Erdoğan, işgal rejiminin cumhurbaşkanıyla görüştü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece işgal rejiminin sözde Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefon görüşmesi yaptı. İşgal rejimi basını görüşmeye ilişkin detayları yazdı.

Ekleme: 13.07.2021 10:37:02 / Güncelleme: 13.07.2021 10:46:59 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Mavi Marmara baskınından sonra Türkiye ile işgal rejimi arasındaki diplomatik ilişkiler düşürülmüştü. Ticaret ise tüm tepkilere rağmen devam ediyordu. Bazı körfez ülkleri işgal rejimi ile normalleşmeye giderken Türkiye, normalleşme adımlarını kınamıştı. Dün gece ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, işgal rejiminin Cumhurbaşkanı ile uzun bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme sonrası akıllara “Türkiye, işgal rejimiyle normalleşecek mi” sorusunu getirdi.

İŞGAL REJİM CUMHURBAŞKANINA TEBRİK!

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2010’dan beri ilişkilerin gergin olduğu işgal rejiminin Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan resmi açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre,  görüşmede, Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Yitzak Hertzog’u göreve başlaması dolayısıyla tebrik etti.” denildi.

FİLİSTİN VURGUSU!

Açıklamanın devamında, “Türkiye-İsrail ilişkilerinin Orta Doğu’nun güvenliği ve istikrarı bakımından büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında enerji, turizm ve teknoloji başta olmak üzere muhtelif alanlarda yüksek bir iş birliği potansiyeli olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaretin salgına rağmen arttığını, bu potansiyelden faydalanmanın ortak çıkar olduğunu dile getirdi. Tüm görüş ayrılıklarına rağmen temas ve diyaloğun sürdürülmesine önem verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin-İsrail ihtilafının BM kararları çerçevesinde, iki devletli, kalıcı ve kapsamlı şekilde çözüme kavuşturulmasının uluslararası camianın beklentisi olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin-İsrail ihtilafının çözümünde atılacak olumlu adımların, Türkiye-İsrail ilişkilerinin müspet mecrada seyretmesine de katkı sağlayacağını belirtti.” İfadelerine yer verildi.

“İŞ BİRLİĞİ YAPMA KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI”

Öte yandan işgal rejimi basınında yer alan haberlere göre Erdoğan ve Herzog arasındaki görüşme 40 dakika sürdü. Görüşmenin bütün detayları kamuoyu ile paylaşılmazken işgal rejiminin Jerusalem Post gazetesi, “Görüşmede Erdoğan ve Herzog, Covidd-19 salgınına rağmen İsrail ve Türkiye arasındaki ticaretin geliştiğine vurgu yaptı. İki lider siyasi farklılıklara rağmen diyaloğu sürdürme ve İsrail-Filistin anlaşmazlığında bir çözüme ulaşma çabalarında iş birliği yapma konusunda anlaşma sağladı” yorumunu yaptı.

İKİNCİ BİR TELEFON GÖRÜŞMESİ OLABİLİR!

Gazete, “Siyaset bilimciler, Erdoğan’ın bundan sonra İsrail’deki ikinci telefon görüşmesini Başbakan Naftali Bennett ile yapacağını tahmin ediyor” ifadesine de yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile işgal rejimi arasındaki diplomatik kriz, ‘alçak koltuk’ olayı ile 2010 yılında zirveye çıkmıştı. Yaşanan olaydan sonra iki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çağırmıştı. Daha sonra İşgal rejiminin Mavi Marmara baskınıyla 10 Türkiye vatandaşını şehid etmişti. İşgal rejiminin alçak yüzünün bir kez daha ortaya çıktığı Mavi Marmara olayından sonra Türkiye’nin işgal rejimi ile diplomatik ilişkileri bitme noktasına gelmişti. Ancak yapılan anlaşma ile Mavi Marmara şehid ve gazilerinin kanları yerde bırakılmış ve işgal rejiminin Türkiye’de yargılanmasının önü kesilmişti. Bu süreçte bazı körfez ülkeleri ‘Yüz yılın projesi’ adı altında bir ihanet süreci başlatmış ve işgal rejimi ile normalleşme adımları atmıştı. Türkiye, işgal rejimi ile normalleşme anlaşması imzalayan ülkelere tepki göstermişti.

İlgili Haberler