HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığından oluşan bir heyet, 28 Mayıs-7 Haziran 2021 tarihleri arasında, Şanlıurfa’dan mevsimlik tarım işçisi olarak Batı illerine çalışmaya giden işçileri ziyaret etmişti.
18 ili kapsayan ziyaret sonrasında, HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı tarafından mevsimlik tarım işçileri ile ilgili saha araştırması raporu hazırlandı.
Hazırlanan rapor, HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaşıldı.
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan tarafından yapılan basın açıklamasında Urfa'nın en büyük sorunlarından birinin mevsimlik tarım işçileri sorunu olduğu ifade edildi.
"Şanlıurfa'dan 300 bin kişi mevsimlik tarım işçisi olarak 43-44 ile gidiyor"
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı olarak şanlıurfa'daki mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını dile getirdiklerini belirten Özaslan, "Dedik ki biz masabaşı siyaset yapmayacağız. Sahaya çıkarak mevsimlik tarım işçilerinin yaşamış olduğu sorun ve sıkıntıları yerinde göreceğiz. Bunları sebep ve sonuç ilişkileri ile beraber bir de çözüm önerilerimizi sunan bir rapor hazırlayarak kamuoyu paylaşacağız. Şanlıurfa, her yıl yaklaşık 300 bin insanını mecburi olarak maalesef mevsimlik tarım işçisi olarak Türkiye'nin 43-44 iline gönderiyor. Maalesef, giden insanlar, çaresizlikten dolayı gidiyorlar. Eğer burada kendileri ve çocukları için iş imkanı olmuş olsaydı ya da kendi köyünde toprağı ve suyu olmuş olsaydı ya da girdi maaliyetleri yüksek olmasaydı bu insanlar dışarı giderek çalışmazdı. 200-300 dönüm arazisi olan bazı kardeşlerimiz var. Bu kardeşlerimiz, Türkiye'nin farklı illerine gidiyorlar ve orada 15 dönüm arazisi olan insanların yanında bütün aile çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.
"Mevsimlik tarım işçileri Urfa'nın kanayan yarasıdır"
Mevsimlik tarım işçileri sorunun başta Urfa milletvekilleri olmak üzere yerel yöneticiler için de utanç kaynağı olduğunu ifade eden Özaslan, "Sizin kendi şehrinizde 300 dönüm araziniz olacak; fakat masraflar kurtarmadığı için ya da su olmadığı için siz memleketinizi bırakarak, okula giden çocuğunuzu da yanınıza alarak gidip başkasına işçilik yapacaksınız. Bu Urfa'nın kanayan yarasıdır fakat bütün yerel yöneticiler için en başta 14 milletvekilimiz için söylüyorum; büyük bir ayıptır, büyük bir utanç kaynağıdır. Birçok kardeşimiz, yollarda trafik kazasında can veriyor. Öğrenci olupta LGS ve YKS gibi sınavlara giremeyen sayısız öğrenciler oldu. Görüştüğümüz aileler içerisinde çocuğu LGS' ye giremediği için boğazı düğümlenerek konuşamayan babalar gördüm. O babanın ızdırabını ancak onu yaşayanlar bilir. Uzaktan bakarak sadece medyadan takip edenler belki de o babanın durumunu anlamayacaktır." şeklinde konuştu.
"Kırşehir'de sel felaketi oldu milletvekillerinin kılı bile kıpırdamadı"
İç Anadolu bölgesinde yakın zamanda yaşanan sel felaketine dikkat çeken Özaslan, "Bundan birkaç gün önce Kırşehir ve Ankara Şereflikoçhisar bölgesinde bir sel felaketi yaşandı. Ne çadır ne eşya hiçbir şey kalmadı. Kırşehir'deki sel felaketinin ardından hiçbir milletvekilimiz, sel bölgesine giderek onlara destek vermedi. Bu da büyük bir ayıptır. HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı olarak şunu iddia ediyorum. Eğer Kırşehirli aileler, mevsimlik tarım işçisi olarak buraya gelerek Harran'ın Tek Tek Dağları'nın dibinde çadır kurmuş olsalar ve sel felaketine maruz kalmış olsalardı Kırşehir'in iktidar ya da muhalefet fark etmez, bütün milletvekilleri Urfa'ya gelirdi. Urfa'nın 14 milletvekili var, Kırşehir'de sel felaketi oluyor, insanların barınacak yerleri kalmıyor ama 14 milletvekilinin kılı bile kıpırdamıyor. Bu konuda ciddi ciddi düşünmemiz gerekir. Milletvekillerinin burada kendileri yoklamaları gerekir." diye konuştu.
"Mevsimlik tarım işçileri sorunun altında yatan en temel sebep 'işsizlik' sorunudur"
Mevsimlik tarım işçiliğinin temelinde yatan sebeplere değinen Özaslan, "Görüştüğümüz mevsimlik tarım işçilerine sorduk. Dedik ki! Sizi urfa'dan çıkarıp buraya getiren şey nedir? Sizin buraya gelmemeniz için ne yapılması gerekiyor? Bize ilk söyledikleri şey 'işsizlik' sorunu oldu. 'Kendi memleketimizde geçimimizi sağlayabileceğimiz bir iş ya da bir gelir kapımız olursa kesinlikle çoluk çocuğumuzu toplayıp buraya getirmeyiz.' dediler. Mevsimlik tarım işçileri sorunun altında yatan en temel sebep 'işsizlik' sorunudur. Yada köyde oturan çiftçinin bir karış toprağı yok. Aynı köyde oturan diğer şahsın binlerce dönüm arazisi var. Bu durum araştırmalara konu olacak bir gerçekliktir. Artık sosyo-politik durumdan mı kaynaklanıyor bilmiyoruz; ama maalesef Urfa'nın da böyle bir gerçeği var. Köylü köyde kalıyor ama bir karış toprağı yok. Başka birisinin ise orada binlerce dönüm arazisi var. Bu nasıl oluyor acaba?" dedi.
"En büyük sorundan bir tanesi de GAP'ın bitirilmemesidir"
Tarım maliyet girdilerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Özaslan, "Tarım girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından dolayı diyorlar ki 'masrafını kurtaramadığı için buraya gelmişiz.' Küçük bir kıyas yapmak istiyorum. Devlet, 'GAP projesini yapacağım ve bitireceğim' dedi. 40 yıldır GAP projesi halen bitirilemedi. GAP projesi yapıldıktan sonra GAP kendi kendini amorti etti . Devlet yatırdığı paranın fazlasını geri aldı. Devlete, hükümete ve geçmiş bütün hükümetlere sesleniyorum! GAP'a yatırmış olduğunuz parayı amorti ederek kasanıza koymanıza rağmen neden söz vermiş olduğunuz GAP projesini bitiremediniz? GAP'ın bugün yarısından fazlası duruyor. GAP projesi bitirilmiş olsaydı 3.8 milyon insan iş bulabilecekti. En büyük sorundan bir tanesi de GAP'ın bitirilmemesidir." ifadelerini kullandı.Devletin kar amacı güden bir şirket mantığı ile çalıştığını ifade eden Özaslan, "Biz bunu doğru bulmuyoruz. Devlet, kar amacı güden bir şirket olmamalı hiçbir zaman da vatandaşına müşteri gözüyle bakmamalıdır." dedi.
Basın açıklaması sonunda Özaslan, hazırlakları raporu gazetecilerle paylaştı. (İLKHA)