Şırnak Valiliği himayesinde, belediye, Şırnak Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı iş birliğiyle Cudi Dağı’nda "Cudi Festivali" etkinliği düzenlendi.
Hz. Nuh'un gemisinin ilk karaya oturduğu 2 bin 114 rakımlı Cudi Dağı'ndaki Sefine Bölgesi Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar için Kudüs'ten sonra en kutsal yer olarak biliniyor.
12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra girişi yasaklanan ve PKK’nın saldırılarıyla güvenlik gerekçesiyle Cudi Dağı’na çıkamayan vatandaşlar, düzenlenen etkinlikle 40 yıl aradan sonra Cudi Dağı’na çıkmanın sevincini yaşadı.
İl Özel İdaresince yapılan karayoluyla Sefine Bölgesi'ne ulaşanlar, Hz. Nuh'un mabedinde şükür namazı kıldı.
40 yıl sonra çıkılan Cudi Dağı'nda barışı sembol eden güvercinler uçurulduktan sonra festival alanına geçildi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte protokol konuşmaları yapıldı.
“Cudi insanlık tarihine ev sahipliği yapıyor”
Festivalde konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan, katılımcıların gözlerinden yıllar sonra Cudi Dağı’na çıkmanın sevincini okuduğunu belirterek, “Ne mutlu ki bu günleri yüce Allah bizlere yaşattı. Şükürler olsun şu anda Cudi'deyiz. Cudi insanlık tarihine ev sahipliği yapıyor. Dinler tarihi açısından ayrı bir önem ifade ediyor.” diye konuştu.
Cudi Dağı’nın Nuh tufanının ardından gemiyi bünyesinde barındıran, asırlardır ziyaret ve festival geleneğinin en eski örneği olduğunu dile getirerek, “Bu huzur ortamının daim olması için elimizden geleni yapıyoruz. Bugün 40 yıl aradan sonra buraya geldik. Kesintisiz bir şekilde gelmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Soylu: "Bugün Cudi Dağı’nda tarihi bir buluşma gerçekleşiyor”
Vali Pehlivan, konuşmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de telefonda görüştü.
Bakan Soylu vatandaşlarına hitaben, "Özellikle bugün Cudi Dağında tarihi bir buluşma gerçekleşiyor. Bu tarihi buluşma bize toprağımızın, medeniyetimizin ve alışkanlıklarımızın bir sonucudur. Bu tarihi buluşma için hakikatten çok beklendi. Biz sabırlı bir milletiz. Ve o sabrın sonunun da selamet olduğu da gösterildi" şeklinde konuştu.
“Tam 40 yıl sonra yine barış, birlik ve beraberlik içinde Sefine-i Nuh’tayız“
Ardından konuşmasını gerçekleştiren Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka ise, şehirlerin sahip olduğu kültürel değerlerin şehrin kimliğini ve tarihi hafızasını oluşturduğunu ifade ederek, “Bu nedenle kültürel değerlere sahip çıkmak, onları yaşatmak ve geleceğe bırakmak her bireyin asli vazifesidir. 1700 yıllık bir geleneği, atalarımızın bıraktığı kültürel mirası yeniden canlandırmanın haklı mutluluğunu yaşıyoruz. Tam 40 yıl sonra yine barış, birlik ve beraberlik içinde Sefine-i Nuh’tayız. 1980’li yıllara kadar, kadim geleneğimiz olan ve her yılın temmuz ayında kutlanan festivalimizi Allah’ın izniyle tekrar canlandırdık. Her geçen yıl daha da coşkuyla kutlayacağız. Şimdiden önümüzdeki yıl için din, dil, ırk fark gözetmeksizin, bütün insanları bizimle, bu coşkuyu yaşamaya davet ediyoruz. “Gelin gerçek memleketinizde, atalarınızın geldiği bu kutsal toprakları siz de görün” diyoruz.” dedi. (İLKHA)