​Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum Mardin’de yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlattı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Mardin'de toplam 400 bin metrekare alanda 5 millet bahçesi yapıyoruz.” dedi.

Ekleme: 03.07.2021 18:05:10 / Güncelleme: 03.07.2021 18:05:10 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Çeşitli temaslarda bulunmak özel uçakla Mardin’e gelen Bakan Kurum, ilk olarak Mardin Valiliğini ziyaret etti. Bakan Kurum, Vali Mahmut Demirtaş ile görüştü.

Ziyarette, Mardin'deki Dumlupınar İlköğretim Okulunun 2, 3 ile 4'üncü sınıfının bir dönemini okuyan Bakan Kurum'a, Vali Demirtaş karnesini hediye etti.

Kentte devam eden çalışmaları yerinde incelemeyen Bakan Kurum, Diyarbakır Kapı Mahallesi'ndeki Otopark Projesi'yle ilgili inceleme yaparak yetkililerden bilgi aldı. Kurum, Otopark Projesi’nin durdurulması ve kentin geleneksel mimarisine uygun olarak revize edilmesi talimatını verdi.

Kurum, daha sonra Birinci Cadde'de Cumhuriyet Meydanı'nda Meydan Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda incelemelerde bulundu.

Buradaki çalışmanın da doğal yapıyı koruyacak şekilde revize edilmesini isteyen Kurum, restorasyon ve düzenleme yapılacak eski Mardin Tarihi Çarşısını da gezdi.

Kurum, 21 Kasım Şehir Stadı'nın karşısındaki eski bayındırlık lojmanlarının yıkım çalışmasını izledikten sonra AK Parti İl Başkanlığına geçti.

Çalışmaları ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Bakan Kurum, Mardin’de 5 millet bahçesinin yapılacağını söyledi.

Mardin'in tarihi yapıları, dar sokakları, içindeki hanları, hamamları ile tüm dünyaya şahsiyetini göstermiş bir şehircilik örneği olduğunu iddia eden Kurum, kenti iyi şekliyle korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Birçok projeyi gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye devam edeceklerini ifade eden Kurum, Mardin'de 3 yıl yaşadığını, Dumlupınar İlköğretim Okulunda eğitim gördüğünü ve bu şehrin bir evladı olarak bu şehre hizmet etmenin kendisi için en güzel gurur olduğunu dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

“Son 20 yılda Mardin'e 50 milyar liralık yatırım kazandırdık”

Son 20 yılda Mardin'e 50 milyar liralık yatırım kazandırdıklarını belirten Kurum, “Eğitim, sanayi ve kültürel alanların ihyası kapsamında çevre şehircilik alanında da 10 milyar liralık yatırımımız var. Devam eden de birçok yatırımımız yine belediyelerimizle birlikte yürütülmektedir. Bugün de çok önemli kararlar aldık. Mali değerine baktığınızda yaklaşık 1 milyar lira tutarında gerek merkezimizde gerek ilçelerimizin tamamında birçok yatırımı yapma ve devam etme kararı aldık.” dedi.

“137 milyon liralık 5 projenin çalışmaları devam ediyor”

İlçelerde toplam 247 bin metre içme suyu ve 74 bin metre de kanalizasyon hattını yenilediklerini kaydeden Kurum, TOKİ ile sosyal konut projelerine devam ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanının açıkladığı 50 bin ve 100 bin sosyal konut projesi kapsamında da toplamda yatırım değeri 222 milyon lira olan 530 konut projesinin sürdüğünü belirten Kurum, Mardin merkezde de 100 bin konut projesi kapsamında 830, Artuklu ilçesinde 420 ve Derik ilçesinde 110 konut yapıldığını bildirdi.

İller Bankası Genel Müdürlüğü kanalıyla da bugüne kadar altyapı çalışmasında yaklaşık 2 milyar 700 milyon liralık işi yaptıklarını belirten Kurum, şu anda da devam eden 137 milyon liralık 5 projenin bulunduğunu anlattı.

“Mardin'de 5 millet bahçesi yapılacak”

Mardin için çok önemli kararlar aldıklarını aktaran Kurum, “Mardin'de toplam 400 bin metrekare alanda 5 millet bahçesi yapıyoruz. Birincisi Artuklu ilçemizde herkesin yürüyerek ulaşabileceği, içinde 7 gün 24 saat vakit geçirebileceği, mesire alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, millet kıraathanesi, kütüphanesiyle gençlerimizin, kadınlarımızın vakit geçirebileceği bir alanın inşasına yıl sonu itibarıyla başlayıp 2022 yılı içerisinde de tamamlayacağız. Midyat'ta da 13 Eylül'de ihalesini gerçekleştireceğimiz 27 bin metrekarelik bir millet bahçesi projemiz var. Nusaybin'de 99 bin metrekarelik alanda bir millet bahçesi yapıyoruz. Bu millet bahçemizi de inşallah yıl sonu ihalesini yapıp 2022 yılı içerisinde tamamlayacağız. Yeşilli ilçemizde daha önce içinde camimizin, yeşil alanlarımızın olduğu millet bahçesinin artık son safhaya geldik. Kızıltepe'de 140 bin metrekare alanda millet bahçesinin ihalesini yapıyor olacağız.” diye konuştu.

“Mardin kültürünü yansıtacak bir projenin adımını atacağız”

Üniversitenin yanında Mardin'e değer sağlayacak, vatandaşların sosyal konut ihtiyaçlarını karşılayacakları bir konut projesini başlattıklarını açıklayan Kurum, konuşmasına şöyle devam etti:

“500 rezerv konutu TOKİ başkanlığımız eliyle inşallah üniversitemizle birlikte bir çalışma yapacağız ve bu çalışma çerçevesinde az katlı ve Mardin kültürünü yansıtacak bir projenin adımını atacağız. Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz ve çiftçilerimizin ecrimisille kullandıkları ancak Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteklerinden de faydalanamadığı bir problemimiz var. Yaklaşık 6 bin çiftçimizi ilgilendiren bir sorun bu. Bu soruna ilişkin de artık çalışmalarımızda son safhaya geldik ve önümüzdeki hafta itibariyle tarım arazilerini hak sahiplerine rayiç bedelde yüzde 50 indirim yapmak suretiyle satışına başlıyoruz ve 6 bin çiftçimizi ilgilendiren bu problemi de ortadan kaldıracak adımlarımızı önümüzdeki hafta itibariyle atıyor olacağız.”

“İçme suyu hattı yenilenecek”

Mardin merkezde içme suyu problemine ilişkin önemli bir adımı önümüzdeki hafta atacaklarını bildiren Kurum, bu kapsamda yaklaşık 100 milyon lira yatırım değeri olan merkezdeki içme suyu hatlarını yenileyeceklerini söyledi.

Yeşilli Kentsel Dönüşüm Projesi

Yeşilli’deki kentsel dönüşüm projesine de değinen Kurum, proje kapsamında vatandaşların yüzde 75’i ile anlaşma sağlandığını ve uzlaşma çalışmalarının devam ettirildiğini söyledi.

Bakan Kurum, “Uzlaşma sürecinin bitimine müteakip yıl içerisinde inşaatlara başlayıp Yeşilli’ye bir kimlik katacak. Yeşilli’nin değerine değer katacak bir projeyi hayata geçiriyor olacağız.” dedi. 

Bakan Kurum’a, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, AK Parti Mardin milletvekilleri Şeyhmus Dinçel ve Cengiz Demirkaya ile AK Parti İl Başkanı Faruk Kılıç da eşlik etti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler