Kuzine Soba Nasıl Yakılır?

İlandır...

Ekleme: 27.06.2021 13:07:21 / Güncelleme: 27.06.2021 13:07:25 / Tanıtım
Destek için 

Kuzine soba yakmanın yolu kullanılan yakıt türüne ve genel kullanım özelliklerine göre değişebilmektedir. Günümüzde kuzinelerin yakmak için odun ve kömür gibi katı yakıtlar tercih edilmektedir. Rize kuzinesini yakmak için her modelde yer alan yakıt bölümü bulunmaktadır. Kömürlü kuzine soba yakılacaksa yakıt bölümünün yarısına gelecek kadar kömür doldurulmalıdır. Koyulan kömürlerin üzerine tahta parçaları koyularak tutuşması sağlanır. Kömür tutuşturma işlemi esnasında hava kapakalarının açık olması gerekmektedir. Kuzine sobalardan üst düzey verim alabilmek için üstten yakma tekniğinin kullanılması tavsiye edilmektedir.

Kuzine Soba Nasıl Kurulur?

Kuzine sobayı kurmanın yolu en temelde baca bağlantılarının doğru şekilde sağlanmasıdır. Kurulum ve kullanım aşamasında herhangi bir sızıntı olmaması gerekmektedir. Kuzine soba kurulumunda dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Baca bağlantıları sağlanmadan önce bacanın temizlenmiş olduğundan emin olunmalıdır. Bacanın çekiş gücünün iyi olması gerekmektedir.
  • Soba konumlandırılırken mekan içerisinde devrilmeyecek bir pozisyonda olmalıdır.
  • Duvarla soba arasında en az 50 cm en çok 1,5 m uzaklık olması gerekir.
  • Kurulum esnasında sızıntıları garanti altına almak için yanmaz özellikli alüminyum bantlar kullanılabilir.
  • Soba borularında bulunan en uç kısım bacaya fazla girdiğinde bacanın tıkanma riski bulunmaktadır.

Kuzine Soba Fırını Nasıl Kullanılır?

Kuzine soba fırınının nasıl kullanıldığıkonusunda pratik işlem adımları bulunmaktadır. İlk etapta sobanın sorunsuz biçimde yandığından ve verim alındığından emin olunmalıdır. Yakma işlemi tamamlandıktan sonra fırın haznesi kullanılarak çeşitli yemekler pişirilebilmektedir. Kuzinenin fırın haznesine uygun tepsiler sayesinde pişirme işlemi gerçekleştirilebilir. İsteğe bağlı olarak ekmek, hamur işi ve kek tariflerini kuzine fırınında pişirmek mümkündür.

Günümüzde bazı kuzinelerde termostat bulunabilmektedir. Termostatlı modellerde sıcaklık ayarlamasını yapmak mümkündür. Fakat eski tip geleneksel kullanımlarda yakılan ateş, pişme derecelerini belirlemektedir. Hazne içerisinde kontrollü pişirme yapılarak pek çok tarifin hazırlanması mümkün olur. Camlı fırın modellerinde cam sayesinde pişme kontrolü yapılabilmektedir.

Kuzine Soba Kullanım Alanları

Kuzine sobanın kullanıldığı yerler farklı ihtiyaçları karşılayabilmesi sayesinde çeşitli olmaktadır. Doğalgaz kullanımının olmadığı mekanlar birincil tercih alanlarıdır. Verimli şekilde ısıtabilmesi ve enerjiden tasarruf sağlamasıyla kırsal bölgelerde yoğun kullanıma sahiptir. Günümüzde farklı tasarımların yapılabilmesi ve işlevselliğinin artması sayesinde farklı kitleler tarafından da kullanıldığı görülmektedir. Fırın bölmesi ve tablasında konumlanan ocak gözleriyle farklı ev aletlerinin yapacağı işleri yapabilmektedir. Bu anlamda kapsamlı kuzine sobalardan yararlanarak pek çok ihtiyacın karşılanması mümkündür. Doğalgaz kullanımı bulunan ortamlarda bile bütçe dostu oluşu ve kolay ısıtmasıyla tercih edilebilmektedir.

Kuzine Soba Temizliği

Kuzine sobanın temizlenmesialınan verimi ve kullanım ömrünü arttırmaktadır. Kullanımlardan sonra küllerin biriktiği haznenin düzenli olarak boşaltılması gerekmektedir. Uzun süre boyunca yakılmayacak olan kuzinelerde kül temizliği detaylı olarak yapılmalıdır. Ateş haznesinde bulunan küllerden arındırılarak tamamen boşaltılması gerekmektedir. Aynı zamanda altta bulunan fırın kapağının açık biçimde bırakılması önerilir. Kuzine sobalar uzun süre kullanılmayacaksa yağmur almayan yerlerde saklanması önemlidir.

Kuzine Soba Söndürme

Kuzine sobanın söndürülmesi sobayı kapatmadan yaklaşık 1 saat öncesinden başlatılmaktadır. Bunun sebebi ateşin bir anda değil yavaş yavaşa sönmesinin daha güvenli olmasından dolayıdır. Soba söndürüldükten sonra alt tarafta bulunan hava girişinin açık bırakılması önerilmektedir. Soba kovalarının tam ve güvenli şekilde söndürülmesi gerekmektedir. Tam sönmediği durumlarda kişilerin o ortamda bulunmaması gerekir. Sönmemiş olan yakıtlar karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Aynı zamanda yanmaya devam eden sobalara yeni kömür ilavesi yapılmaması gerekmektedir. Kuzine soba yakmakiçin sonradan yakıt eklendiğinde zehirli gazların çıkarak kişilere zarar vermesi mümkündür.

Kuzine Soba Neden Tercih Edilir?

