Peygamber Sevdalıları Mısır'daki idam kararlarını kitlesel basın açıklamalarıyla telin edecek

Peygamber Sevdalıları Vakfı, Mısır'da cunta mahkemesi tarafından 12 alimin idam kararının onanmasını telin amaçlı Türkiye genelinde yarın Cuma namazının ardından kitlesel basın açıklaması düzenleyecek.

Ekleme: 01.07.2021 12:35:12 / Güncelleme: 02.07.2021 11:33:35 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

3 Temmuz 2013 yılında batılı güçlerin desteğiyle ordu içerisinde görevli olan Abdulfettah Sisi ve taraftarları tarafından Mısır'da yapılan askeri darbe sonrasında kadın erkek, genç yaşlı on binlerce insan cezaevlerine konuldu.

Kötü şartlar altında cezaevlerinde tutulan mahkûmlar, beslenme ve sağlık hizmetlerinden de yeteri kadar faydalanamadı. Cezaevinde hastalanan ve tedavisi yapılamayan Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve çok sayıda Müslüman, maalesef hastalıklarının ilerlemesi sebebiyle vefat ettiler.

Yargılamalar işkence altında alınan ifadelere dayandırıldığı için avukatlar müvekkillerini savunamadan sözde bir yargılama ile yargılandılar.

Darbeden bu yana sık sık gündeme gelen idam kararları sonrasında şimdiye kadar 91 kişi idam edildi. Geçen haftalarda yine Sisi cuntası mahkemeleri tarafından alınan yeni bir kararla aralarında Muhammed El Biltaci, eski bakanlardan Usame Yasin ve Saffet Hicazi gibi tanınan simaların da bulunduğu 12 kişi için verilen idam kararı onandı.

'Rabia Davası' diye bilinen davada alınan idam onayları için bundan sonra sadece Mısır Cumhurbaşkanının affına veya onayına sunulmak üzere bir aşama kaldı. 14 günlük süre içerisinde Sisi onları affedebilir veya bu cezayı onaylayabilir. 14 günlük süre 28 Haziran'da doldu. Bundan sonra idamın infazının önünde hiçbir hukuki engel veya başvurulabilecek bir merci kalmayacak.

Karar, Türkiye'de belli kesimler tarafından ciddi tepkiyle karşılansa da uluslararası kamuoyunda ve Türkiye basınında yeteri kadar yer almadı.

Peygamber Sevdalıları kitlesel basın açıklaması düzenleyecek

Peygamber Sevdalıları Vakfı yetkililerinden alınan bilgilere göre, idam kararlarına karşı yarın (2 Temmuz) Türkiye genelinde kitlesel basın açıklamaları düzenlenecek.

Vakıf yetkilileri, basın açıklamalarının şehrin merkezi konumundaki camilerde kılınacak cuma namazının ardından düzenleneceğini belirterek halka, geniş katılım çağrısında bulundu. (İLKHA)



İlgili Haberler