Afganistan planından Blackwater mı var?

ABD’nin Afganistan’dan geri çekilme planını Irak’ta sivilin öldürülmesiyle gündeme gelen Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater’ın kurucusu Erik Prince tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

Ekleme: 28.06.2021 14:52:50 / Güncelleme: 28.06.2021 14:52:50 / Dünya
Destek için 

ABD’nin Afganistan’dan geri çekilme planını CIA tarafından ‘Hans’ kod adı verilen Blackwater’ın kurucusu Erik Prince tarafından yapıldığı ortaya çıktı. 

Gazeteci Ceyhun Bozkurt’un Süper Haber’de yazdığı yazıya göre, plan 2017 yılında “ABD’nin önemli insanlarının” önüne koyuldu. 

Plana göre “ABD askerleri Afganistan’dan geri çekilecek, yerini ABD özel askeri şirketlerinin her türlü istihbarat, gayri nizami harp eğitimi alan personelleri dolduracak. Bu personel doğrudan ABD Başkanı’na bilgi verecek olan ABD’nin Kabil Büyükelçisi’ne bağlı çalışacak. “

Bozkurt’a göre planın detayları şöyle: 

“- Afganistan’da yaklaşık 23 bin kişilik çok uluslu bir güç var. Bunların yaklaşık 15 bini Amerikalı, geri kalanı da NATO üyesi ülkelerin güçleri. Ayrıca ABD Savunma Bakanlığı destekli yaklaşık 27 bin kişilik bir özel askeri şirket personeli var. Bu personele Amerikalılar “müteahhit” ismini vermiş. İşte Hans kod adlı mühim kişinin önerisi burada devreye giriyor. Hans, ABD yönetimine saydığımız tüm gücün geri çekilmesini, yerlerine Afganistan’a 6 bin müteahhit ve 2 bin kişilik aktif görevli ABD özel kuvvet unsurunun yerleştirilmesini önerdi. Hans’ın önerisine göre 6 bin kişilik müteahhit gücün yüzde 60’ı eski ABD özel kuvvet personelinden gerisi de eski NATO özel kuvvet unsurlarından oluşacaktı. Burada ilginç bir ayrıntı da var. Hans sözlerine bu ekibe katılacak eski NATO özel unsurlarının “bir NATO birliğinden değil bağımsız bireyler olarak Afganistan’a gideceğini, böylece her bir NATO ülkesindeki sayısız yasal kısıtlamadan etkilenmeyeceklerini” de eklemişti. Yani yapacakları eylemlerle ülkelerini de zora sokmayacaklarının altını çizmişti.

-  Hans kod adlı önemli şahıs, 6 bin PMC (Özel Askeri Şirket’in İngilizcesinin kısaltması - Private Military Company) personeline destek olacak olan 2bin ABD özel kuvvet unsurunun, “öncü unsur olmaya devam edeceğini, ABD'ye tek taraflı doğrudan eylem yetenekleri sağlayacak ve sözleşmeli unsurlar üzerinde kalite güvencesi sağlayacağını” vurguladı.”

Bozkurt yazısına şöyle devam etti: 

“Çok sayıda maddeden sonra Hans, bu işin maliyetini de Amerikalı yetkililerin önüne koydu. Yaklaşık 5,5 milyar dolar.

Büyük para demeyin. ABD’nin Afganistan’daki işgal gücüne yönelik yaptığı harcamanın çok azı bir paradan söz ediyoruz. Bu teklifin yapıldığı 2017 yılının ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre ABD’nin Afganistan’ı işgal ettiği 2001 yılından 2018 yılına kadar harcadığı toplam para 753 milyar dolar. 2018 yılı tahmini harcaması da 45 milyar dolar. Yani Hans’ın teklif ettiği paranın neredeyse 10 katı.

Özetle Hans, Amerikalı yetkililerin önüne bu planı koyar. O dönem Trump’a cazip gelen teklif, 2018 yılında gün yüzüne çıkar. Biraz tartışılır, sonra unutulur.

Ancak 3 yıl sonra Afganistan’dan çekilme yeniden gündeme, hem de NATO zirvesi öncesinde gelir. NATO zirvesinin önemli bir boyutu da bu çekilme planı olur. NATO zirvesinde Türkiye’ye çekilmeden sonra Kabil Havalimanının kontrolü ve komutası önerilir. Şimdi Türk ve Amerikalı yetkililer bu konuda istişarelerde, müzakerelerde bulunuyor.

Yazımız bitmedi ama bugün uzatmayacağım. Birkaç bilgi ile bir sonraki yazımızın girişini yazacağım.

Yazının başlığında da kod adı olarak verilen Hans, 1997’de kurduğu dünyanın en kanlı özel askeri şirketi Blackwater’ın kurucusu Erik Prince’ten başkası değil. Bu kod adını bizzat CIA yönetimi vermiş.

Eğer Biden yönetimi, Prince’in bu teklifini hayata geçiriyorsa ve zaten iç çatışmalarla boğuşan Afganistan’a ABD’nin gayri nizami harp unsurları giriş yapacaksa;

- Sonuçları ne olabilir?

Blackwater, üs olarak nereyi kullanacak?

   kaynak; veryansın tv