Yeni bir güve türü keşfedildi

Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Seven’in yer aldığı araştırma ekibi, Bitlis’in Nemrut Kalderası'nda yeni güve türü keşfetti. Dünyada ilk kez keşfedilen türe, "Laristania beyarslani" adı verildi.

Ekleme: 12.07.2021 13:55:26 / Güncelleme: 12.07.2021 14:43:41 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Bilimsel Araştırmalar Proje (BAP) Biriminin desteklediği proje kapsamında, Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kesran Akın ve Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Seven, zengin biyoçeşitliliğe sahip Nemrut Dağı ve kalderasında, "Pyraloidea" ve "Geometridae" familyasındaki güve türlerini tespit etmek amacıyla yürüttükleri çalışma neticesinde keşfedilen yeni güve türü, "Lasritania Beyarslani" adıyla bilim dünyasına kazandırıldı.

Yeni türe ilişkin makalelerinin hayvanların sınıflandırılmasıyla ilgili bilimsel yayın yapan "Zootaxa" isimli dergide yayımlandığını ifade eden Doç. Dr. Erdem Seven, “Yeni türe, ülkemiz böcek faunasına ciddi katkılar sunan ve Haziran 2020’de emekliye ayrılan Prof. Dr. Ahmet Beyarslan’a ithafen ‘Laristania beyarslani’ adını verdik.” dedi.

Doç. Dr. Seven, “2017 yılında Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kesran Akın ile birlikte Bitlis Üniversitesi BAP birimine sunduğumuz proje kabul edildikten sonra çalışmalara başladık. 2019 yılında projemizi tamamladık. Nemrut Kalderası’nda yaptığımız incelmeler çerçevesinde elde ettiğimiz verileri toparlayarak incelemeye başladık. Yaptığımız incelemeler neticesinde yeni bir güve türü tespit ettik. Bu güve türü ile ilgili hazırladığımız makale de hayvanların sınıflandırılmasıyla ilgili bilimsel yayın yapan ‘Zootaxa’ isimli dergide yayınlandı.” diye konuştu.

Entomolojik araştırmaların, arazi çalışmaları ve sonrasında ayrıntılı sistematik araştırmaları kapsayan zorlu alanlardan olduğunu ifade eden Doç. Dr. Seven, “Batman Üniversitesi Böcek Müzesi çok sayıda materyal ile Türkiye’deki önemli merkezlerden birini oluşturmaktadır. Son yıllarda multidisipliner yaklaşımlarla farklı alanlar ile ilk ve önemli ortak çalışmalar sürdürülmektedir. Bu bağlamda, bilimsel çalışma ve araştırmalarımızı destekleyen Batman Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İdris Demir’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)