Son yirmi yılda işgal rejiminin amacını olanaksız kılan Gazze tünelleri

işgal rejimi, son Gazze saldırısı sırasında "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çok sayıda tünele ağır darbe indirildiğini" iddia ederken, Hamas yeraltı tünellerinin sadece yüzde 5'ine zarar verildiğini açıkladı.

Ekleme: 28.06.2021 17:58:25 / Güncelleme: 28.06.2021 18:00:34 / Güncel
Destek için 

İşgal rejimi ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinli gruplara ait tünellerin son saldırılar sonrasındaki durumu hakkında işgal rejimi ve Filistin direniş grupları taraftan farklı açıklamalar yapılıyor.

Gazze Şeridi, on yılı aşkın süredir işgal rejimi tarafından kara, hava ve denizden abluka altında tutuluyor. Filistin direniş grupları, işgal rejimi uçaklarının rahatça gözlem yapabileceği açık ve düz bir alana sahip olan Gazze Şeridi'nde savunma ve direniş yöntemlerinden biri olarak tünel seçeneğini kullanıyor.

Gazze'ye düzenlediği son saldırıların hedeflerinden birinin bu tünelleri yok etmek olduğunu duyuran işgal rejiminin amacına ne kadar ulaşabildiği ise merak konusu. Bu kapsamda, karadan Gazze'ye girmediği sürece işgal rejiminin bu hedefini gerçekleştiremeyeceği yorumları yapılıyor.

Gazze'ye düzenlediği ve 11 gün süren saldırılarda sivil yerleşimleri ve alt yapıyı da hedef alan işgal rejimi, 69'u çocuk, 40'ı kadın 254'ten fazla kişinin hayatını kaybetmesine, 2 bine yakın kişinin de yaralanmasına neden olmuştu.

Filistinlilerden tünel taktiğiyle direniş
İlk kez, 2000 yılında patlak veren Aksa İntifadası (2. İntifada) sırasında tünel yöntemini kullanan Filistin direniş grupları, bu tüneller yoluyla Mısır-Gazze sınırından silah tedarik etti.

Derinliği, uzunluğu ve kullanılan aletler açısından ilkel sayılan o dönemki tünellerin uzunluğu 600 metreyi aşmıyordu.

Filistinli direniş grupları, tüneller yoluyla 2001 ve 2004 arasında işgal rejiminin çeşitli bölgelerine silahlı saldırılar düzenleyerek ayaklanma başlattı. işgal rejimi, direniş gruplarının artan saldırıları nedeniyle Ağustos 2005'te tek taraflı bir şekilde Gazze'den çekilmek zorunda kaldı.

Hamas ve Filistinli gruplar, 2006 yılında ele geçirilen ve 2011 yılında yüzlerce Filistinli mahkum karşılığında serbest bırakılan işgal rejimi askeri Gilad Şalit'i, 5 yıl boyunca tünellerde sakladı.

Tüneller, Filistin direniş grupları mensuplarına, işgal rejiminin gözetleme araçlarından, karadan, havadan ve denizden gizlenme fırsatı verdi. Söz konusu durum da Filistin direniş gruplarına, işgal rejimi gözetiminden uzakta, savunma ve saldırı amaçlı planlarını uygulama konusunda nispeten kolaylık sağladı.

işgal rejimi ordusuna 2014'te tünel sürprizi
işgal rejimi ordusu, 2014'te Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar sırasında tüneller nedeniyle büyük bir askeri sürprizle karşılaştı; işgal rejimi güçleri karadan bölgeye girerken, Filistin direniş güçleri tüneller aracılığıyla işgal rejimi askeri mevzilerine operasyonlar düzenledi.

Ordu komutan ve subaylarından bazıları, 51 gün süren saldırıların sonuçları açısından Hamas'ın savaş öncesi yıllarda inşa ettiği tünel ağının hacminin, yeteneklerinin yanlış hesaplandığını ve büyük bir istihbari başarısızlık yaşandığını kabul etti. işgal rejiminden askerler, ordunun o zaman tünellerin tahrip edildiğine dair ikna edici bir kanıt olmaksızın askeri operasyonu sonlandırdığı değerlendirmesinde bulundu.

işgal rejimi ordusundan kaybolan ve halen akıbetleri bilinmeyen Oron Şaul ve Hadar Goldin isimli askerlerin saldırılar sırasında iki farklı olayda tüneller aracılığıyla esir alındıkları düşünülüyor.

