Cumhurbaşkanı: Srebrenitsa'nın geri plana itilmesine müsaade etmeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Srebrenitsa soykırımı dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Avrupa ve insanlık tarihinin bu kara lekesinin ne suretle olursa olsun geri plana itilmesine müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Ekleme: 11.07.2021 14:05:18 / Güncelleme: 11.07.2021 14:10:41 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı'nın 26. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine bir video mesaj gönderdi.

"Bugün Srebrenitsa soykırımını anmak yüreklerde dinmeyen acıları paylaşmak gayesiyle bir kez daha bir araya gelmiş bulunuyoruz. Aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, kederli ailelerine rabbimden sabrı cemil niyaz ediyorum." diyen Erdoğan, üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen Srebrenitsa’nın kalplerde açtığı yaraların halen kanamaya devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, "Ortaya çıkarılan her mezar, ebedi istirahatgahına uğurladığımız her şehit 26 yıl öncesinin tanıkları olarak o günleri bize tekrar hatırlatıyor. Acınızı acımız bilip merhum Aliya İzzetbegoviç’in emanetine sahip çıkarak bu soykırımı unutmuyor, unutturmuyoruz. Avrupa ve insanlık tarihinin bu kara lekesinin ne suretle olursa olsun geri plana itilmesine müsaade etmeyeceğiz." dedi.

"Adaletin yerini bulması  tüm şehit yakınlarına vicdani bir borçtur"

Savaş suçlusu Ratko Mladiç hakkında geçen ay verilen uluslararası mahkeme kararının soykırımın acısını elbette dindiremeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "Mahkeme kararları ne kaybedilen canları geri getirebilir, ne de gönüllerdeki yaralara merhem olabilir. Ancak adaletin tecellisi yolunda alınan bu ve benzeri kararlar soykırım suçunun bir kez daha işlenmesini engellemekte rol oynayabilir. Adaletin yerini bulması da Avrupa’nın kalbinde yaşanan bu trajedinin kurbanlarına ve geride kalan tüm şehit yakınlarına vicdani bir borçtur. Bu bakımdan geçmişi unutmadan duygularımızın aklımızı esir almasına fırsat vermeden evlatlarımızın geleceği için çaba harcamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tüm siyasileri nefret, şiddet ve ayrımcılık içeren söylemlere karşı çıkarak ortak insani değerler etrafında buluşmaya davet eden Erdoğan, mesajının devamında şöyle konuştu:

"Farklı inanç, kültür ve etnik kimliklerin kavşak noktası olan Bosna Hersek’in iç barış ve huzurunu koruması son derece önemlidir. Ülke içindeki her bir bölgenin istikrarı Bosna Hersek için Bosna Hersek’in istikrarı ise Balkanlar başta olmak üzere tüm Avrupa için zaruridir. Bize tarihin verdiği bu sorumluluğun yükünü hep birlikte taşımak ve bu topraklarda barışı daim kılmak ortak görevimizdir. Türkiye dün olduğu gibi, bugün de yarın da Bosna Hersek’in ve Boşnak kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir.

Aziz şehitlerimize Allah’tan bir kez daha rahmet niyaz ediyorum. Rabbim sizlere ve bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın." (İLKHA)

 



Haberin Videosunu İzle
İlgili Haberler İlgili Videolar