Yerli üretim "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldı

Mersin'in Tarsus İlçesinde yerli üretim olarak yapılan "Kunduru Buğdayı" hasadı yapıldı.

Ekleme: 25.06.2021 19:40:19 / Güncelleme: 25.06.2021 19:44:31 / Güncel / Mersin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kunduru Buğdayı ile ilgili konuşan Yüksek Ziraat Mühendisi Mustafa Kızıl, Kunduru Buğdayı'nın ata tohumu olarak önem arz ettiğini belirterek, "Kendi yetiştiriciliğimizi yapmazsak tohum firmalarına bağlı kalacağız" sözlerini kaydetti.

 

"Kunduru Buğdayı özellikle ata tohumu yetiştiriciliği tarafından önem arz etmektedir"

Tarsus'a özgü ekim yapıldığını belirten Kızıl, "Toplamda doksan dönümlük alanda Kunduru Buğdayı ekimi yapılmıştır. Aynı zamanda arpa ekimi de belediye tarafından yapılmıştır. Tarsus’a özgü yetiştirilen Kunduru Buğdayı özellikle ata tohumu yetiştiriciliği tarafından önem arz etmektedir. Buradan elde edilen ata tohumu olarak saklanmış olup gen bankalarına alınmıştır. Tohumların bir kısmı Tarsuslu üreticilere ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Bu buğdaydan elde edilen un ücretsiz olarak çiftçilere verilmiştir. Elde edilen kepek ise Tarsuslu üreticilere ve çiftçilere hayvan yemi olarak verilmiştir." dedi.

"Üretimde ata tohumunun farkını ilerleyen yıllarda anlayacağız"

Tohumu tekrardan çiftçiye dağıtılması gerektiğini söyleyen Kızıl, "Özellikle ülkemize ait olan ata tohumlarının geliştirilmesi, yenilenmesi ve gelecek varyasyonların bütünleştirilmesi lazım. Varyasyonlar arasında en önem arz eden türlerin alınması gerekiyor. Buradaki tiplerin hepsi alındıktan sonra çiftçilere tekrardan dağıtılmalı ve yeni nesilde üretimlerimizin geneli bizim ata tohumundan elde edilmelidir. Ata tohumundan elde edilen tohumların hepsi gelecekte üretim olarak arttığını göreceğiz. Üretimde ata tohumunun farkını ilerleyen yıllarda anlayacağız." ifadelerini kullandı.

"Ekimi yapılan ata tohumlarının hepsi bize gelecek vadediyor"

Tohumlar çiftçiye dağıtılmazsa firmalara bağlı tohum alınacağını belirten Kızıl, "Şu anda ekimi yapılan ata tohumlarının hepsi bize gelecek vadediyor. Ekimi yapılmış olan buğdayların genellikle G1 ve TİP1 çeşidinde olduğunu görüyoruz. Yeni nesilde ne yazık ki ilerleyen dönem için kendi tohumlarımızı yetiştiremeyeceğimizi görmekteyiz. Eğer bu şekilde devam ederse çiftçi ne yazık ki tohum firmalarına bağlı kalacaktır. Bunu yenmek için ata tohumlarımızdan faydalanıyoruz. Ata tohumunda faydalandığımızda çiftçi kendi ürününü kendi ekecek ve kendi biçecektir. Kendi biçtiği üründen tekrar tohumunu kendi elde edecektir. Buda gelecek nesiller için daha az maliyet demek oluyor. Çiftçinin daha fazla kazanmasına vesile olmasını biz buradan öngörüyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar