WiFi sinyallerinden enerji toplayan cihaz

Singapur Ulusal Üniversitesinden Hyunsoo Yang ve Raghav Sharma ortamdaki WiFi sinyallerinden enerji toplayan bir cihaz geliştirdi.

Ekleme: 13.07.2021 07:23:53 / Güncelleme: 13.07.2021 07:23:53 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Kablosuz internet aktarımı için kullanılan WiFi sinyalleri 2,4 GHz frekanslı mikrodalga ışıktan oluşur. Bu sinyaller bir cihazdan çıkıp diğerine gitmez. Alıcı tarafından yakalanan sinyaller kaynaktan her yöne doğru yayılan sinyallerin çok küçük bir kısmıdır. Bu yüzden WiFi’ın enerji verimliliği açısından iyi bir teknoloji olduğu söylenemez. Singapur Ulusal Üniversitesinden Hyunsoo Yang ve Raghva Sharma, ortamdaki WiFi sinyallerinden topladığı enerjiyle ufak elektrikli aletleri çalıştırabilen bir cihaz geliştirdi. Araştırmacıların geliştirdiği cihazda kısaca STO olarak adlandırılan spin-tork salıngaçları bulunuyor. STO’lar mikrodalga sinyaller üretebilen ve yakalayabilen nanoteknoloji ürünü cihazlardır. Yarı iletken endüstrisinde kullanılan standart yöntemlerle üretilirler.

BANT GENİŞLİKLERİ DÜŞÜK

Günümüzdeki STO’lar hem düşük miktarda enerji sağlar hem de bant genişlikleri düşüktür. Araştırmacılar bu sorunları aşıp WiFi sinyallerinden ufak elektrikli aletleri çalıştırmaya yetecek miktarda enerji toplayabilmek için çok sayıda STO’yu farklı kombinasyonlarda bir araya getirmişler. Raghav Sharma ve arkadaşlarının Nature Communications’ta yayımladıkları makaleye göre, seri bağlanmış 8 STO ile 5 saniye boyunca şarj edilen bir kapasitör 1,6 voltluk bir LED lambayı bir dakika boyunca çalıştırabiliyor. STO’ların paralel bağlanmasınınsa mikrodalga sinyal yayma kapasitelerini artırdığı belirtiliyor. Araştırmacılar, geliştirdikleri cihazın daha büyük ölçeklerde de üretilebileceğini hatta gelecekte bataryalara ihtiyaç duymayan elektronik cihazların geliştirilmesinde kullanılabileceğini söylüyorlar. Kaynak: BilimGenç

 

Etiketler: