2 milyon 345 bin kilometrekare yüz ölçümü ve hızla artmaya devam eden 100 milyonu aşan nüfusuyla sadece Afrika'nın değil dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 1996'dan beri çatışmalar bitmiyor.
Ülkenin doğusunda yer alan ve en gergin bölgelerinden olan Kuzey ve Güney Kivu eyaletlerinde son dönem çatışmalarında görülen kısmi düşüşün tersine dönmesinden endişe ediliyor.
27 Haziran Pazar günü Kuzey Kivu eyaletindeki Beni şehrinde üç farklı bombalı saldırı düzenlendi. Bu saldırılardan biri şehirdeki kiliseyi, diğeri bir benzin istasyonunu, bir diğeri ise barı hedef aldı.
Saldırılar nedeniyle şehirde ölenler ve yaralananlar oldu. Bu bombalı saldırıların ardından şehir çevresindeki kırsal alanlarda da silahlı gruplar askerlere saldırılar düzenledi.
Sokağa çıkma yasağı
Pazar akşamı aynı zamanda polis albayı olan Beni Belediye Başkanı Narcisse Muteba, "Sokakta kimseyi görmek istemiyorum" açıklamasıyla ikinci bir emre kadar şehirde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu.
Beni'de halen sokağa çıkma yasağının sürdüğü aktarılıyor.
Demokratik Kongo'da 6 milyondan fazla kişi öldürüldü
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 300-500 bin kişinin öldüğü 1996-1997 1. Kongo İç Savaşı'ndan beri şiddet olayları ve silahlı grupların varlığı devam ediyor. 1998-2008 2. Kongo İç Savaşı'nda ise 5,4 milyon kişinin öldüğü, bu savaşın 2. Dünya Savaşı'ndan beri en kanlı savaş olduğu belirtiliyor.
2008'de 2. Kongo İç Savaşı'nın bitmesinin ardından da ülkenin doğusunda çatışmalar sürdü. Özellikle Kuzey ve Güney Kivu eyaletlerindeki çatışmalarda her sene binlerce kişinin öldürüldüğü bildiriliyor.
1996'dan bu yana ölenlerin sayısı 6 milyonu aştı
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 1996'dan bu yana iç savaşlar ve bunların uzantısı çatışmalar nedeniyle ölenlerin sayısının 6 milyonu aştığı tahmin ediliyor.
Son günlerdeki saldırıların "Müttefik Demokratik Güçler" tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor. 1996'dan beri aktif olan grubun, Doğu Kongo'da faaliyet gösteren 122 silahlı gruptan en etkini olduğu belirtiliyor.
Kongo'da IŞİD varlığı
IŞİD'in bölgedeki varlığı "Müttefik Demokratik Güçler " (MDG) isimli silahlı gruba dayanıyor. Söz konusu grup, 20 yıldan uzun süredir Demokratik Kongo ve Uganda güçleriyle bir savaş yürütüyor. Kısa bir süre önce MDG'nin IŞİD ile ilişki içerisinde olduğu öne sürülmüştü.
MDG'nin zaman içerisinde ismini ve ideolojisini değiştirerek cihat yanlısı bir görünüm kazandığı ve "Tevhid ve Muvahhidler Şehri" ismini aldığı ifade ediliyordu.
IŞİD'in vilayet ilanıyla beraber, bu grubun tamamen IŞİD'e katıldığı belirtiliyor.
"Müttefik Demokratik Güçler" kimdir?
Başlangıçta Uganda'nın batısında kurulan ve zaman içerisinde Kongo'da da faaliyet gösterecek şekilde etki alanını genişleten yapılanma, birçok farklı grup ve topluluğun birleşmesiyle 1996'da kuruldu.
1980'li yıllarda da varlık gösteren Uganda'nın Kurtuluşu için Ulusal Ordu, Müttefik Demokratik Güçler, Uganda Müslüman Kurtuluş Ordusu gibi gruplar ve Tebliğ Cemaatine bağlı bazı kişilerin birleşmesiyle kurulan MDG, İslami eğilimli bir yapılanmaydı.
1970 yıllarına uzanan Tebliğ Cemaati varlığının grubun temelini oluşturduğu öne sürülmekle beraber, zaman içerisinde farklı ve çeşitli yapıların teşkil edildiği bölgede, silahlı grupların nihai olarak MDG çatısı altında bir ortaklığa gittiği biliniyor.
Kongo sınırını merkez edinen grup, Kongo içerisinde de varlık göstermeye başladı. Kongo başta olmak üzere birçok taraf, MDG'yi El Kaide, Eş Şebab gibi yapılarla irtibat halinde olmakla suçluyordu.
"Tevhid ve Muvahhidler Şehri" süreci ve DAEŞ ilişkisi
Başlangıçta medya alanında pek fazla görünmeyen yapılanma, 2016 yılından sonra şahıs bazında görülmeye başlandı. Bu yılları takiben İslami retoriği daha fazla sahiplenen MDG'nin zaman içinde isim değiştirerek "Tevhid ve Muvahhidler Şehri" (TMŞ) adını aldığı belirtiliyordu. Ancak bu isim değişikliği resmi olarak açıklanmadı.
Yapılanmanın lider kadrosu Uganda asıllı olmakla beraber, tüm Doğu Afrika'yı ve kısmen Orta Afrika'yı içine alacak şekilde Svahili, Luganda, Arapça, Fransızca gibi dillerin de kullanıldığı göze çarpıyordu. Aynı zamanda MDG içerisinde bölgedeki Kenya, Tanzanya, Burundi gibi diğer devletlerden de savaşçıların olduğu biliniyordu.
Grup, bölgede sivilleri hedef alan saldırılar gerçekleştirmekle de suçlanıyordu.
MDG'nin liderliğini halihazırda Şeyh Musa Baluku isimli kişinin yaptığı ifade ediliyor. Gruba dair ayrıntılı bilgiye erişmek ise, MDG'nin henüz diğer cihat yanlısı gruplar gibi dışa dönük bir propaganda faaliyeti olmadığı için mümkün değil.
Gruba yönelik son saldırılarda, MDG kamplarında IŞİD'e bağlı yapıların bastığı materyallere ulaşılmıştı. Buna ek olarak gruba IŞİD tarafından üst düzey isimlerin gönderildiği de öne sürülüyordu. Zaman içerisinde IŞİD'in MDG üzerinden bölgede varlık göstermeye başlayacağı tahmin ediliyordu.
Yapılanmanın 2017 yılında yayınladığı bir videoda, Arapça konuşan Tanzanyalı bir grup üyesine yer verilmişti. Bu videoda MDG üyesi, insanları "Orta Afrika'daki İslam Devleti'ne" katılmaya çağırıyordu. Grubun son yıllardaki değişimini teyit eden en yaygın delillerden biri de bu video oldu.
Kaynak: Mepa News