Kuraklık kurbanlıklar ve yem fiyatlarını yükseltti

Türkiye'de yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği, yem ve kurbanlık fiyatlarını ciddi anlamda etkilerken; uzmanlar, üreticilere ek desteklerin verilmesi gerektiğini söylüyor.

Ekleme: 08.07.2021 10:09:41 / Güncelleme: 08.07.2021 10:14:12 / Ekonomi / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kuraklık tarımsal üretimin yanı sıra hayvancılıkta da tehdit haline geldi. Yem bitkilerinin verimi düşerken, meralarda yeterli ot bulamama endişesi devam ediyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da son 50 yılın en sıcak mevsimi yaşanırken meydana gelen iklim değişikliği besiciliği etkiledi. Kurban Bayramı öncesi birçok çiftçi büyükbaş hayvanını alarak batıya giderken, yaylalarda yaşanan ot ve susuzluk sıkıntısı küçükbaş hayvan fiyatlarının düşmesine neden oldu.

 

2021 yılı Kurban Bayramı'nda büyükbaş hayvan fiyatları 5 ila 25 bin TL arası olurken, küçükbaş hayvan fiyatları 500 ila 2 bin 500 lira arası değişiyor.

İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, "Bu yıl dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de kuraklık maalesef hat safhada, bu da hem hayvan yetiştiricisi hem tarım sektöründeki insanımızı, çiftçilerimizi çok olumsuz etkilemiştir. Yağışların az olmasından dolayı, barajdaki su seviyesi düştü, bundan dolayı kuru tarım yapan çiftçilerimiz zarar etti. Sulu tarım yapanlar da kuraklıktan nasibini aldı, bundan dolayı besicilerimiz büyük yem sıkıntısı çekmektedir." dedi.

Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe

"Çiftçiler ellerindeki hayvanları satmak zorunda kalacak"

Van'ın küçükbaş hayvancılık bölgesi olduğu belirten Özgökçe, "İlimizin 3 milyondan fazla küçükbaş hayvanı vardır. Yazın yaylalara gidiyorlar, şu anda yaylalarda kuraklık olduğu için ot ve su sıkıntısı yaşanmaktadır. Bundan dolayı şimdiye kadar daha yeni biçme işlemleri başladı, samanın az olmasından dolayı beyaz saman 900 TL ile bin 200 arasında değişmektedir. Bu da çiftçilerimizi kara kara düşündürmektedir. Hatta Kurban Bayramı'ndan sonra daha da zor şartlar onları bekliyor. Kışa doğru artık yüksek yem fiyatları nedeniyle, çiftçilerimiz hayvanlarını ellerinden çıkarmak zorunda kalacak." ifadelerini kullandı.

"Besiciler Kurban Bayramı nedeniyle hayvanlarını batı illerine götürdü"  

Yaylalarda yaşanan kuraklık nedeniyle küçükbaş hayvan fiyatlarının düştüğünün ifade eden Özgökçe, "Kurban Bayramı'na sayılı günler kala içerde beside hayvanı olan insanımız küçükbaş ve büyükbaş hayvanını Kurban Bayramı'nda satabilmek için batıya doğru götürdü. Batıdaki fiyatı bilmiyoruz. Burada dana 15 bin ile 25 bin, inek 5 bin ile 7 bin, koçlar 2 bin ile 2 bin 500 arası değişmektedir. Yani geçen seneye nazaran koyun fiyatı büyükbaş hayvana göre normal seyrediyor." dedi.

"Besicileri zor günler beklemektedir"

Özgökçe, "Rakımı yüksek olan yaylalarımız var ve küçükbaş hayvanlarımızın birçoğu yaylalarda. Şayet birkaç güne kadar yağmur yağmazsa asıl sorun o zaman başlayacak ve oradaki üreticilerimiz hem su hem de yem sıkıntısını çekecekler. Kuraklık nedeniyle besicilerimizi daha sıkıntılı bir dönem beklemektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar