Yapıcıoğlu’ndan Şeyh Said’in mezar yerine ilişkin açıklama

Basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşan HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, gündemi değerlendirdi.

Ekleme: 02.07.2021 18:29:33 / Güncelleme: 03.07.2021 11:38:54 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yapıcıoğlu, Şeyh Said, Said Nursi ve Seyit Rıza'nın mezarlarının nerede olduğunun açıklanması için çaba gösteriyor musunuz?" sorusuna da yanıt verdi.

"KÜRTLERİN YOĞUN YAŞADIĞI COĞRAFYADA TARİH BOYUNCA İHLALLER YAŞANDI"

HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu, Independent Türkçe'nin "Kürtlerin yaşadığı dört devlette de (Türkiye, Suriye, Irak ve İran) insan hak ve hürriyetlerine yönelik ihlaller olduğu bilinen bir gerçek. Uluslararası kurumlar, sürekli bir şekilde bu dört ülkeyi de insan hakları ihlalleri konusunda uyarıyor. Bu ülkelerdeki ihlaller ağırlıklı olarak neden kaynaklanıyor?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Evet, dünyanın pek çok yerinde hak ihlalleri yaşanmakta. Sözü edilen coğrafyada yani hem İran hem Irak hem Suriye hem de Türkiye Kürdistan'ında Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı coğrafyalarda tarih boyunca ihlaller yaşandı. Her bölgenin sorununu belki farklı ele almak gerekir ama temel mesele ulus devlet anlayışıdır. Örneğin Suriye Arap Cumhuriyeti veya ‘Türk ise öğün değilse itaat et' ulus devlet anlayışının bir sonucudur. Bu çarpık zihniyet devletlerin işleyişine hakim olduğunda özelikle etnik nedenlerden dolayı haksızlıklar yaşanabiliyor. İnsanları etnik, mezhebi ve inanç olarak ayrıştıran, ötekileştiren zihniyette sakatlık vardır. Dili, dini ve rengine bakılmaksızın herkes hukuk karşısında eşittir. Mutlak süratle herkese adaletle davranılmalıdır. Bir de sözü geçen ülkelerin tamamı İslam ülkesi. ‘Nefsin için istediğini kardeşin için de iste, sana yapılmasını istemediğin bir şeyi kardeşine yapma' anlayışı İslam'ın en temel prensiplerinden biridir…"

"DEVLET, YAKINLARI VE BÜTÜN HALKTAN ÖZÜR DİLEMELİ"

Şeyh Said ve dava arkadaşlarının idam edilişinin 96. yıldönümü nedeniyle "Şeyh Said, Said Nursi ve Seyit Rıza'nın mezarlarının nerede olduğunun açıklanması için çaba gösteriyor musunuz?" sorusuna yanıt veren Yapıcıoğlu, "Konuyla ilgili parti programımızda yer alan ifadeleri aynen tekrarlıyorum: Başta Şeyh Said olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygı ile andıkları Kürt alimlerine zulmedildiği resmen kabul edilmeli, yakınlarından ve bütün halktan özür dilenmelidir. Said Nursi, Şeyh Said ve Seyit Rıza gibi şahsiyetlerin mezar yerleri açıklanmalı, İstiklal Mahkemeleri ile ilgili arşivler derhal açılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

“ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEMİZDE GÜNDEME GELEBİLİR”

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir dahaki görüşmenizde bu konuyu gündeme getirmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise "Olabilir, neden olmasın yanıtı veren Yapıcıoğlu, "Biz doğru bildiğimizi her yerde söyleriz. Gündeme göre ilkelerimizi değiştiren bir parti değiliz. Neysek biz oyuz. Ya hakkı söyleriz ya da susarız" değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak: The Independentturkish

Haberin Videosunu İzle
İlgili Haberler İlgili Videolar