Bir otelde düzenlenen toplantıya Vali Demiraş’ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen, MARSU Genel Müdürü Abdüsselam Altunkaynak ile daire başkanları katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Demirtaş, Mardin kent merkezinde ve ilçelerinde birçok ziyaret ve toplantılar gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Bu ziyaret ve toplantılarda kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri ile kentin sorunlarına ve çözüm yollarına ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerde bulunduk. Muhtarlarımız, vatandaşlarımız ve esnafımızla gerçekleştirdiğimiz toplantılarda, mahallelerimizin sorunlarını, halkımızın talep ve beklentilerini bizzat kendilerinden dinleme fırsatı buldum. Özellikle muhtar, vatandaş ve esnaf buluşmalarının son derece faydalı olduğunu gözlemledim. Bu toplantılarla sahanın sıkıntılarını ilk ağızdan dinleyip sorunlara anında çözüm ürettik. Bu sebeple muhtar, vatandaş ve esnaf buluşmalarını kararlılıkla sürdüreceğimi özellikle vurgulamak isterim.” dedi.
“Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikli amacımız, cazibe merkezi haline getirmek istediğimiz kentimizi, kamu ve özel sektör yatırımlarıyla daha fazla buluşturmaktır.” diyen Demirtaş, “Son dönemde devletimizin ve hükümetimizin kentimize yönelik ilgi ve desteklerinin bizleri hayli sevindirdiğini belirtmek istiyorum. Bizler de bu destek ve teşvikler doğrultusunda çalışmalarımızı gece gündüz demeden sürdürüyoruz. Mardinli hemşerilerimize en güzel hizmetleri ulaştırmak için mesai mefhumu gözetmeden çalışıyoruz. Bugün de yürüttüğümüz çalışmalarda ve projelerde geldiğimiz noktaları sizlerle paylaşacak; Mardin’imizin çehresini değiştireceğine, insanımızın yaşantısını kolaylaştıracağına inandığımız yatırımlar üzerine değerlendirmelerde bulunacağız.” diye konuştu.
Yatırımlarından örnekler vererek konuşmasına devam eden Demirtaş, “Yönetime geldiğimiz 22 Haziran 2020 tarihinden bugüne kadar 79 adet proje çalışması yürütmekteyiz. Bunlardan 29 adedinin ihalesi tamamlanmış, sözleşmeleri imzalanmış ve saha çalışmalarına başlanılmıştır. 13 adedinin de proje safhaları bitmiş olup ihale süreçleri devam etmektedir. Geriye kalan 37 adet çalışma için ise projelendirme ve proje fikirlerinin paydaşlarla veya kamuoyuyla olgunlaşma süreçleri devam etmektedir. Saha çalışmalarına başlanılmış projelerimize bakacak olursak; medeniyetin gelişmişliğinin yollarla ölçüldüğünün bilincindeyiz. Bu amaçla 10 ilçemizin özellikle kırsal yollarının neredeyse tamamının yol asfaltlama çalışmasına 90 milyon TL ile başlamış bulunuyoruz. Bunun yanında, trafik sorununun azaltılmasına yönelik Artuklu Çok Katlı Otopark Projemizin inşaatına başladık. Ek olarak, ölümcül ve maddi hasarlı trafik kazalarının önüne geçilmesi adına EDS Projemizi de ihale aşamasına getirdik. Eski Dikey Bahçe Projesinin sürdürülmesinin maliyetli olduğunu hesapladığımızdan kadim şehrimizin daha rahat tanınırlığını sağlayacak, şehrimizin minyatür bir görünümü olacak Mini Mardin Projesini de şehrimize kazandırdık.” dedi.
Yeşil alan miktarının Mardin için düşük bir seviyede olduğunu kaydeden Demirtaş, “Daha yeşil bir Mardin için öncelikle; Artuklu, Kızıltepe, Midyat, Nusaybin, Ömerli ve Yeşilli İlçelerimize projeleri tamamlanan millet bahçelerini kazandırıyoruz. Yine Artuklu, Kızıltepe, Midyat, Mazıdağı ve Dargeçit İlçelerinde de Kent Parkı projeleriyle ilimize toplamda bin 200 dekarlık bir yeşil alan kazandırmayı planlıyoruz. Derik’te yamaç paraşütü, Eylül ayında da yapılacak olan Foto Maraton Etkinliği gibi birçok etkinliği halkımıza sunmaktayız. Bunun yanında, uluslararası camiada kadim şehrimizi tanıtmak, daha çok turist çekmek ve ilimizi Dünya’nın sayılı ve saygın bir turizm destinasyonunu yapmak amacıyla UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına başvurumuzu yapmış bulunuyoruz. İlimizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının da projesinde çalıştığı bu çalışmamız iki yıl süre içerisinde birçok değişikliği de beraberinde getirip Küresel anlamda Mardin’imizin imaj ve prestijini yüceltecektir.” ifadelerini kullandı.
Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) uzunca bir süredir enerji sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu:
“Su maliyetinin yüksek oluşu da en çok bu sorundan kaynaklanmaktadır. Daha ucuz suyun temini ve daha az enerji maliyeti ödeyen bir MARSU için yenilenebilir bir enerji üretim tekniği olan güneş enerji sistemi (GES) çalışmalarını başlattık. Daha etkin ve verimli olması adına fizibilite raporunu da hazırlatmış bulunuyoruz. İlk etapta 40 mega watt’lık bir GES tesisini kurarak, yıllık 80 milyon TL’den fazla geliri elde ederek, MARSU’nun yıllık kullanım ihtiyacı olacak enerjiyi en kısa sürede hayata geçirmeyi planladık. Bunun dışında su ve kanalizasyon altyapısı olmayan Ömerli, Savur ilçeleri ile muhtelif kırsal mahallelerin içme suyu ve kanalizasyon projelerini de başlattık, saha çalışmaları devam etmektedir.” (İLKHA)