"Kochavi'nin planı başarısız oldu"
işgal rejiminin son Gazze saldırısı sırasında, işgal rejimi Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Hamas'ın roket gücünün çoğunun, yeraltı tünellerini vurmayı amaçlayan hava saldırılarıyla tahrip edildiğini açıkladı. Kochavi, "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çok sayıda tünele ağır darbe indirildiğini" ifade etti.

Ateşkesin ardından basın mensuplarıyla buluşan Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar ise işgal rejimi ordusunun iddialarını yalanladı.

Kochavi'nin 500 Hamas mensubunu öldürmeyi amaçlayan "Güney Rüzgarları" adı altında tünelleri ortadan kaldırmak için yıllar önce hazırladığı planı boşa çıkardıklarını vurgulayan Sinvar, işgal rejiminin yeraltı tünellerinin sadece yüzde 5'ine zarar verebildiğine işaret etti.

"Filistinli gruplar, tünel yöntemini kullanarak savunma konusundaki açığını kapattı"
Konuyla ilgili görüşlerini AA muhabiriyle paylaşan Lübnanlı askeri uzman ve emekli Tuğgeneral Emin Ahtit, Filistin direniş gruplarının, işgal rejiminin hava gücüne karşı tünel yöntemini denemek durumunda kaldığını söyledi.

Gazze'nin açık ve düz bir alana sahip olduğunu, bu nedenle havadan kolayca takip edilebilir bir konumda bulunduğunu kaydeden Ahtit, "Direniş gruplarının önünde iki seçenek vardı. Ya durumu kabullenip, bu savaşı yürütemeyecek şartlarda olduğunu itiraf edecekti ya da yeni yöntemlere başvuracaktı. Filistinli gruplar, tünel yöntemini kullanarak savunma konusundaki açığını kapattı ve direniş konusundaki azmini artırdı." dedi.

Entegre bir yeraltı şehri
Ahtit, Gazze'deki tünel ağının, tüm yönleriyle operasyonlar için gereken tüm unsurları içinde barındıran bir yeraltı şehrini temsil ettiğini belirtti.

Tünellerde bir savaşı yönetmede ana direk sayılan "komuta kontrol sisteminin" bulunduğuna işaret eden Ahtit, tünellerde, silah ve mühimmat depoları, üretim tesisleri ve roketatar mekanizmalarının yanı sıra işgal rejiminin izleyemediği operasyonları yönetmek için bir iletişim ağının bulunduğunu kaydetti.

Lübnanlı uzman, bu yukarıda sayılanlar sayesinde tünellerin işgal rejimi ordusunun silahlarını etkin bir şekilde kullanmasını engellediğini ve direnişe savaşta daha uzun sebat gösterme yeteneği kazandırdığını vurguladı.

"Sağlam kanıt bulunmuyor"
Ahtit, işgal rejiminin Hamas tünellerini yıktığını açıklarken bir tür "kibir ve gaflet" ile hareket ettiğini ve buna dair kanıt sunmadığını belirtti.

işgal rejiminin tünellerin belli bir kısmını yıkmış olabileceğini ifade eden Ahtit, işgal rejiminin, Gazze Şeridi'ne karadan girmediği ve tünellerin yerlerini belirlemediği halde tüm tünel ağını yok etmiş olmasının kabul edilebilir bir şey olmadığını söyledi.

"işgal rejimi Gazze'ye karadan girmeye korkuyor"
işgal rejiminin tünel konusunda bir "çözüm" bulamadığını ifade eden Ahtit, "işgal rejimi Gazze'ye karadan girip işgal etmedikçe tünellerin yok olması uzak bir ihtimal." değerlendirmesinde bulundu.

Tuğgeneral, "Şu anda işgal rejiminin Gazze'yi yeniden işgal etmesi mümkün değil çünkü Gazze'ye karadan girmeye korkuyor ve böyle bir durumda ordusunun ödeyeceği ağır bedeli hesaplıyor." şeklinde konuştu.