Şırnak’ta 4 milyon liralık 4 proje için protokol imzalandı

​Şırnak Valiliği himayelerinde, GAP Bölge Kalkınma İdari Başkanlığı destekleriyle hayata geçirilecek tarımsal altyapının geliştirilmesi, tarımsal eğitim yayım, seracılık ile GAP tatil köyü projelerinin protokolleri imzalandı.

Ekleme: 07.07.2021 13:50:21 / Güncelleme: 07.07.2021 16:49:25 / Ekonomi / Şırnak Haberleri
Destek için 

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, protokol imza seremonisi için ziyaretine gelen Şanlıurfa GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz; Başkan Yardımcısı Nusret Mutlu, Bölge Müdür Vekili Hasan Kılıç ve Ekonomik Kalkınma ve Girişimcilik Genel Koordinatörü Mustafa Avşar ile görüştü.

Ziyarete Beytüşşebap Belediyesi Başkanı Habib Aşan ve İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel de katılım sağlarken, valilik makamında yapılan görüşmede protokolü imzalanacak olan projelere ilişkin değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulunuldu.

Görüşmenin ardından Vali Pehlivan’ın himayesinde yaklaşık 4 milyon liralık “Tarımsal Altyapının Geliştirilmesi Projesi”, “Tarımsal Eğitim Yayım Projesi ve Seracılığa Kadın Dokunuşu Projesi” ve “GAP Tatil Köyü Projesi”nin protokolleri imzalandı.

Valilikten yapılan açıklamada, bir milyon 456 bin TL bütçeli Seracılığa Kadın Dokunuşu Projesi’ne GAP yüzde 70 destek sağlarken, proje ile seracılık faaliyetlerinin geliştirilip kümelenmesi, önemli bir potansiyele ulaşması, seracılık faaliyetlerinin geliştirilmesiyle organize seracılık alanı oluşturmak hedeflendiği belirtildi.

Proje kapsamında 16 aile işletmesine 16 adet birer dekar sera (Poli Etilen örtülü yuvarlak çatılı plastik sera) kurulumu gerçekleştirileceği dile getirildi.

Bütçesi bir milyon 428 bin TL olan ve 150 çiftçinin yararlanacağı Tarımsal Altyapının Geliştirilmesi/Meyveciliği Geliştirme Projesi ile kent genelinde birlikte üretim modeliyle çiftçilerin bir araya getirilerek özellikle Antep fıstığı, ceviz, badem ve Kıtılnefs üzümü üretiminin arttırılması amaçlanıyor. Yaklaşık bin dekar alanda yeni fıstık, badem, ceviz ve bağ alanları tesis edilmesi ve mevcut bulunan yaklaşık 250 dekar bağ alanının rehabilitasyonun planlandığı kaydedildi.

335 çiftçinin yararlanacağı Tarımsal Eğitim Yayım Projesi/Şırnak TEYAP- Antep fıstığı, Ceviz, Bağ Projesi’nin bütçesi 333 bin 333 TL olurken, proje ile bölgenin ekolojik koşullarına uygun sert kabuklu meyve bahçe tesisleri ve modern bağ tesisi kurularak çiftçilerin ekonomik gelir seviyelerinin arttırılması, yeni tarım teknolojileri kullanılarak meyveciliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlanmasının amaçlandığına yer verildi.

Proje ile 1 çiftçiye 5 dekarlık Antep fıstığı bahçesi tesisi, 1 çiftçiye 5 dekarlık ceviz bahçesi tesisi ve 1 çiftçiye 5 dekarlık telli terbiye bağ tesisi yapılacağı belirtilirken, proje kapsamında 335 çiftçiye sert kabuklu meyve yetiştiriciliği, Bağıllık (budama, ilaçlama, gübreleme), Ceviz yetiştiriciliği, Antep fıstığı yetiştiriciliği, Ürün işleme ve pazarlama eğitimlerin verileceği ifade edildi.

Bütçesi 770 bin TL olan Beytüşşebap ilçesinde GAP Tatil Köyü projesi ile Beytüşşebap Belediye Başkanlığınca işletilen Zümrüt Kaplıcaları Tesisinin konaklama ve sosyal alan kapasitesinin artırılmasına yönelik ilçenin turizm potansiyeline katkıda bulunulması hedeflendiği belirtilirken, bununla birlikte zümrüt kaplıcalarına gelecek kişi sayısının artması ile yöre halkının sosyal-ekonomik gücünün artması ve termal turizmin canlanması amaçlandığı vurgulandı. (İLKHA)