Taraftarları liderime dokunursanız ülkeyi yaşanmaz bir hale getiririz diyor

Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, yetkililere teslim olması için verilen son tarih yaklaşırken, dün (Pazar) evinin önünde yüzlerce destekçisine hitaben yaptığı konuşmada, haklarının ihlal edildiğini söyledi.

Ekleme: 05.07.2021 10:57:47 / Güncelleme: 05.07.2021 10:57:47 / Dünya
Destek için 

Yolsuzluk davasında müfettişlere ifade vermeyi defalarca reddettiği gerekçesiyle hakkında mahkemeye saygısızlık suçundan 15 ay hapis cezası verilen Zuma, “Anayasal haklarım ülkenin anayasa mahkemesi hâkimleri tarafından ihlal edildi” dedi.

AFP’nin haberine göre, taraftarları, Zuma’nın hapsedilmesi halinde Güney Afrika'yı ‘yönetilemez’ hale getireceklerini söylediler.

Ancak Zuma hakkında karar verildikten sonra mahkeme, hapis cezasını bozmak için yapılan temyiz başvurusunu değerlendirmeyi kabul etti. Mahkeme eski cumhurbaşkanının teslim olması için son bir tarih belirledi, ancak kararı uygulama niyetinde olduğuna dair herhangi bir belirti de göstermedi.

Zuma taraftarları, bir gövde gösterisinde, ANC (Afrika Ulusal Kongresi) kıyafetleri giyerek, cumhurbaşkanının KwaZulu-Natal eyaletinin Nkandla şehrindeki evinin çevresinde haftalarca kamp kurmuştu.

 Zuma'nın hapse girmesini önlemeye ant içen protestocular, Başkan Cyril Ramaphosa'yı istifaya çağırdılar. Öfkeli bir destekçi, "Ramaphosa'nın istifa etmesi gerektiğini söylemek için buradayız. Pazartesi'nden itibaren ülkeyi yönetilemez hale getireceğiz" dedi.