Adıyamanlı tütün üreticilerinin yol kapatma eylemi devam ediyor

​Tütün üreticilerinin yetki belgesi almadan ve bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmasının önünün 1 Temmuz 2021 itibariyle yasaklanmasının ardından tütün üreticileri bir araya gelerek eylem yapmaya devam etti.

Ekleme: 04.07.2021 14:50:09 / Güncelleme: 04.07.2021 14:50:09 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tütünün belge olmadan ticaretini yapanlara 3 ile 6 yıla varan hapis cezası verilmesini öngören 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele  Kanunu'nda yapılan düzenlemeye karşı çıkan Adıyamanlı tütün üreticileri, eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

Adıyaman-Diyarbakır, Adıyaman Şanlıurfa ve Adıyaman-Çelikhan yollarını araç trafiğine kapatan tütün üreticileri seslerinin duyulmasını istiyor.

Eğitim ve araştırma Hastanesi kavşağında girişlerin yasaklandığı yolu kapatan tütüncüler hiçbir aracın geçmesine izin vermezken onlarca araba yol güzergâhında mahsur kaldı.

Yer yer gerginliklerin yaşandığı protesto gösterilerinde Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar vatandaşların sakin olması ve itidalli davranmaları konusunda ikna etmeye çalıştı.

Kararın iptal edilmesini isteyen çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmanın yasak olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, tütünlerini rahatlıkla satmak istediklerini belirtti.

Adıyamanlı vekillerin gelip kendilerini dinlemedikçe yolu açmayacaklarını belirten tütün üreticileri ve satıcıları hükümet istifa diye seslenerek tepki gösterdi.

"Adil bir vergi sistemi istiyoruz"             

Tütün üretici Mehmet Şahin düzenlemenin birkaç kişiyi zengin etmeye yönelik olduğunu belirterek, "Beş, on yıl değil 500 yıldan bu yana atalarımız geçimini bu türünle yapmıştır. Her birimizin birkaç dönüm tarlamız var o tarlalarda da tütün den başka bir şey olmuyor. Tütüne alternatif bir ürün de yok. Siyasi iktidar emperyalist güçleri menfaati için bize yasak getiriyor. Bu kadar insanlar bir yabancı gücün menfaati için mağdur edilmemelidir. Devletimiz milleti mağdur olmaması için yasayı değiştirsin ve düzenli bir vergi sistemi getirsin. Ova köylerde elim alanı var ama dağ köylerinde ekim yapılacak arazi azdır. Buradan elde edilen paranın da büyük bir kısmı vergiye gittiği zaman çocuklarımızı ailemizi nasıl geçindireceğiz. Vergi bize hizmet olarak dönse dahi adaletli bir vergi sistemi istiyoruz." dedi.

"Bizim amacımız devlete kaşı eylem yapmak değildir"

Uygun bir şekilde vergi mükellefi olmayı kabul ettiklerini belirten tütün üreticisi Ahmet Şahin, "Biz ekmeğimiz için buradayız. Bize kooperatifin sundular biz bu kooperatifin altından kalkamıyoruz. Biz kooperatifleri kendilerine iade ediyoruz. Biz diyoruz ki: Bizi vergi mükellefi yap biz devletimiz vergimizi verelim. Buna bir çözüm getirin. Bizler kooperatife 10 milyon teminat verecek durumda değiliz. Bir yönetmelik 3 yılda zor çıktı, fabrikanın kurulması 7 yılda zor olur. Bizi maliye mükellefi olarak kaydedin ve vergimizi verelim. Biz bu şekilde 4 çapulcuya bu kooperatiflerin verilmesini istemiyoruz. Bu halk komple zengin olsun istiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

 

 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler