Şanlıurfa'da tarım işçileri kaysı toplamak amacıyla Malatya'ya yola koyuldu

Şanlıurfa'da tarım işçileri yılın belirli dönemlerinde yollara düşerek ailelerinin geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.

Ekleme: 28.06.2021 15:55:14 / Güncelleme: 28.06.2021 15:55:14 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yılın başında havaların ısınmasıyla birlikte kendi memleketlerinde iş bulamayan mevsimlik tarım işçileri, Batı illerine giderek tarım işlerinde çalışıyorlar.

Şanlıurfa'dan her yıl on binlerce kişi mevsimlik tarım işçisi çocukları ile birlikte;  Adana'ya sera işinde çalışmaya; Konya, Yozgat ve Kayseri'ye şeker pancarı işine;  Afyon'a salatalık işine; Malatya'ya kaysı işine; Karadeniz Bölgesi'ne de fındık işinde çalışmak amacıyla gidiyorlar.

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinden Malatya'ya kaysı toplamak için giden tarım işçileri, İLKHA'ya konuştu.

"Milletvekillerinin derdimize çare bulmalarını istiyoruz"

Yetkililerin çalıştıkları yere gelip ne yaşadıklarını görmesini isteyen Sabri Toprak, "Malatya'ya kaysı toplamaya gideceğiz.Memlekette iş yok. Ailece perişanız, çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Milletvekillerinin derdimize çare bulmalarını istiyoruz.  4-5 yaşlarındaki  çocuklarımız ile birlikte sıkıntı çekiyoruz. Tarım işçisi olarak gittiğimiz yerde sabah saat 05.00'te akşam 19.00'a kadar çalışıyoruz. Yeter! Artık bize bir çare bulunsun. Yetkililerin çalıştığımız yere gelip halimizi görmelerini istiyoruz. Geldikleri zaman bize hak vereceklerdir. Bu yıl mevsim ve salgından dolayı işe geç başlayacağız. Salgından dolayı ayrıca büyük sıkıntılar çektik. Bize nakdi yardım da yapılmadı. Şu an büyük sıkıntılar içerisindeyiz. İş bitene kadar çalışacağız; çünkü bizim için bir gün bir gündür. İnşallah kendi memleketimizde iş olur da başka memleketlere gitmeyiz." şeklinde konuştu.

 

"Eşimin ve benim mesleğim olmadığından dolayı mecburen il dışına gidiyoruz"

Tarlada çalışıp yorulduğu için çocuklarıyla ilgilenemediğini belirten Emine Toprak, "Malatya'ya kaysı toplamaya gideceğiz. Burada iş olmadığından dolayı mecburen Malatya'ya gideceğiz.  Eşimin ve benim mesleğim olmadığından dolayı mecburen il dışına gidiyoruz. Sabah 05.00'te akşam 19.00'a kadar çalışıyoruz. Çocuklarımla ilgilenmeye vakit bulamıyorum. Bahar ayında sarımsak toplamaya gittiğimiz için bu ay biraz geç kaldık." ifadelerini kullandı.

 

 "Rakiplerim ders çalışırken ben yorgunluktan dolayı uyuyordum."

Tarlada çalıştığı için YKS'ye çalışmaya vakit bulamadığını vurgulayan Enes Dağ, " YKS'den daha yeni çıktım. Gördüğünüz gibi şimdi de kaysı toplamaya gidiyoruz. Bu durum; okul döneminde de aynıydı. Tarladan geldiğim gibi yorgunluktan hemen uyuyordum. Rakiplerim ders çalışırken ben yorgunluktan uyuyordum. Memleketimizde iş olsaydı daha iyi olurdu. Dışarıya çalışmaya gittiğimiz yerde ev yok, lavabo yok, banyo yok. Tarlada çalıştığım için YKS' ye az çalışabildim. Her zaman tarlalarda çalıştığım için ders çalışmaya vakit bulamıyordum. Diğer arkadaşlarım sınava benden daha iyi çalıştılar. Sınavım daha iyi geçebilirdi. Hayalim, iyi bir öğretmen olmak; ama bu sene hayalim olmayacak sanki. Buradan yetkililere sesleniyorum; halimiz anlasınlar. Eğitim sistemimiz zaten zor. Biraz daha işimizi kolaylaştırsınlar. Burada iş imkânı olsaydı durumumuz daha iyi olurdu diye düşünüyorum." dedi.

 

"Kendi memleketimde iş olsa gurbete gitmeme gerek kalmazdı"

Milletvekillerinin kendilerine sahip çıkmalarını isteyen Hüseyin Dağ, " İsterdik ki daha güzel ve daha rahat bir iş olsun. Niye tarla işlerine gidip sürünelim ki? Kendi memleketimde iş olsa gurbete gitmeye gerek kalmaz. İnşaat işçisiyim ama iş olmadığından dolayı ailemle birlikte tarlaya gitmek zorunda kalıyoruz. Milletvekillerimiz halkımıza sahip çıksaydı; milletimiz perişan olur muydu? Başka bir yere gidip hizmet etmeye gerek yok. İnsanlar kendi memleketlerinde çalışabilirlerse gurbete gitmelerine de gerek kalmaz. Mevsimlik tarım işçisi olarak gittiğimiz yerlerde ev, lavabo veya banyo yok. Ayrıca sivrisinek, böcek,  toz ve toprak içerisinde güneş altında çalışıyoruz. Daha önce bahar aylarında sarımsak ve soğan toplamaya gidenler oldu. Biz yetişemedik. İhtiyaçlarımızı karşılamak için kaysı toplamaya gitmek zorundayız. Yetkililerin bu sorunumuza bir an önce çözüm bulmalarını isteriz. Yetkililerin yoksul kesime yardımcı olmalarını ve bize iş imkânları sağlamalarını isteriz. Bu kadar milletvekili neden sadece zenginlere çalışıyor? İşyerleri açsınlar ki bizler de tarlalarda veya inşaatlarda sürünmeyelim." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler