Nadide tarihi eser Filistin’de bulundu

Kudüs İbrani Üniversitesi, Eski Eserler Kurumu ve Sidney'deki McQuerry Üniversitesi'nin ortak arkeolojik bir keşif gezisi olan Kiryat Gata civarındaki kazılar sırasında, yaklaşık 3.100 yıl önce yapılmış ve Hâkimler dönemiyle ilgili bir yazıt bulundu.

Ekleme: 13.07.2021 09:25:07 / Güncelleme: 13.07.2021 09:25:07 / Dünya
Destek için 

Riyad Makaev/Dış Haberler

İşgal altındaki Filistin’in Khurvat al-Rei'de bulunan parçada "Jerovaal" yazısı okunabiliyor. Kazı Başkanları Yosef Garfinkel ve Saar Ganor, "Bu isim Kutsal Yazılarda çok iyi bilinen bir isimdir. Bu, putperestliği yok eden ünlü Hâkim Gideon'un adıdır. Baal'ın sunağını yıktı ve Ashera'yı yıkan biridir" diye açıkladılar.

Gidyon ayrıca Yahudileri  kuzeyde harap eden Midyanlıların saldırısını da püskürttü. Seçilmiş 300 savaşçıdan oluşan bir müfreze ile geceleri kamplarına saldırdı, içinde paniğe neden oldu ve düşmanları Ürdün'ün ötesine geçmeye zorladı. Savaş, Gilboa'nın eteklerindeki Ein Harod'un çıkışında gerçekleşti. Bazı askeri tarihçiler bu baskını tarihteki ilk özel birliklerin operasyonu olarak kabul ederler.

Yazıt, depolama için kullanılan bir taş kuyunun dibinde bulunan bir testi parçası üzerinde bulundu. Bilim adamları, bunun sahibi Hâkim Gideon'un olup olmadığını şimdilik söyleyemeyiz, sonuçta, Kiryat Gat ve Gilboa arasında önemli bir mesafe var. "Jerovaal" ismine daha önce sadece Kutsal Yazılarda rastlanması önemlidir.

Hâkimler dönemine ait yazıtlar, özellikle tamamen korundukları için son derece nadirdir. Belki de buluntu, Kenanlılardan İsrail dönemine geçiş sırasında yazının kök salma sürecine ışık tutmaya yardımcı olacaktır. MÖ 2. binyılın ikinci yarısında. Bu bölgedeki en büyük şehir, Kenanlıların yaşadığı Lakiş'ti. Yazının en ünlü bir merkezdi. 1150 civarında şehir yıkıldı, ancak gördüğümüz gibi, aynı bölgedeki küçük yerleşim yerlerinde yazılar hayatta kaldı.