Elektrik ve doğalgaza yapılan zam halkın tepkisini çekti

Faturalarını ödemekte zorluk çeken halk böyle bir dönemde elektrik ve doğalgaza indirim yerine zam yapılmasını tepki ile karşıladı.

Ekleme: 01.07.2021 18:55:21 / Güncelleme: 01.07.2021 19:12:10 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Elektriğe bugünden itibaren yüzde 15, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 12, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 20 zam geldi.  

Zamdan önce geçtiğimiz Haziran ayında 148 TL elektrik faturası gelen bir hanenin aktif tüketim bedeli 73.96 TL iken geriye kalan 74,04 TL ise KDV, TRT payı, okuma bedeli gibi masraflar olarak yansıdı.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) açıklamasına göre, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle tarifelerde değişikliğe gidildi.

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarında tüm abone grupları için yüzde 15 oranında artış yapıldı. Yapılan son zamla birlikte elektrik fiyatları son 3,5 yılda yüzde 122 zamlanmış oldu.

1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere elektriğe yapılan yüzde 15 oranındaki zammın ardından doğalgaza da temmuz ayı için konut abonelerinin tarifesine yüzde 12 zam yapıldı.

BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, haziranda geçerli olan tarifeye göre yüzde 12 artışla 1000 metreküp doğalgaz için 1488 lira olurken, sanayi aboneleri için bu miktar yüzde 20 artışla 1783 lira 354 kuruşa yükseldi.

Yapılan zamma tepki gösteren Ağrı halkı, elektrik ve doğalgaz zamlarının genelde halkın tamamını özelde ise dar gelirli vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çekti.

Covid-19 salgını sürecinde elektrik, doğalgaz ve su için indirim bekledikleri bir dönemde yapılan bu zamlara tepki gösteren halk, elektrik, doğalgaz ve su faturalarını artık ödemekte zorlandıklarını dile getirerek yetkililerden yapılan zamların önüne geçilmesini istedi.

Yapılan zammı kabullenemediğini belirten Sevgi Bozkurt, "90 TL elektrik faturası gelmiş, ben bunu dul halimle nasıl ödeyeceğim. Hak değil bu. Biz bu zammı kabul etmiyoruz, Allah'ta kabul etmesin. Bu yapılan son zam kul hakkı değil mi? Bunu ödemeye gücüm yok. Herkes doğalgaz evine çekti ben çekemiyorum. Maaşım yok nasıl yapayım. Dul başıma, çaresiz şekilde kızlarıma bakmaya çalışıyorum." dedi.

Diğer bir vatandaş Emin Yaşar ise şunları söyledi:

Yıllardır Ağrı'da esnafım, şimdi elektriğe yüzde 15, doğalgaza ise yüzde 12 zam geldi. Doğalgaz noktasında Ağrı İstanbul'a göre yüzde 35 daha pahalı kullanıyor bu gazı neden? Ağrı'nın ne dezavantajı var, Ağrı eksi 40'ı görürken İstanbul'da ise eksi 4-5'i görüyor. Aslında burada doğalgazın ucuz olması gerekirken İstanbul'un kullandığı gaz bizden daha ucuz.

Yapılan zammın geri çekilmesi gerektiğini belirten Ferzende Düzlü, "Bu zam yapılmaması lazımdı. Zaten vatandaş 2 yıldır çalışamamış, elde avuç ne var. Ayrıca bu yıl kuraklık nedeni ile sıkıntıda yaşanıyor, mağduruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar