Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır’da ne söylemedi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı Diyarbakır seyahatinin yankıları devam ediyor. Gündemdeki konular ise Erdoğan’ın söyledikleriyle ilgili. Ancak Erdoğan’ın söyledikleri kadar söylemedikleri de önemli… Gelin hep birlikte Erdoğan’ın Diyarbakır’da söylemediklerine bakalım!

Ekleme: 10.07.2021 13:48:21 / Güncelleme: 10.07.2021 13:48:21 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Muhsin Şenol-Doğruhaber

Sosyal Bilimlerde bir araştırma yöntemi olan ‘Söylem Çözümlemesi’ ne söylendiğinin yanı sıra ne söylenmediğini de araştırır. Metinde veya konuşmada kullanılan kelimeler ve kavramlar kadar kullanılmayan kavramlar da Söylem Çözümlemesi tekniğinde bize ipuçları verir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 buçuk yıl aradan sonra gittiği Diyarbakır’da söyledikleri konuşuluyor, konuşulmaya da devam edilecek. Peki ya söylemedikleri? Gelin hep birlikte Erdoğan’ın Diyarbakır’da söylemediklerine bakalım!

DİYARBAKIR SEYAHATİNE BİR DE BU AÇIDAN BAKALIM

Söylem çözümlemesi sosyal bilimlerde kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir. Söylem çözümlemesi yöntemi eleştirel bir yaklaşımla; söylem aracılığıyla konuşucu tarafından gerçekleştirilen, aktarılan mesajı ve bununla beraber söylemi ortaya koyan kişi veya yapının ideolojisini açığa çıkarmakta kullanılır. Söylem çözümlemesinde söylenen kadar söylenmeyen de önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır seyahatine bir de bu açıdan bakalım.

ZAFER KAZANMANIN EN ÖNEMLİ MADDESİ

Diyarbakır, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra Türkiye siyasi tarihinde de önemli bir yer tutar. Büyükşehir olmasında, bölge şehirlerinden yoğun göç almasından, tarımda ve ticarette önemli bir yer tutmasından dolayı siyasilerin önem verdiği bir şehirdir Diyarbakır. Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile birlikte getirilen yüzde 50+1 şartı, seçimlerde bir oyu bile önemli hale getirmiştir. Dolayısıyla her seçmene dokunmak, her kesimden oy almak seçimlerde zafer kazanmanın en önemli maddesi haline geldi.

‘KÜRD SEÇMEN’E ULAŞMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR KAPI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’a en çok seyahat düzenleyen siyasi parti liderlerinden biri. Birçok önemli açıklamayı Diyarbakır meydanlarından yapması onun buradaki seçmene önem verdiği anlamını da beraberinde getiriyor. Diyarbakır’ın bir Kürd ili olması ise seçimlerde ‘Kürd Seçmen’e ulaşmak için önemli bir kapı. Burada yapılan konuşmalar doğrudan Kürd halkına yapılır. Siyasiler Kürd halkının oylarına talip olduklarını bir kez daha ifade ederler.

KÜRD MESELESİNE DEĞİNMEDİ!

Erdoğan’ın dün yaptığı konuşmalar da bu açıdan bir hayli önemliydi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıllarda Diyarbakır’da konuşmalarında zikrettiği ‘Kürt Sorunu’ ifadesini bu seyahatinde hiç dillendirmedi. Kürd meselesinin çözüleceğine dair en ufak bir sinyal dahi vermedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı konuşmada yalnızca sıkça eleştirilen ‘çözüm süreci’ ile ilgili “Çözüm sürecini biz başlattık ama sonlandıran biz olmadık. Süreci bunların art niyeti, gizli gündemleri sonlandırdı.” İfadelerini kullandı. O dönem yapılan hatalardan, Kürd halkının iradesinin İmralı’ya bağlanmasından veya bugün kapatılma davası açılan HDP’nin Kürdlerin tek siyasi temsilcisi olarak gösterilmesinden rahatsızlık duyduğunu da ifade etmedi.

 

ERDOĞAN NE SÖYLEMEDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürdlerin talebi olan ve ‘kardeşlik’ söylemlerinin samimiyetini göstermesi açısından önemli görülen ‘Anadilde eğitim’ konusunu da hiç gündeme getirmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa çalışmalarına ilişkin Diyarbakır’da bir değerlendirmede bulunmadı. Zira Kürdlerin en yoğun talepleri arasında yapılacak yeni Anayasa’da ırkçı ve tek tipçi zihniyetin ürünü maddelerin çıkarılması ve eşit vatandaşlık ilkesinin yer alması var. İşsizlik başta Diyarbakır olmak üzere bölge illerinin en büyük sorunlarının başında geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konunun da çözümüne dair somut adımlardan bahsetmekten uzak cümlelerle konuyu adeta geçiştirdi. Ancak eğer bir siyasetçi ‘Kürd oyları’na talip olduğunu ifade ediyorsa bölgede ağır bir şekilde hissedilen işsizlik sorununu akıllıca yatırımlarla halkın gündeminden çıkarmalıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı yarım asırdır devam eden GAP projesinin bitirileceğinden de söz etmedi. Kürd meselesi bahse konu olduğunda hükümetin ilk olarak söylediği ‘TRT Kürdi’yi biz açtık’ söylemi de Diyarbakır’da bu sefer duyulmadı.

GÖNÜL DAĞI TÜRKÜSÜ İLE KÜRDLERİ KAZANMA GİRİŞİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’da söyledikleri gündemden düşmüyor. Kürd halkının beklediği ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemediklerini takip ettiğimiz kadarıyla aktarmaya çalıştık. Aslında Erdoğan’ın defalarca Diyarbakır meydanlarında dile getirdiği ancak bu seyahatinde dillendirmediği konular, Kürd halkının en büyük beklentileri arasındadır. Ancak Sayın Erdoğan’ın bu gerçeklerden uzak ‘gönül dağı’ türküsü ile Kürdlerin gönlünü kazanma ihtimali çok uzak görünüyor.

İlgili Haberler