Hayvan yetiştiricilerinden “kurbanlıkları üreticilerden alın” çağrısı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara çağrıda bulunan Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, kurbanlıkların üreticilerinden alınması gerektiğini, böylelikle hem üreticiye hem de ülke ekonomisine katkıda bulunulacağı

Ekleme: 10.07.2021 11:15:22 / Güncelleme: 10.07.2021 11:52:58 / Ekonomi / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Gaziantep’te yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hazırlıklarına başlayan hayvan yetiştiricileri, hayvancılığın devam etmesi ve üreticinin desteklenmesi için kurbanlıkların kendilerinden alınmasını talep ediyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Gaziantep'te de kentin çeşitli noktalarındaki pazarlara kurbanlık hayvanlar getirilmeye başlandı. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri, kurbanlık hayvanların yerli üreticiden ve hayvan pazarlarından alınması yönünde tavsiyede bulunuyor.

Vatandaşları kurbanlıklarını kendi üreticilerinden görerek ve bakarak almaya davet eden Türkman, marketlerden kurbanlık alınmaması konusunda da uyarıda bulunarak zincir marketlerin açıkladığı kurbanlık fiyatlarına tepki gösterdi.

Kurban Bayramı’na birkaç gün kala belirlenen kurbanlık satış noktalarında satışların başlayacağını belirten Türkman, “Gaziantep genelinde özellikle merkez ilçelerimiz Şahinbey Şehitkamil ilçelerimizde belediyelerimiz tarafından kurban satış yerleri hazırlandı, birkaç gün sonra da üreticilerimiz bu kurban satış yerlerinde hayvanlarını getirip satmaya başlayacaklar. Daha öncesinden de işletmesinde hayvan satan üreticilerimiz var, kurbanlık almak isteyen üreticilerimiz gidip ilgili üreticilerimizden hayvanlarını işaretleyerek kurbanlıklarını daha önceden seçmişlerdi. Zaten büyük bir kısmı bu şekilde kurbanlık belirliyor. Diğerleri de belirlenen kurban satış noktalarında kurbanlıklarını getirip bayrama birkaç gün kala satabilecekler.” dedi.

Türkman, kurbanlık satış noktalarında satışların Covid-19 kurallarına uyularak yapılacağını belirterek satış yapan üreticilerden ve alışverişe gelen vatandaşlardan kurallara uymasını istedi.

“Kurbanımızı görerek almalıyız”

Hayvan yetiştiricilerinin ve üreticilerinin artan girdi maliyetlerinden dolayı çok zor şartlarda üretim yaptığına dikkat çeken Türkman, “Özellikle yem fiyatları başta olmak üzere üreticinin gerçekten belini büküyor. Dolayısıyla bizim mümkün mertebe sünnet olan da budur; kurbanımızı görerek almamız ve mümkün mertebe imkan varsa üreticiden almalıyız. Hem onların desteklenmesi anlamında hem de üretimin devam etmesi anlamında bu önemlidir.” ifadelerini kullandı.

“Dinimize göre 30 kilogram ağırlığında olan bir hayvan kurban olur mu?”

Ulusal zincir marketlerin açıkladığı kurbanlık fiyatlarına tepki gösteren Türkman, “Ülkemizde maalesef ulusal marketler kurban satıyorlar, bin 795 liradan 12 kilogram kemikli et göndereceklerini belirterek kurban satıyorlar. 12 kilogram kemikli et gelecekse bu kesilmemiş hayvanın ortalama canlı ağırlığı 30 kilogramdır. Yani kurban kesecekler bu dini vecibe yerine getirecek tüketicilerimizin ‘30 kilogramlık bir hayvandan kurban olur mu?’ bunu iyi düşünmeleri lazım. Ulusal marketler, bu memlekette her şekilde para kazanıyorlar, kurbanımızı ulusal marketten değil de yılın 365 günü o hayvanın içerisinde, köyünde hayvana bakarak üretim yapmaya çalışan insanlardan alırsa burada döngüyü de sağlamış oluruz ve o insanlara da destek vermiş oluruz. Zaten ulusal marketinde belirlemiş olduğu rakam yani 12 kilogram eti size bin 795 liradan gönderdiği zaman etin kilogramı 150 lira civarına geliyor. Yani normal piyasanın 2 katı civarında oluyor. O yüzden biz kurbanlıklarımızı ulusal marketlerden değil, zor ve zahmetli bir şekilde üretim yapmaya çalışan üreticiden alalım. Kendi çiftçimizi kendi üreticimizi destekleyelim.” çağrısında bulundu.