Kuzine sobanın tercih edilme sebebikullanıcıların ihtiyaçlarına göre farklılaşmaktadır. Kimi zaman dekoratif amaçlı kullanılırken kimi zaman ısınma ihtiyacını karşılamak amacıyla tercih edilmektedir. Kuzine sobaların tercih edilme sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Isınma maliyetlerinin daha düşük olmasından dolayı özellikler kırsal bölgelerde yaygındır.
  • Fırın haznesinde lezzetli yemeklerin pişmesine olanak tanır.
  • Üst kısmındaki tabla sayesinde ısıtma ve sıcak tutma fonksiyonlarını yerine getirir.
  • Çay demlemeden su ısıtmaya kadar günlük ihtiyaçlarda kullanılabilir.
  • İnce işçilikle imal edilen kuzinelerden dekorasyon amacıyla yararlanılır.
  • Gerekli temizlik yapıldığı zaman uzun süre boyunca ısınma ihtiyacını verimli şekilde karşılar.
  • Kalorifer sistemlerinin kullanımı ortamdaki nem oranını azaltırken, kuzine sobalar sağlıklı kullanıma imkan verir.

Kuzine Soba Avantajları

Kuzine sobanın avantajları tasarruflu ısınmadan yemek pişirmeye kadar geniş çerçeveye sahiptir. Kuzine sobaların sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanır:

  • Tek yerde yanmasına rağmen tüm ortamı ısıtması,
  • Hem ısınma hem de pişirme ihtiyacını karşılayacak yakıttan tasarruf sağlaması,
  • Nemi yok etmemesinden dolayı boğaz kurumasına neden olmaması,
  • Kolaylıkla yanması sayesinde ısınma ihtiyacını anında karşılaması,
  • Odun ateşinde pişen yiyeceklerin lezzetini arttırması,
  • Enerji tüketimine gerek kalmadan her ortamda ekonomik ısınmaya imkan vermesi.

Kuzine Soba Ebatları

Kuzine sobanın boyutlarıkova ve fırınların büyüklüğüne göre değişmektedir. Yaygın olarak görülen ölçüler büyüklüklerine göre şu şekildedir:

  • Yuvarlak Kuzine Soba Ölçüleri: Yüksekliği 60-80 cm, Çap 35-45 cm

Küçük Kovalı ve Fırınlı Kuzine Soba Ölçüleri: Yüksekliği 55 cm, En 40 cm

Büyük Fırınlı Kuzine Soba Ölçüleri: Yüksekliği 60-65 cm, Uzunluk 80-85 cm, En 45-50 cm

Sobaların ölçüleri, kullanıcıların beklentilerine göre şekillenmektedir. Soba imalatı yapan pek çok firma farklı ölçülerde üretim yapabilmektedir. Sobanın kurulacağı odanın boyutları seçim konusunda etkili olmaktadır. Hangi ortamda kullanılacağından tasarım özelliklerine göre çeşitli ölçülerde kuzine sobaya sahip olmak mümkündür.

Kuzine Soba Modelleri

Kuzine soba için modeller göz önüne alındığında farklı seçeneklerle karşılaşmak mümkündür. Camlı veya camsız kuzine modellerinden yararlanılabilmektedir. Camlı kuzine sobalarda ateş izlenebilmektedir. Kuzine sobalar için kullanılan malzemelerden özel tasarımlara kadar geniş bir yelpaze bulunmaktadır. Bu özelliklere bağlı olarak farklı fiyat alternatifleriyle karşılaşılabilmektedir. Her kullanıcı, dayanıklı ve uzun yıllar boyunca sorunsuz kullanabileceği modellerden yana tercih yapmaktadır. Müşterilerin beklentilerine göre daha özelleşmiş tasarımlar yapan firmalar bulunmaktadır.

Kuzine Sobaların Fiyatları

Kuzine sobalar için fiyatlarözelliklerine göre farklılık göstermektedir. Daha ince işçiliğe sahip ve dökme demir kullanılarak dizayn edilen sobaların fiyatları yüksek olabilmektedir. Sac ve emaye malzemeler kullanılarak imal edilen sobalar, oldukça uygun fiyatlarla piyasada yer almaktadır. Kullanıcıların kendi amaçları doğrultusundan hangi modeli satın almak istediklerini belirlemeleri gerekmektedir. Piyasada oldukça cazip fiyatlarla kuzine sobaların özellikleriden faydalanmak mümkündür.

Kuzine Soba Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Kuzine soba alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde maddelenebilir:

  • Kuzinelerde kullanılan dökümün kalitesinin standartlara uygunluğu göz önünde bulundurulur.
  • Kullanılan malzemelerin kalitesi ve işçilik uzun ömürlü kullanım için önemlidir.
  • Yüksek sıcaklıktan olumsuz etkilenmemesi ve hasar görmemesi gerekir.
  • Duman borularının çaplarına ve yakıt bölmesinin genişliğine dikkat edilmelidir.
  • Pişirmenin ön planda olacağı kullanımlarda fırın genişliğine bakılır.

Kuzine soba seçimi yapılırken hangi amaç doğrultusunda kullanılacağının belirlenmesi gerekmektedir. Örneğin fırın kullanımını önemseyen kullanıcılar, tepsilerin hazneye sığıp sığmayacağına dikkat etmektedir. Bunun yanı sıra hangi yakıt çeşidinin kullanılmak istendiğine karar verilmelidir. Kuzine soba yakmakiçin odun ve kömür birlikte kullanılabilirken yalnızca odun kullanılabilen kuzineler de bulunmaktadır.

Rize kuzinesi satın almak için https://www.rizekuzinesi.com/ sitemizi ziyaret edebilirsiniz.