Belçika Parlamentosu: Doğu Türkistan'da ciddi soykırım riski var

​Belçika Parlamentosu, Çin’in Uygur Türklerine yönelik soykırım işlediğine yönelik kararı kabul etti.

Ekleme: 09.07.2021 17:35:15 / Güncelleme: 09.07.2021 17:35:15 / Güncel
Destek için 

Belçika Federal Meclisi, Uygur Müslümanlarının ‘ciddi soykırım riski‘ altında olduğunu ve Uygurlara yönelik muamelelerin ‘insanlığa karşı suç’ olabileceğini belirten karar tasarısını kabul etti.

Tasarıya, İşçi Partisi çekimser kalırken; tüm partiler destek verdi.

Tasarıda, Uygurlara yönelik soykırım riski ve insanlığa karşı suç ifadelerinin yanı sıra Belçika hükümetinden Çin’e yönelik bazı istekler yer aldı.

Karar tasarısını hazırlayan ve Çin'in yaptırım listesinde bulunan milletvekili Samuel Cogolati, yaptığı açıklamada, AB ile Çin arasındaki yatırım anlaşmasını dondurulması, Çin ile suçluların iadesi anlaşmasını sonlandırması ve zorla çalıştırılan işçilerin ürettiği ürünlerin ithalatını yasaklanması gerektiğini de söyledi.

Çin tarafından Uygur Müslümanlarına yıllardır asimilasyon, aile yapısına müdahale, mesken masuniyetini ihlal, ev ve iş yerleri üzerinde tahakküm kurma, ibadet hakkını engelleme gibi devlet terörü uygulanıyor.

ABD, Kanada ve Hollanda ve Litvanya parlamento kararıyla Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği soykırımı tanıma kararı alınırken Birleşik Krallık ve bir dizi ülke de Çinli yetkililere yönelik yaptırım kararı verdi. Belçika’nın adımıyla birlikte Çin’in ağır insan hakları ihlallerini kınayan ülke sayısı 6 oldu. (İLKHA)