“Alacağımız hayvanların küpeli olup olmadıklarına bakalım”

Kurbanlık alacak vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Türkman, “Alacağımız hayvanların küpeli olup olmadıklarına bakalım. Çünkü hayvanın kulağındaki küpe onun kimliğidir. Siz küpe numarasını Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde sorguladığınız zaman o hayvanın kime ait ve kaç yaşında olduğunu, hangi aşılarının yapıldığını dolayısıyla benzeri teknik bilgileri görüp hayvan hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sağlıklı hayvan alalım, çok zayıf hayvanı kesinlikle almayalım. Gözü kör olan, dişi düşmüş olan, bacaklarında çarpıklık olan hayvan almayalım. Zaten bunlardan kurban olmaz. Önce dış görüntüsünün düzgün olması, zayıf olmaması, dış görünen uzuvlarının sağlam olması ve küpesinin de üzerinde olması lazım. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün de kurbanlık satış noktalarında veteriner ekipleri olacak, onlar da mümkün mertebe bu kurallara uymayan hayvanları zaten kurban alanlarına koymayacaklar. Ama tüm bunlara rağmen de kurban almak isteyen tüketiciler, kurbanlarını alırken bu vasıflara haiz olduğu olmadığına dikkat etsinler.” şeklinde konuştu.

 “Yeterince kurbanlık hayvanımız var”

Türkman, Kurban Bayramı nedeniyle Gaziantep'e her yıl çevre iller başta olmak üzere özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerden hem büyükbaş hem de küçükbaş kurbanlık getirildiğini bildirerek şunları söyledi:

“Canlı hayvan pazarı başta olmak üzere kurbanlık satış noktalarında dışarıdan gelen üreticilerimizde burada kurbanlıklarını satabiliyorlar. Bu yıl bizim Gaziantep genelinde de yeterince kurbanımız var. Tüketicilerimiz kurbanlıklarını rahatlıkla alabilecekler. Tabi bayramın ikinci ve üçüncü günü de satış devam edecek. Ama Gaziantep’te daha ziyade arife günü ve bayramın birinci günü kurbanlık alıyor. Daha önceden kurbanlık belirlemeyenler bugünlerde gidip kurbanlık alıyorlar. Yeterince kurbanlık hayvanımız var. Kurbanlık konusunda kimse her hangi bir sıkıntı yaşamayacak, bu konuda kimse de mağdur olmayacak. Yine de kurbanlık bulamayan olursa Gaziantep Koyun Keçi Birliği’mize ulaşarak biz kurban tedariği konusunda kendilerine yardımcı oluruz.”

Kentteki kurban pazarlarında hareketliliğin genellikle bayrama 1-2 gün kala başladığını anımsatan Türkman, Gaziantep'te vatandaşların genellikle kurbanlık olarak "hallik" olarak adlandırılan ivesi cinsi koç ve koyunları tercih ettiğini ifade etti.

 “Gazianteplilerin kurban tercihi ‘hallik’ cinsi küçükbaşlar”

Gazianteplilerin kurban tercihinin “hallik” cinsi küçükbaş hayvanlar olduğunu ifade eden Türkman, “Gaziantep'te ‘hallik’ dediğimiz özellikle Gaziantep ve bölgeye has ivesi ırkı kurban daha çok tercih ediliyor. Tabi diğer ırklar da satılıyor ama genelde Gaziantepli tüketiciler, kurbanlık olarak ‘hallik’ olarak adlandırılan ivesi cinsi küçükbaşları tercih ediyor. Bunu da tercih etmesinin nedeni; kuyruklu, bu bölgenin hayvanı ve lezzetli olmasından dolayıdır. Gaziantep'teki halkımız özellikle ‘hallik’ koyunu tercih ediyor. Hatta ‘hallik’ diğer ırklara göre kilogram fiyatı da 2 TL fazla olmasına rağmen bu cinsi tercih ediyor.” diye konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar