklere yol açacak olan bir girişimdi. Cumhurbaşkanımızın feraseti ve milletimizin onurlu duruşu hain girişimi akamete uğrattı. Hepimiz yakın tarihimizi biliyoruz. Geçmişte de bu kadar kapsamlı olmasa da küçük kalkışmalarla bu ülkede darbeleri görmüştük. Çok kapsamlı ve hazırlıklı olmalarına rağmen başaramadılar. Başaramamalarının nedeni ise milletimizin kendi kıymetini bilmesiydi. Hepimiz takdir ediyor ve takdirle karşılıyoruz ki, gerçekten ülkesini seven ve vatansever insanların aynı zamanda milletin duasını alan iyi bir liderin komutanlığında bu girişim başarısız oldu. Milletimizin onurlu duruşu şehadeti ve gaziliği göze alması aynı zamanda mazlumların duası hain girişimi akamete uğrattı." dedi.

 

"Çok farklı, çok özel ve kalleşçe bir girişim oldu"

Açılış konuşması sonrası kısa değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, hain darbe girişimi ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

"FETÖ yeni nesil terörün ilk örneği olarak 15 Temmuz hain darbe girişiminde karşımıza çıkmıştır"

15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar ile ilgili bilgi paylaşımında bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "15 Temmuz'da ne oldu? 15 Temmuz'da TSK'nın konumu neydi? Geldiğimiz dönemde TSK hangi konumda ve ne yapmakta?" şeklindeki sorularına cevap vereceğini dile getirdi.

 

Akar, "Değerli katılımcılar sizlerin de yakından takip ettiği üzere dünya kısır bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Hemen her alanda takip edilmesi giderek zorlaşan baş döndürücü gelişmeler yaşanmaktadır. Tüm dünyanın değiştiği bir yapıda elbette ülkeler arasındaki mücadele yöntemleri de sabit kalmayıp değişmekte. Bu konuda teorik bir çerçeve çizerek sizlere bilgi vermeye çalışıyorum. Nitekim günümüzde mücadele ve çatışmalar konvansiyonel yapıdan uzaklaşarak bulanık bir şekil almıştır. Bunların en başında terör gelmektedir. Bunu görmemiz lazım. Bu örgütler aynı zamanda dünya üzerindeki etkilerini arttırmak için mevcut şartlara kendilerini uyarlamış ve evrimleşmişlerdir. İşte bu evrimleşmiş terörizme Türkiye maalesef 15 Temmuz günü bizzat şahit olmuştur. Ülkemizin yüz yüze kaldığı en önemli güvenlik ve toplumsal sorunlardan biri olan FETÖ yeni nesil terörün ilk örneği olarak 15 Temmuz hain darbe girişiminde karşımıza çıkmıştır." dedi.

"23 bin 364 kişi TSK'dan çıkarılmıştır"

Hain darbe girişimi sonrası FETÖ ile ilişkisi olan 23 bin 364 kişinin TSK'dan ihraç edildiğini anımsatan Akar, "Değerli katılımcılar TSK kendisini zayıflatmayı ve yıpratmayı amaç edinen hain, alçak FETÖ mensuplarından temizlendikçe çok daha güçlenmekte, görev ve sorumluluklarını büyük bir başarı ile yerine getirmektedir. FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar toplamda 23 bin 364 kişi TSK'dan çıkarılmıştır." ifadelerini kullandı.  

Sınır ötesi harekatlar

15 Temmuz sorası TSK'nın kara, deniz ve hava harekatlarında başarılara imza attığını ifade eden Akar, "15 Temmuz'dan sadece bir ay geçtikten sonra 'artık bu ordu bir şey yapamaz' diyen içerdeki ve dışarıdaki hainlere rağmen TSK 24 Ağustos'ta Fırat Kalkan Hareketi ile teröristlere gerçekte büyük acı vermiştir. 4 bin teröristi etkisiz hale getirmiştir. Hain darbe girişimi sonrası kara kuvvetlerimiz bugüne kadar toplam 176 büyük çaplı operasyon icra etmiştir. Suriye ve Irak'ta gerçekleştirilen 10 büyük harekât ile büyük bir alan terör örgütlerinden temizlenmiş ve güvenli alan haline getirilmiştir. 2016 yılı itibaren kara kuvvetleri komutanlığı tarafından planlanan ve katılım sağlanan askeri tatbikatlar her yıl bir önceki yıla göre önemli artış göstererek son 5 yılda 500'e yakın ulusal ve uluslararası çapta eğitim tatbikat faaliyeti büyük bir başları ile gerçekleştirmiştir. Komando tugay sayımız 17'ye yükselmiştir.

Deniz kuvvetlerimizde ise harekât ve eğitim faaliyetler son 5 yılda yüzde 50'den fazla artış göstermiş deniz seyir süresi sadece 2020 yılı içerisinde tüm zamanların en yüksek seviyesine 200 bin saate ulaşmıştır. Hava kuvvetlerimiz de bu dönemde pilot açığımız olmasına rağmen artan faaliyetleri başarı ile yerine getirmektedir. Hava kuvvetlerimizin semalarımızın korunmasında ve terör ile mücadelede uçuç sayısı büyük oranda artmıştır. Tüm bunların yanı sıra kara, hava ve deniz kuvvetlerimiz daha birçok faaliyete de başarı ile idare ederek tüm dünyaya göstermiştir. 15 Temmuz hain girişimden sonra TSK daha da güçlenmiş ve kenetlenmiştir." diye konuştu.

Sınır ötesinde yapılan operasyonlara dikkat çeken Akar, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekâtları ile ilgili bilgi verdi. (İLKHA)